Din lipsă de subiecte, jurnaliştii îi mută pe yoghini de la Costineşti la 23 august

„Ori nu vor, ori nu pot!”

 
de Petru Aioanei
 

În dimineaţa zilei de după spirala de hiatus, stăteam răbdător la rând la baie, rugându-mă ca domnişoara ce cânta veselă de 15 minute să mai cânte şi în camera dânsei. Gazda mea, o femeie bine făcută, deosebit de inimoasă, mă ocheşte din curte, lasă treaba la o parte şi într-o clipită e lângă mine. Râzând mă bate pe umăr: „Ai auzit maică că de la anu’ vă mutaţi cu spiralele, cu cortu’ şi cu comandamentul la 23 august?”. Eu mă uit la ea, mă frec la ochi şi îngân un „Poftim?”. Dumneaei râde sănătos, se opinteşte într-un şold şi-mi face cu ochiul. „Da maică, aşa femeie simplă cum mă vezi, se pare că-s mai informată ca tine”. Râde sănătos şi dă să plece la treaba ei. Noroc că mă dezmeticesc la timp şi mă iau după ea. „Hai Tanti Ileana, ce vorbeşti, că nu te pricep!?” „Ei, doară chiar nu ştii?”, zice ea în timp bate ouăle pentru micul dejun. Cu coada ochiului văd cum domnişoara de la baie iese, în timp ce pe uşă se strecoară iute ca gândul o doamnă mai în vârstă, care mă vede şi îmi zâmbeşte fâstâcită.

„Tanti Ileana, doar nu v-aţi înţeles cu tanti Maria să mă zăpăciţi să intre înaintea mea la baie?”, o întreb eu cu vădit reproş. Singurul răspuns este hohotul de râs care o face să se rezeme de uşa bucătăriei. „Clar maică că nu te-ai trezit încă”, îmi spune ea mămoasă. „Nu glumeam, chiar am auzit la televizor că de la anu’ vă mutaţi, cu toată tabăra asta de yoghini, în altă staţiune. Am stat şi eu, femeie de la ţară, şi m-am uitat cum ne mint ăştia cu televizorul. Ori nu vor, ori nu pot, maică!” concluzionează ea. „Cum adică ne mutăm, că nu pricep?!” „Păi uite asta m-am întrebat şi eu. Hai că spirala o puteţi face mai oriunde. Da cum faceţi cu cortul? Hai că şi cortul se poate muta… dar atunci cum rămâne cu clădirile care le-aţi ridicat în atâţia ani? Oricum, cred că dom’şoara aia reporteriţă stă bine cu imaginaţia!”.

Baia se eliberează şi îi mulţumesc pe fugă gazdei mele. Mai târziu mă dumiresc pe deplin ce vroia dânsa să-mi zică. La ştiri la Pro TV au anunţat că acesta e ultimul an petrecut de yoghini la Costineşti şi că ne-am muta, chipurile, la 23 august. Acolo parcă au făcut o tabără nişte budişti, cam cu o lună înaintea noastră. Mă minunez ce varză trebuie să fie în capul reporterilor… dacă până şi la tanti Ileana îi miroase de la o poştă când bat câmpii….
 

yogaesoteric.net
septembrie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More