Dezbatere «Historia»: Fost șef al masonilor români, un personaj sinistru
Jean Pangal, masonul lui Carol al II-lea
După cercetarea minuțioasă a peste 400 de documente și arhive din România interbelică, istoricul Bogdan Bucur face dezvăluiri despre șeful sinistru al masoneriei din acea vreme. Potrivit acestuia, rolul lui Jean Pangal a fost unul extrem de nefast în epoca sa.
Care este povestea lui Jean Pangal? Cum a influenţat el politica interbelică a României? La aceste întrebări urmărește să răspundă Bogdan Bucur, autorul volumului Jean Pangal: documente inedite (1932-1942), într-o ediţie specială a dezbaterilor Historia.
Deși în emisiune se afirmă și anumite lucruri cel puțin discutabile, de exemplu că șeful mondial al masoneriei de rit scoțian a pompat mulți bani în masoneria din România „pentru a menține valorile democrației”, totuși aflăm și informații grăitoare despre masoni și scopurile lor.
Câteva citate din emisiune:
„Jean Pangal își petrecea 100% din timpul lui pentru a trage sfori, pentru a aranja jocuri de putere, pentru a intra în guverne, pentru a forma guverne etc. Lui nu i-a fost suficient să fie șeful Masoneriei din România, el voia să fie ministru. Avea acces la întreaga elită economică, politică, militară a României și în oarecare măsură și la cea a Europei, prin relațiile masonice. Pangal avea de asemenea o legătură directă și personală cu șeful cel mare al masoneriei la nivel mondial. Dar el voia mai mult decât atât: își dorea să controleze resurse publice în favoarea lui și a grupului său.”
„El își înființează chiar un serviciu secret în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Își dorea să controleze informațiile, accesul la informații, să furnizeze doar informațiile pe care le dorea el către presă. Avea câteva femei vampe pe care le plasa în preajma jurnaliștilor importanți sau a diplomaților influenți de la București. Folosea absolut toate mijloacele legale și ilegale, morale și imorale, permise și nepermise, făcute și nefăcute, pentru a obține putere.”
Citiți și:
Mărturiile unui fost francmason, Albert Vigneau
Istoria masoneriei române 1997- 2008
Strania mentalitate masonică – un articol de MIRCEA ELIADE
yogaesoteric
8 ianuarie 2017