Două stele tinere au intrat în coliziune! Rezultatul? O explozie colosală și… imagini spectaculoase!

 


De curând, cu ajutorul unui radiotelescop interferometric (numit ALMA – Atacama Large Millimeter/Submillimetre Array) instalat în deșertul Atacama (Chile), la peste 5000 de metri altitudine, oamenii de știință au captat imaginea dramatică și violentă a coliziunii dintre două stele tinere.

Evenimentul exploziv, ale cărui spectaculoase urmări le vedem astăzi, s-a petrecut în constelația Orion, în urmă cu… aproximativ 500 de ani. Și efectele sunt vizibile pentru noi abia acum!

După explozie, în spațiul interstelar au fost proiectate filamente gigantice de praf stelar și gaze. Ciocnirea a generat la fel de multă energie câtă ar produce Soarele nostru în mai mult de 10.000.000 de ani de existență. Detaliile evenimentului au fost publicate în Astrophysical Journal.

Culoarea albastră reprezintă gazele ce se deplasează, în urma exploziei, cu viteze crescute iar culoarea roșie reprezintă gazul aflat într-o mișcare mai lentă.

Exploziile uriașe din spațiu sunt, de cele mai multe ori, asociate cu supernovele, în vremurile de sfârșit ale unor stele gigantice, ce au o vârstă foarte înaintată.

Stelele se nasc în momentul în care un nor masiv de gaz începe să se prăbușească în el însuși, sub efectul propriei gravitații.
Inițial, la o distanță de 1500 de ani lumină de Pământ, într-o regiune numită Norul Molecular Orion 1, au început să se formeze câteva stele tinere. Sub acțiunea gravitației, două dintre aceste stele au intrat într-o coliziune spectaculoasă, care a proiectat praf stelar și alte rămășițe în Cosmos, cu viteze de 150 de kilometri pe secundă.

Cu ani în urmă, în 2009, cercetătorii au observat pentru prima dată unele semne ale colosalului „foc de artificii cosmic”, apărut prin ciocnirea tinerelor stele. Recent, folosind radiotelescopul ALMA aflat în Chile, astronomii au putut să examineze spectaculosul eveniment cosmic, la înaltă rezoluție.


Citiți și:

Spectacol cosmic. Două stele se vor contopi şi vor exploda, nova roşie devenind vizibilă pe cerul nopţii în 2022, susţin astronomii

Originea elementelor chimice care alcătuiesc trupul uman. De ce știința crede că suntem «praf de stele»

25 de lucruri uimitoare despre Univers

 

 

yogaesoteric
17 decembrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More