Dezvăluiri făcute de Iulian Vlad, fostul șef al Securității: Ideologul Revoluției din 1989 a fost Silviu Brucan
A fost agent al rușilor, al americanilor și al israelienilor
Unul dintre cele mai abjecte personaje din istoria recentă a României este Silviu Brucan. Pe numele său adevărat Saul Bruckner, acesta a intrat în Partidul Comunist la vârsta de 19 ani.
În septembrie 1944 a fost numit secretar general de redacție la ziarul Scânteia, de la tribuna căruia a cerut condamnarea la moarte, printre alții, a lui Iuliu Maniu, Gheorghe I. Brătianu, Corneliu Coposu, Radu Gyr și Pamfil Șeicaru.
De numele său se leagă și evenimentele din decembrie 1989, când mii de români au murit. Iulian Vlad, fost șef al Securității în 1989, face o serie de dezvăluiri despre Brucan.
„Brucan a fost creierul și, după părerea mea, manipulatorul principalelor personaje și evenimente din decembrie 1989 pe care le-a învârtit pe degete cum a vrut. Nu a făcut excepție nici Ion Iliescu. Ba dimpotrivă. Pe Petre Roman el l-a propulsat în funcția de prim-ministru. Pe ce criterii? Putem deduce!
Brucan avea să ne plătească și nouă niște polițe mai vechi. Pe tot parcursul anilor care trecuseră, cu toate că fusese și colaborator calificat, inițial al Direcției de contraspionaj și apoi al DIE, când a fost promovat în diplomație. Atunci s-au dat toate documentele în partea cealaltă, după cum erau regulile. Dar nici unii și nici ceilalți n-au făcut cu el nicio scofală.
Brucan a fost implicat efectiv mai întâi ca agent al sovieticilor. După ce a plecat ca ambasador în America, a devenit agentul celorlalți și, pentru orice eventualitate, gândindu-se poate nu numai la origini ci și la viitor, a devenit și agent Mossad. Deci, a lucrat cu toți, pe care i-a servit cu credință și devotament, mai puțin România.
Când i s-au descoperit o seamă de lucruri grave, practic acte de trădare, și i-am raportat lui Ceaușescu propunerea de a-l aresta, răspunsul a fost: «NU! Să-l țineți sub un strict control informativ». Apoi, atunci când Brucan și-a manifestat dorința de a pleca în America, Ceaușescu a ordonat să i se dea drumul cât mai repede. Credea, probabil, că nu se va mai întoarce și astfel va scăpa de el. Eu cred și acum că Brucan trebuia arestat. Același lucru trebuia făcut și cu László Tokés. Dar și într-un caz și în celălalt Ceaușescu s-a opus, iar rezultatul a fost cel care s-a văzut”, a spus Vlad în Evenimentul Zilei.
Brucan a fost ambasador în Statele Unite în 1955 și la ONU între 1959 – 1962.
În 1994 fostul premier Petre Roman susținea în fața Comisiei senatoriale pentru studierea evenimentelor din decembrie 1989 că Silviu Brucan a fost cel care a insistat ca soții Ceaușescu să fie lichidați în orice fel.
Citiţi şi:
Oficializarea loviturii de stat din decembrie 1989
Manipularea mediatică şi loviturile de stat. Cazul pseudo-revoluţiei române
yogaesoteric
16 octombrie 2017