Din ce în ce mai mulți elevi din Germania sunt analfabeți, deoarece imigrația în masă crește și școlile sunt copleșite

38% dintre toți elevii de școală elementară din Germania au un trecut de migrație și mulți dintre ei nu au abilități de bază de citire și scriere.

Elevii germani de clasa a IV-a au cunoștințe din ce în ce mai slabe de matematică și germană, tendința funestă continuând în toate statele federale, arată un nou studiu al guvernului federal. Cu toate acestea, scăderea performanței este cea mai dramatică în rândul copiilor imigranți, care se află la cel mai slab nivel.

IQB-Bildungstrend 2021” prezentat de Institutul pentru Calitatea Educației (IQB) arată că tot mai mulți elevi din clasele primare nici măcar nu ating standardele minime de germană și matematică stabilite de Conferința Miniștrilor Educației, ceea ce are consecințe grave nu numai pentru sistemul de învățământ german, ci ar putea avea și pentru perspectivele de viitor social și economic ale țării.

Deși studiul nu identifică o singură cauză a scăderii rapide a nivelului, indică imigrația și măsurile de blocare ale coronavirusului. Studiul recunoaște, de asemenea, că cele mai slabe rezultate sunt printre elevii imigranți. 38% dintre toți copiii de școală primară din Germania provin din imigranți, ceea ce indică schimbarea demografică masivă care are loc deja în această țară. În orașe precum Hamburg, majoritatea elevilor au un trecut de migrație.

Politica radicală de imigrație a țării, în vigoare din 2016, a atras milioane de alți migranți, iar mulți dintre acești migranți fie și-au adus copiii cu ei, fie au avut copii de când au ajuns în țară. Susținătorii imigrației în masă au afirmat odată că acești noi veniți ar fi viitori „specialiști” precum medici, avocați și ingineri. Cu toate acestea, realitatea este că mulți dintre ei au ajuns în Germania și nici măcar nu vorbesc limba germană. Mulți dintre ei au, la rândul lor, copii care, de asemenea, frizează analfabetismul.

Datele din 2018 au arătat că aproape jumătate dintre toți imigranții care au susținut un test de limbă la nivel mediu au picat, iar numărul celor care nu au susținut crește în acest moment. Datele guvernului german arată că mulți dintre imigranții care au sosit în 2015 și 2016 aveau competențe extrem de scăzute, iar majoritatea dintre ei rămân șomeri de lungă durată sau „căutători de locuri de muncă”. Chiar și dintre foștii imigranți angajați și supuși contribuțiilor la asigurările sociale, 43,3% nu au certificat de absolvire.

Proporția angajaților cu locuri de muncă slab calificate este în mod corespunzător mare: 50,1%. Această pondere a crescut cu 6,6 puncte procentuale din ianuarie 2016, în timp ce ponderea lucrătorilor calificați, a specialiștilor și a experților continuă să scadă.

În aceste circumstanțe, profesorilor le este greu să transmită concepte educaționale de bază copiilor imigranți și chiar și atunci când părinții sunt implicați, adesea nu pot oferi mult sprijin educațional propriilor lor copii. În timp ce copiii nativi germani au performanțe mai slabe decât în urmă cu cinci ani, copiii cu un mediu migrator au rezultate și mai slabe comparativ cu situația de acum cinci ani. Ca urmare, decalajul educațional dintre cele două grupuri s-a extins în ultimii cinci ani.

Criza coronavirusului este, de asemenea, citată ca un factor în scăderea abilităților elevilor, scrie cotidianul Die Welt. În consecință, „declinul general al competențelor în Germania din 2016 corespunde unei reduceri a timpului de învățare de aproximativ o treime dintr-un an școlar la citire, o jumătate de an școlar la ascultare, un sfert de an școlar la ortografie și un sfert de an școlar la matematică.”

Datele au fost colectate de la 26.844 de elevi în perioada aprilie-august 2021, imediat după izolarea legată de corona, șefa IQB, Petra Stanet, afirmând că există unele dovezi că închiderea covid-19 și standardele de învățare eliminate au jucat un rol în „tendințe nefavorabile.

În general, aproape 19% dintre elevi nu au atins standardele minime la citire în medie națională, inclusiv 30% la ortografie. La matematică, 22% dintre elevi nu au atins standardul minim.

Statul Saxonia, care este unul dintre statele cu cele mai scăzute cifre de imigrație din toată Germania, s-a descurcat cel mai bine. Pe locul doi s-a situat Bavaria, care a fost întotdeauna cel mai performant stat federal german în domeniul educației. Cele mai slabe performanțe au fost la Berlin, care are cea mai mare proporție de imigranți din Germania ca procent din populație, și Bremen, care are și o proporție mare de imigranți.

Între timp, 12 din cele 16 state ale Germaniei au impus o înghețare totală a admiterii noilor refugiați, guvernele declarând că nu au capacități disponibile în domeniile locuințelor, afacerilor sociale și educației. Școlile au fost nevoite să facă față unui aflux mare de imigranți care nu vorbesc germană, inclusiv mulți tineri din Ucraina, adăugând presiune asupra sistemului școlar public deja suprasolicitat.

În Bavaria, opțiunile de cazare pentru solicitanții de azil sunt din ce în ce mai folosite la capacitate maximă, dar Bavaria este în prezent încă receptivă”, a declarat ministrul bavarez de Interne și președintele Conferinței miniștrilor de Interne, Joachim Herrmann (CSU). Totuși, în adăposturi sunt încă mulți ucraineni care au fugit în Germania în primele luni de la izbucnirea războiului. Noul guvern federal a împins masiv programele de admitere pentru a evita blocajele de capacitate.

Ministrul de Interne bavarez a avertizat că statul său, inclusiv sistemul școlar, riscă să fie „copleșit”.

Având în vedere criza imigranților în curs, este de așteptat ca tendința spre analfabetism în Germania să se intensifice. Condițiile economice și sociale se așteaptă să se deterioreze și mai mult, având în vedere amenințarea dezindustrializării și penuria de competențe în sectoarele de producție și tehnologie avansate ale țării.

Citiți și:
Germania | Numărul elevilor analfabeți a crescut direct proporțional cu fenomenul imigrației. Condițiile economice și sociale ale țării vor fi sumbre, ca urmare a politicii pro-imigrație
Sătul de dictatura din Germania care protejează imigranții musulmani, un neamț s-a mutat în România

 

yogaesoteric
21 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More