Domeniul de vis de înaltă tehnică al Chinei

Tianjin – Privind macaralele uriașe alunecând pe cheiul acestui port antic, un vizitator are nevoie să se ciupească pentru a-și aminti că aceasta nu este o jucărie gigantică, ci una dintre cele mai mari zece facilități din lume, care mută peste 20 de milioane de containere pe an de pe nave la camioane, fără un singur om la vedere.

Construit în doar 19 luni în 2020-2021, portul automatizat Tianjin nu este doar un mijloc de a trimite la export mărfuri chineze în lume. Un videoclip de înaltă definiție pe un ecran curbat enorm din centrul pentru vizitatori reamintește privitorului că cel mai important articol de export este portul însuși. Tianjin a fost construit pentru a fi clonat în întreaga lume.

Numiți-o formare chineză a comerțului mondial: blocajele din lanțul de aprovizionare din cauza congestiei portuare, endemice în sudul global, pot fi atenuate de acest sistem bazat pe inteligență artificială care trimite macarale care comunică pe o rețea 5G și golește o navă mare de containere în doar 45 de minute. În cel mai mare port din SUA din Long Beach, California, descărcarea aceleiași nave durează între 24 și 48 de ore.

Operatorii de macara care obișnuiau să se înghesuie într-o cabină din partea de sus a echipamentului lor controlează acum mașinile albastre cu joystick-uri dintr-un turn aflat la distanță, fiecare muncitor monitorizând mai multe mașini. Un algoritm AI stabilește cea mai rapidă rută de la navă la transportul terestru.

Acesta este „Câmpul Viselor” din China. „Construiți-l și vor veni” este esența strategiei pe termen lung a Chinei. „El” în acest caz include cea mai mare rețea 5G din lume, cea mai nouă și mai eficientă infrastructură din lume și un angajament național de a aplica AI la așa-numitul Internet al obiectelor, inclusiv producție, transport, logistică, medicină, management urban și finanţe.

„Aceștia” sunt antreprenorii privați din China, care nu se grăbesc să depășească o serie de obstacole: lockdown-urile covid din 2022, măsurile drastice luate de guvern împotriva Alibaba și a altor companii Big Tech, precum și înghețarea pieței imobiliare din China, care blochează o mare parte din capitalul privat.

A patra revoluție industrială este în curs de desfășurare în China, deși aplicațiile sale sunt limitate la câteva instalații mari. Unele dintre creșterile de productivitate sunt remarcabile. În apropiere de Shenzhen, autorul acestui articol a vizitat o fabrică automatizată în care Huawei produce mii de stații de bază 5G pe zi, care se adaugă la cele 2,3 milioane de stații instalate deja în China, dintr-un total de 3 milioane la nivel mondial.

Are mai multe linii de asamblare care necesită fiecare 15 lucrători, față de aproape 80 de lucrători în urmă cu trei ani. Cei mai mulți dintre ei sunt acolo pentru a verifica dacă echipamentele automatizate de asamblare și testare își fac treaba în mod corespunzător; doar o singură etapă de asamblare a necesitat mâini umane.

Tu spui Taiwan; Eu zic Coreea

Nu sunt disponibile date detaliate, dar industria auto din China ‒ cel mai mare cumpărător de roboți industriali din lume ‒ a obținut câștiguri remarcabile în ceea ce privește eficiența, permițând BYD și SAIC să ofere vehicule electrice la un preț de aproximativ 10.000 USD. Această sumă este mai mică decât produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor al Chinei și comparabilă cu prețul de 800 de dolari cu care Henry Ford a vândut primul său Model T în 1908, suficient de ieftin pentru ca orice familie modest prosperă să își poată permite o mașină.

China a exportat mai mult de un milion de vehicule în primele trei luni ale anului 2023, depășind Japonia ca cel mai mare exportator auto din lume, iar ofertele sale la capătul inferior al spectrului de prețuri al VE vor contribui la creșterea cotei sale de piață în Europa, precum și în Sudul global.

Autoritățile chineze știu că cea de-a patra revoluție industrială va stagna dacă antreprenorii privați nu adoptă noile tehnologii. Comisia națională pentru dezvoltare și reformă a emis la 24 iulie o directivă prin care solicită autorităților de la toate nivelurile să „mobilizeze entuziasmul investițiilor private”.

Potrivit directivei, organismele guvernamentale ar fi necesar „să stimuleze încrederea în investițiile private”, „să se concentreze asupra domeniilor cheie și să sprijine participarea capitalului privat la proiectele majore” și „să acorde o importanță maximă rolului important al investițiilor private”.

CNDR va „selecta un grup de întreprinderi cu o cotă de piață mare și un potențial de dezvoltare puternic”, „în conformitate cu cerințele principalelor strategii naționale și politici industriale” și „favorabile promovării întreprinderilor de înaltă tehnologie”.

Dar spiritul practic al întreprinzătorilor privați nu este stimulat de directivele birocraților, care nu sunt calificați să aleagă câștigătorii dintre firmele private. Recunoașterea tardivă de către Beijing a faptului că viitorul economic al Chinei depinde de asumarea de riscuri de către sectorul privat nu este suficientă.

Firmele chineze au nevoie să creadă că guvernul nu va repeta represiunea din 2020-2021 împotriva Alibaba și a altor companii Big Tech. Iar gospodăriile chinezești, care au aproximativ 10% din activele lor în acțiuni și 70% în proprietăți imobiliare, este necesar să investească în tehnologie în loc de case. Nimic din toate acestea nu se va petrece peste noapte.

În iulie, CEO-ul diviziei Cloud a Huawei, Zhang Pingan, a prezentat Pangu, un sistem de inteligență artificială pentru o gamă largă de aplicații de afaceri. Spre deosebire de ChatGPT și de alte așa-numite modele de limbaj de mare anvergură, directorul executiv al Huawei a declarat la cea de-a 6-a Conferință Mondială de Inteligență Artificială de la Shanghai: „Modelul Pangu nu compune poezii și nici nu are timp să compună poezii, deoarece sarcina sa este să pătrundă adânc în toate domeniile vieții și să ajute AI să adauge valoare tuturor domeniilor vieții”.

Zhang Pingan de la Huawei spune că Pangu va avea un impact asupra tuturor categoriilor sociale.

Platforma este alimentată de chipset-ul Kunpeng și de procesorul Ascend AI de la Huawei. Este un sistem de tip „do-it-yourself” pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială pe date proprietare. Huawei Cloud oferă clienților săi „kituri de dezvoltare la scară largă pentru industrie”. „Prin intermediul antrenamentului secundar pe datele deținute de clienți, clienții pot avea propriile modele mari de industrie exclusiviste”, a declarat compania.

Deși „GPU-urile Nvidia V100 și A100 rămân cele mai populare GPU-uri pentru antrenarea modelelor chinezești la scară largă”, un studiu recent arată că „Huawei a folosit propriile procesoare Ascend 910” pentru a antrena modelul Pangu.

În al doilea rând, China pare capabilă să producă cipuri de inteligență artificială proprietare, cum ar fi Ascend, care necesită procesoare de 7 nanometri. Sancțiunile americane intenționau să împiedice China să producă cipuri de 7nm timp de ani de zile, dar producătorii chinezi de cipuri par să fi reușit să ocolească restricțiile americane ‒ cu un cost.

Este greu de spus prin ceața războiului tehnologic dacă și în ce măsură sancțiunile tehnologice americane împiedică dezvoltarea aplicațiilor de inteligență artificială pentru întreprinderi în China. Anunțând rezultatele peste așteptări ale Alibaba pentru al doilea trimestru la 10 august, directorul general al diviziei de cloud computing a companiei a menționat că un deficit de GPU pe termen scurt a fost o constrângere în calea creșterii.

Cât de repede vor adopta întreprinderile chinezești sistemele de inteligență artificială, precum Pangu și concurenții săi, este greu de prezis. Prima aplicație comercială a Pangu în domeniul mineritului de cărbune a debutat la sfârșitul lunii iulie, în cadrul unei societăți mixte Huawei cu Shandong Energy Group. La sfârșitul anului 2022, cel mai mare producător de electrocasnice din China, Midea, a deschis „prima fabrică inteligentă 5G complet conectată din China”, potrivit unui videoclip Huawei.

Antreprenorii privați din China se confruntă cu câteva obstacole semnificative. Este greu să le cuantificăm, dar câțiva parametri simpli sunt de ajutor. Multiplul preț-beneficiu al indicelui bursier CSI 300 din China este de aproximativ 13, față de 21 pentru S&P 500 din America. Acțiunile sunt mult mai ieftine în China, ceea ce înseamnă că antreprenorii plătesc mult mai mult pentru capital decât omologii lor americani.

În plus, gradul de risc al indicelui acțiunilor chinezești este aproape dublu față de cel al S&P 500. Volatilitatea implicită a opțiunilor pe MCHI, ETF-ul extins al pieței bursiere chineze care urmărește indicele MSCI China, este în prezent de aproximativ 30%, față de doar 16% pentru indicele VIX al volatilității implicite pentru S&P 500.

Recent, în 2021, volatilitatea implicită a indicilor americani și chinezi era aproximativ egală. China a utilizat sisteme bazate pe inteligență artificială pentru a urmări și a prezice focarele de covid în 2020 și 2021, iar economia chineză a fost prima care și-a revenit după recesiunea covid. Cele mai contagioase tulpini ale virusului au învins sistemele Chinei în 2022, iar guvernul a răspuns cu închideri prelungite (a se vedea „China’s avoidable covid crisis”, Asia Times, 13 mai 2022).

Un alt factor de deprimare este agitația continuă de pe piața imobiliară care, în realitate, este un impas politic între guvernul central și autoritățile locale care și-au asumat între 35.000 și 70.000 de miliarde de RMB din așa-numitele datorii ascunse.

Guvernul central nu va salva orașele fără a prelua controlul asupra finanțelor acestora. Pe hârtie, municipalitățile dețin întreprinderi cu active în valoare de 205 trilioane de RMB și, în general, sunt solvabile, dar lupta politică va menține piața imobiliară în stare de criză pentru o perioadă de timp.

Dacă dăm crezare estimărilor analiștilor privind investițiile de capital în China, afacerile private rămân prudente. În graficul de mai jos sunt prezentate estimările consensuale ale Bloomberg pentru CapEx în mai multe subsectoare importante ale indicelui CSI 300 din China. Singurele creșteri mari ale cheltuielilor preconizate sunt în energie și utilități, ambele dominate de întreprinderile de stat. Planurile de CapEx ale companiilor industriale și de tehnologie a informației rămân moderate.

Cu toate acestea, viitorul inteligenței artificiale în afaceri nu depinde în întregime de companiile cu capital mare. IA este un multiplicator de forță pentru întreprinderile mici și mijlocii, mi-a spus un director executiv al Huawei în timpul unui tur al halei de expoziție a companiei din Shenzhen.

Magazinele mai mici pot atinge o eficiență foarte mare în producția flexibilă prin aplicarea AI la fabricile automatizate. În cele din urmă, IA industrială ar putea incuba o nouă generație de antreprenori din domeniul producției, la fel cum internetul a bulversat comerțul cu amănuntul.

Huawei este o întreprindere proteică, care se transformă dintr-un producător de echipamente de telecomunicații într-un facilitator de afaceri la nivel mondial. 5G2C (5G pentru consumatori) este o afacere matură, cu perspective de creștere limitate, iar compania își imaginează un viitor bazat pe 5G2B (5G pentru afaceri), cu o suită completă de soluții bazate pe inteligență artificială.

Dacă antreprenorii chinezi vor veni la „Câmpul de vis” construit pe bandă largă de mare viteză și AI, rămâne o întrebare deschisă, dar este încă devreme. După cum subliniază directorii Alibaba și Huawei, noile sisteme AI bazate pe cloud abia au intrat în funcțiune.

Voința politică și oportunitățile de profit sunt vizibile, iar China ar putea totuși să surprindă lumea la fel de mult cum a făcut-o în anii 1990 și 2000.

Autor: David P. Goldman

Note:

  1. Sistemul real 5G chinezesc presupune milioane și milioane de staţii 5G în zonele urbane, din 150 în 150 de metri, pentru transmiterea semnalului 5G. Sistemul fals American 5G este de fapt un 4G+ forţat, care se foloseşte de aceleaşi turnuri ale sistemului 4G şi este necesar ca semnalul să fie amplificat la puteri mai mari ca să poată ajunge de la un turn la altul. Sistemul 5G original practicat de chinezi aduce mai multe avantaje comunicării în broad band – bandă largă.
  2. Se pare că guvernul Chinez nu-şi face calculele după aceleaşi formule perdante occidentale, menite doar să atragă cumpărătorii. În anul următor se va dovedi clar cine are dreptate. Doar rezultatele pot convinge uşor şi vizibil în această dispută pseudo ştiinţifică.

Citiți și:
În timp ce rețelele 5G sunt încă în curs de desfășurare în întreaga lume, SUA și China concurează pentru supremație în ceea ce privește următoarea generație 6G
5G: China revendică 450 de milioane de utilizatori

 

yogaesoteric
29 octombrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More