Dispozitive dezvoltate de Huawei pentru susţinerea persecuţiei împotriva Falun Gong, utilizate acum pentru suprimarea întregii Chine
În timp ce Occidentul a recunoscut doar recent potenţiala ameninţare la adresa securităţii reprezentată de unele dispozitive dezvoltate de compania chineză de telecomunicaţii Huawei, unele surse din China au ştiut de mult timp că această companie face parte din aparatul condus de Partidul Comunist Chinez.
Huawei respectă îndeaproape linia partidului în ceea ce priveşte subiecte precum persecuţia împotriva Falun Gong, o şcoală de qigong bazată pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă. Pentru a coopera cu Partidul Comunist în această persecuţie, Huawei a dezvoltat programe şi instrumente care ar trebui să ridice temeri pentru întreaga lume, nu doar în cazul practicanţilor Falun Gong din China.
În iulie 1999, dictatorul chinez de la acea vreme, Jiang Zemin, a lansat o campanie de eradicare a Falun Gong datorită numărului mare al cetăţenilor chinezi care au găsit învăţăturile morale şi tradiţionale ale acestei şcoli de qigong mai atractive decât ideologia ateistă a Partidului şi deoarece Falun Gong a contribuit la renaşterea culturii tradiţionale chineze, pe care regimul comunist a urmărit să o distrugă în totalitate.
Mindy, o rezidentă din New York City care a cerut să nu îi fie publicat numele de familie din cauza temerilor că membrii familiei ei din China ar putea avea de suferit, a ajuns în Statele Unite în 2009. Ea a afirmat că în 1999, când tocmai începuse persecuţia, Huawei a adoptat politica de a nu angaja practicanţi Falun Gong.
În acel an, Mindy era absolventă a Universităţii din Zhejiang. Un practicant Falun Gong pe care Mindy l-a cunoscut la aceeaşi universitate a studiat informatica şi, înainte de absolvire, el i-a spus că fusese deja recrutat de Huawei, care angaja foarte mulţi chinezi la acea vreme. Dar când a trebuit să semneze contractul de angajare cu Huawei, el a aflat că una dintre prevederile contractului stipula că toţi angajaţii companiei trebuie să garanteze că nu vor practica Falun Gong.
„Practicantul Falun Gong respectiv nu a dorit să semneze contractul şi drept urmare, nu a mai fost angajat de Huawei. Pe lângă prevederea din contract, Huawei întreabă fiecare viitor angajat dacă practică Falun Gong”, a mai susţinut Mindy.
Mindy a fost măritată aproape 2 ani cu un inginer IT care a lucrat pentru Huawei şi era membru de partid. Ea a precizat că, la un moment dat, citind o copie a contractului de angajare al soţului ei la Huawei, a dat peste o regulă care interzicea angajaţilor să practice Falun Gong.
Website-ul Minghui, care publică informaţii despre persecuţia împotriva Falun Gong, a mediatizat cazul lui Wu Xia în 2 august 2007. Wu, care la acea vreme avea 27 de ani, practica Falun Gong şi ca angajată a Huawei a fost trimisă la Fabrica Nr. 1 a companiei Taijinbao (un furnizor al Huawei în oraşul Suzhou) pentru a lucra la controlul de calitate, împreună cu colegul ei, Peng Weifeng. Când a aflat că Wu era practicantă Falun Gong, Peng i-a spus acest aspect managerului acesteia. În 1 iunie 2007, doi manageri taiwanezi de la Taijinbao Company au dus-o pe Wu la o secţie de poliţie şi, a doua zi, aceasta a fost transferată la Centrul de detenţie Wujiang din Suzhou.
Potrivit unui raport Minghui, din 26 februarie 2008, Wu a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare în decembrie 2007 şi a fost închisă la Închisoarea pentru Femei Nantong din provincia Jiangsu. Raportul a precizat că practicanta a suferit grave leziuni fizice şi mentale ca urmare a torturilor la care a fost supusă. Website-ul nu a putut găsi informaţii suplimentare despre starea lui Wu.
Un alt angajat Huawei care a fost persecutat pentru legătura sa cu Falun Gong este Liu Guangrong. Potrivit unui raport Minghui, Liu a lucrat la cantina sediului european al Huawei Technologies în Düsseldorf, Germania. El a fost concediat de gigantul hi-tech chinez în septembrie 2008 după ce acesta i-a povestit unui coleg chinez, în timp ce călătoreau cu metroul în drum spre locul de muncă, despre persecuţia împotriva Falun Gong şi despre campania de demisii din Partidului Comunist Chinez (cunoscută în limba chineză ca Tuidang).
„Colegul a raportat imediat şefului de departament al lui Liu Guangrong despre conversaţia lor”, potrivit Minghui. „Şeful i-a spus lui Liu, «Nu trebuie să discuţi cu personalul chinez despre Falun Gong sau campania de demisii din Partidul Comunist Chinez. Compania noastră are regulamente care nu permit personalului să discute despre aceste subiecte sensibile. Nu va fi bine dacă discuţi despre aceste subiecte.»”
Spionaj şi cenzură
Huawei nu numai că şi-a verificat angajaţii, dar a susţinut în mare măsură persecuţia împotriva Falun Gong. Compania a contribuit la instalarea programelor şi aparatelor folosite de regimul comunist pentru a-i monitoriza pe cetăţenii chinezi şi pentru a cezura informaţiile pe care le pot accesa aceştia, ajutând astfel la desfăşurarea persecuţiei.
Un document intern de 172 de pagini al Huawei, scris în 2015, a fost divulgat anul trecut şi a circulat pe Internet. Documentul se numeşte „Ghid de operare VCM (gestionarea conţinutului video)” şi a fost folosit pentru a pregăti poliţia chineză a Internetului cum să monitorizeze, analizeze şi să proceseze conţinutul video în timp real. În cazul în care descoperă un conţinut suspect, poliţiştii Internetului vor trimite notificări.
Potrivit comentatorului chinez Chen Simin, acest document divulgat demonstrează adânca implicare a companiei Huawei în două dintre programele de supraveghere utilizate de Partidul Comunist Chinez: „Proiectul Scutul de Aur”, folosit pentru a bloca accesul la informaţii şi „Skynet System”, folosit pentru monitorizarea întregii societăţi.
Prin blocarea informaţiilor, regimul comunist urmăreşte să oprească cetăţenii chinezi să afle despre masivele încălcări ale drepturilor omului comise în ţara lor, inclusiv persecuţia împotriva Falun Gong şi recoltarea forţată de organe pe viu de la un număr mare de practicanţi; persecuţia tibetanilor, a creştinilor sau a susţinătorilor democraţiei. De asemenea, regimul urmăreşte să împiedice cetăţenii săi să afle despre ceea ce includ învăţăturile Falun Gong, sau să aibă acces la informaţii privind adevărata cultură tradiţională chineză pe care comunismul a căutat să o distrugă în totalitate.
Programele şi instrumentele de supraveghere la a căror dezvoltare a ajutat şi Huawei sunt folosite în multe scopuri, unele dintre ele fiind monitorizarea şi depistarea practicanţilor Falun Gong.
Chen a declarat că cererile iniţiale pentru Proiectul Scutul de Aur au venit de la Biroul 610 al Ministerului pentru Securitate Publică. Biroul 610 este o agenţie a Partidului ce a fost însărcinată cu desfăşurarea persecuţiei împotriva Falun Gong.
Sistemul „creditelor sociale” se extinde pe plan internaţional
Skynet System identifică o persoană prin intermediul tehnologiei de recunoaştere facială şi stochează informaţiile privind acea persoană într-o bază de date a statului. Această bază de date oferă în prezent fiecărui cetăţean chinez un scor de „credite sociale” care indică gradul în care o persoană respectă priorităţile regimului comunist.
Potrivit News.com.au, un program pilot a atribuit deja o cifră cuprinsă între 0 şi 800 unui număr de câteva milioane de cetăţeni chinezi. Persoanele cu un scor ridicat se vor bucura de beneficii, în timp ce persoanele cu un scor redus vor fi defavorizate. În funcţie de locul pe care îl ocupă pe acea scară, comportamentul lor poate atrage pedepse. Datele sunt asociate cu informaţii colectate din arhivele create de guvern pentru cetăţenii Chinei, din domeniile medical, educaţional şi financiar, precum şi cu istoricul căutărilor lor pe Internet. Scorurile generale pot urca sau scădea în funcţie de comportamentul persoanei, dar ele pot fi afectate şi de persoanele cu care are legături aceasta.
„Dacă cel mai bun prieten al tău sau tatăl tău spune ceva negativ despre guvern, atunci vei pierde şi tu puncte”, potrivit ABC. Cetăţenii chinezi vor fi consideraţi vinovaţi prin asociere şi nu vor mai putea vorbi despre propria oprimare.
Participarea la sistemul cu „credite sociale” a fost anunţată prima dată în 2014 şi este obligatorie. Guvernul încearcă să controleze acţiunile publicului cu scopul de a întări noţiunea că „menţinerea încrederii este glorioasă şi încălcarea încrederii este ruşinoasă”, potrivit unui document guvernamental. Sancţionarea pentru un scor redus variază de la pierderea dreptului de a călători cu avionul sau trenul, de a avea cont pe reţelele sociale și până la interzicerea de a ocupa funcţii guvernamentale, potrivit Business Insider.
De asemenea, Skynet System, la dezvoltarea căruia a contribuit şi Huawei, poate fi folosit pentru a colecta date şi în afara Chinei.
Yu Chao, un inginer de sistem din SUA, a afirmat că ar fi cazul ca întreaga comunitate internaţională să fie foarte îngrijorată în ceea ce priveşte posibilitatea ca Huawei să colecteze date în masă de la oameni din diverse ţări cu ajutorul dispozitivelor şi reţelelor lor. Aceste informaţii pot apoi să fie folosite pentru a concepe un scor de credite sociale şi pentru cetăţenii non-chinezi.
„Imaginea sumbră este aceea că, deşi Partidul Comunist Chinez nu va folosi scorul de credite sociale al americanilor pentru a-i opri să cumpere bilete de avion, totuşi, regimul poate obţine informaţii foarte profunde despre practic oricine se află în baza lor de date şi va folosi aceste informaţii când va fi nevoie”, a precizat Yu. „Şi acest aspect este cu adevărat terifiant.”
Citiți și:
Telefoanele smart ale firmelor Lenovo, Huavei și Xiaomi vin cu softurile de spionaj ale utilizatorului preinstalate!
Miliardar chinez rupe tăcerea (omerta) şi vorbeşte despre recoltarea forţată de organe a regimului comunist
yogaesoteric
27 februarie 2019