Dezvăluiri din Paradise Papers: Averea ascunsă a reginei Elisabeta a II-a

 

Scandalul financiar declanșat de publicarea seriei de documente confidențiale Paradise Papers a scos la iveală detalii șocante despre unii lideri ai lumii şi alte personalităţi influente care şi-au ascuns bani în paradisurile fiscale.

Cel mai greu nume de pe listă este cel al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Averea in bani a suveranei ar fi transferată într-un cont offshore din insulele Cayman şi Bermuda – 10 milioane de lire sterline.

În plus, regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby.

Fișierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9%.

Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o, scrie Rise Project.

Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian că fondul coroanei are o investiție în Insulele Cayman, dar că nu cunoaște implicarea în BrightHouse.

Din cele peste 13 milioane de noi documente publicate mai aflăm că un apropiat al premierului Canadei s-a folosit la rândul lui de paradisurile fiscale, dar şi cum a investit Rusia bani în Facebook şi Twitter cu ajutorul unui colaborator al ginerelui preşedintelui Donald Trump, Jared Kushner.

Paradise Papers este un set de 13,4 milioane de documente electronice confidențiale referitoare la investiții offshore, care au fost scurse către ziarul german Süddeutsche Zeitung. Ziarul le-a trimis Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, iar unele detalii au fost făcute publice pe 5 noiembrie 2017. Documentele provin de la firma de avocatură offshore Appleby, furnizorii de servicii corporative Estera și Asiaciti Trust și din registrele de afaceri din 19 jurisdicții fiscale. Acestea conțin numele a peste 120.000 de persoane și companii. Printre cei ale căror afaceri financiare sunt menționate, alături de regina Elizabeta a II-a se numără și președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, și secretarul de comerț al Statelor Unite, Wilbur Ross.


Citiți și:

Băncile europene plasează miliarde în paradisurile fiscale 
62 cei mai bogaţi oameni ai lumii au o avere egală cu agoniseala a jumătate din populaţia globului 

 

yogaesoteric
5 ianuarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More