Doi foști astronauți din cadrul programului Apollo critică planurile NASA de a trimite echipaje umane pe planeta Marte

 Echipajul navei Apollo 8 – Jim Lovell, Frank Borman și Bill Anders

Potrivit unuia dintre astronauții misiunii Apollo 8 din anul 1968, trimiterea unui echipaj uman pe planeta Marte este o idee neînțeleaptă. Fostul astronaut Bill Anders, acum în vârstă de 85 de ani, este un mare susţinător al programelor fără echipaj uman, în special pentru că sunt mai ieftine. El a mai spus că nu există susţinerea publicului pentru a finanţa misiunile mai costisitoare, cu echipaj.

„Cine ne impune să mergem pe Marte? Nu cred că publicul este interesat. NASA nu ar putea ajunge astăzi pe Lună. S-a transformat într-un program de joburi și cercetare. Multe dintre centrele sale sunt interesate în principal în a avea o activitate, şi nu se vede susţinerea publică”, a spus Bill Anders, care a făcut o călătorie în jurul Lunii acum 50 de ani, într-o declarație acordată postului de radio BBC Radio 5.

De aceeaşi părere este şi Frank Borman, comandantul aceleiaşi misiuni, care a numit demersurile companiilor private de a coloniza planeta vecină drept o utopie: „Nu sunt atât de critic precum Bill. Cred că avem nevoie de o explorare robustă a Sistemului Solar, dar să nu visăm atât de mult la lucruri care nu au sens. Apar la televizor doar pentru că fac rating”.

Interviurile acordate de cei doi foști astronauți NASA vin după ce agenția americană a anunțat cu mult fast planurile pe termen mediu și lung. Potrivit americanilor, agenția dorește să se întoarcă pe Lună cu un echipaj uman în cel mult 20 de ani, și să efectueze o primă misiune similară către Marte în viitorii 30 de ani.

În decembrie 1968, Anders, alături de colegii săi Frank Borman şi Jim Lovell, s-au lansat de la Cape Canaveral din Florida la bordul rachetei Saturn V. Echipajul lui Apollo 8 a petrecut 20 de ore pe orbita Lunii, după ce au completat 10 orbite în jurul satelitului natural. Misiunea a făcut parte din programul spaţial care a culminat cu trimiterea oamenilor pe suprafaţa Lunii.

Citiți și:

Ultimele imagini provenite de pe Marte au un aspect neobișnuit de… terestru

Pentru prima dată, va fi trimisă o sondă spațială pe fața nevăzută a Lunii, de către China

 

yogaesoteric
29 ianuarie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More