Disney, rasist: «Cartea Junglei», «Peter Pan», «Pisicile Aristocrate» sau «Dumbo» – puse la index

 

Dacă vă scărpinați nedumeriți în cap, neînțelegând nimic, înseamnă că mai aveți o șansă: nu sunteți infectați total de Corectitudinea Politică. Dar asta nu înseamnă că alții nu sunt. Astfel, unii s-au declarat deranjați de scena cu pisica siameză din Aristocats care cântă la pian cu bețișoarele de mâncare, sau de faptul că Regele Louie din Cartea Junglei ar avea apucături reprobabile de Harlem sau de Bronx, dat fiind că este puturos, hoț și dansează în ritmuri de jazz.

În Doamna și Vagabondul, apare un cățel chihuahua, pe nume Pedro, care ar prezenta într-un mod stereotip obiceiurile mexicane. Tot în acest film mai apar și antipaticele pisici Si și Am, care pot jigni sentimentele asiatice.

Și Dumbo este vizat: corbii care îl învață pe elefănțel să zboare au voci considerate prea „negre”. Și mai îngrozitor pentru un corb, unul dintre ei se numește Jim Crow, care poate aminti de un ansamblu de legi segregaționiste din sudul Statelor Unite.

Nici Peter Pan nu a scăpat de ochii scrutători ai cenzurii Corectitudinii Politice: termenul „piei roșii”, folosit în film, i-a făcut pe ideologi să ridice sprâncenele.

Pentru toate aceste motive, și pentru altele care neîndoielnic urmează a fi descoperite la viitoarele analize și mai atente, înaintea genericului va fi difuzat un scurt text de avertisment: „programul conține reprezentări învechite și / sau un tratament nefast la adresa unor persoane sau culturi” și că aceste „stereotipuri erau deplasate la vremea respectivă și cu atât mai mult sunt deplasate astăzi”, scrie BBC.

După cum explică textul, obiectivul generos al avertismentului nu este de a elimina conținutul deranjant, ci, mai degrabă, de a „recunoaște influența sa nefastă pentru ca astfel de erori să nu se mai repete, să angajeze un dialog și să construiască un viitor mai incluziv, pentru toți împreună”.

Acest mesaj, mult mai complex, îl înlocuiește pe altul, care avertiza într-un mod mult mai laconic că „filmul este prezentat așa cum a fost creat la origine” și, de aceea, era susceptibil să conțină „reprezentări culturale depășite”.


Citiți și:
Cum l-a scos complet Europa pe Dumnezeu până și din povestirile lui Andersen, în care diavolul este numit «spiriduş»
Îţi laşi copiii să urmărească des aceste desene animate? Ia în calcul problema gravă care poate apărea
Cum afectează în rău televizorul creierul copilului

 

yogaesoteric
17 noiembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More