Didier Raoult a avut dreptate! Rate foarte mici ale mortalității în țările care au autorizat hidroxiclorochina
Criticat şi atacat din toate părţile, profesorul francez Didier Raoult a obţinut rezultate remarcabile în tratamentul Covid cu ajutorul hidroxiclorochinei, în clinica din Marsilia la care lucrează.
Adversarii profesorului Didier Raoult l-au criticat pentru că nu a constituit prin tragere la sorți un grup de control de pacienți care să nu fie tratați. Într-o situație de urgență care poate pune viața în pericol, netratarea subiecților ar fi fost neetică și inacceptabilă. De asemenea, neproductivă, deoarece ar fi fost nevoie să se găsească un răspuns terapeutic rapid, ceea ce randomizarea, care impune protocoale pe termen lung, interzice.
În plus, după cum subliniază profesorul Dominique Baudon, inspectorul general al Serviciului de Sănătate al Armatei (specializat în epidemiologie și sănătate publică tropicală), nu era necesar un grup de control: diverse studii, în special chinezești, au stabilit că încărcarea virală Sars-CoV-2 durează, în medie, de la 15 la 20 de zile, uneori puțin mai mult. Această durată rămâne referința.
Prin urmare, era logic să se considere rezultatul acestor studii ca reper (în locul unui grup de control) cu care să se compare. Observând că, prin tratamentul cu hidroxiclorochinină-azitromicină (HCQ + AZ), portajul (încărcarea) a fost de numai 5 până la 10 zile, se demonstra astfel o eficacitate evidentă a acestei asocieri medicamentoase. Institutul din Marsilia a realizat aceasta mai întâi pe un număr mic de pacienți (24 de subiecți), apoi la scară largă (3.342). Susținerea utilizării unui tratament ieftin, a cărui producție nu aduce mari câştiguri industriei farmaceutice, cu o inofensivitate confirmată timp de câteva decenii, este o dovadă a lipsei unor interese pecuniare ascunse ale promotorilor săi.
Singura motivație a doctorului Didier Raoult și a numeroșilor medici care au ajuns la aceleași concluzii ca și el a fost și rămâne să „trateze din timp, rapid și cu costuri reduse”. Ceea ce perturbă toate planurile de dezvoltare ale producătorilor care doresc să ofere produse scumpe.
S-a dezlănțuit apoi o succesiune de studii îndoielnice (fără grupuri martor) și acuzații cu privire la pericolele pe care le-ar presupune folosirea hidroxiclorochinei. Acestea au dus până la interzicerea HCQ în Franța: dacă înainte de Covid-19 era vândută fără rețetă, ulterior a ajuns să aibă statutul de cvasi-otravă, a cărei folosire este strict reglementată. O mișcare centralizată care a compromis grav libertatea de a prescrie pentru medicii francezi.
Didier Raoult nu a spus niciodată că HCQ a fost un produs-minune, ci doar o soluție utilă în faza incipientă, în lipsă de ceva mai bun
În mod regulat sunt publicate numeroase studii cărora presa le oferă o mică acoperire. Unele dintre acestea confirmă că HCQ are proprietăți preventive și curative. Iată trei dintre studiile recente care nu au fost sponsorizate nici de OMS, nici de Fundația Gates și aliații lor.
1. Studiul condus de dr. Takahisa Mikami de la celebra Școală de Medicină Mount Sinai din New York. Echipa sa a analizat 6.493 de pacienți cu Covid-19. HCQ a redus mortalitatea pacienților internați (3.708) sau tratați în ambulatoriu (2.785) cu 47%!
2. Studiul realizat de Sistemul de sănătate Henry Ford, efectuat pe 2.541 de persoane infectate, internate în cele șase unități ale acestui grup independent: pacienții au primit HCQ, AZT sau ambele, în doze standard (foarte departe de dozele toxice din studiile OMS).
Rezultat: HCQ sau combinația HCQ + AZ au redus mortalitatea cu 66% și, respectiv, 71%.
3. Un studiu portughez efectuat pe 26.815 pacienți infectați și 333.489 de pacienți neinfectați, care a arătat că în aceste două grupuri, subiecții care iau HCQ pentru o boală autoimună cronică (lupus, artrita reumatoidă) au fost de două ori mai protejaţi împotriva virusului decât ceilalţi.
Ratele mortalității în țările în care HCQ a fost utilizată pe scară largă sunt cele mai mici din lume (între 0,4% și 3%). În schimb, sunt mari în țările în care HCQ a fost interzisă, cu un record pentru Franța (18%)!
Prin urmare, atunci când profesorul Christophe Perronne afirmă că HCQ ar fi putut ţine sub control numărul deceselor, nu greșește! Între timp, remdesivir, cu efecte secundare frecvente și uneori chiar grave (insuficiență renală), al cărui impact asupra mortalității este incert, a obținut o autorizare de piață de la Food and Drug Administration (FDA) pentru pacienții aflați în terapie intensivă. Produsul a fost aprobat şi de Agenția Europeană pentru Medicamente. Tratamentul pentru cinci zile costă… 2.300 USD!
Citiţi şi:
Didier Raoult savantul francez care a găsit un remediu pentru Covid-19: «Vaccinurile nu sunt întotdeauna soluția cea mai bună!»
La ce ne putem aștepta de la vaccinul anti Covid-19?
yogaesoteric
3 octombrie 2020