Dr. Christine Stabell Benn: E timpul să ne modificăm percepția asupra vaccinurilor! Unele au efecte potențial mortale, în special pentru fetițe

 

O echipă de cercetători, coordonată de Christine Stabell Benn, a observat că vaccinurile care conțin virusuri vii au o influență benefică asupra sistemului imunitar, pe când cele care conțin corpuri virale moarte au efecte nefaste ce întrec cu mult beneficiile protecției față de bolile respective pe care o oferă. În cazul vaccinului DTP se înregistrează chiar o creștere de cinci ori a riscului de mortalitate a sugarilor vaccinați, conform unui material publicat de The Conversation.com, informează Agerpres.

Dr. Christine Stabell Benn, doctor în medicină la University of Southern Denmark, a studiat, timp de 30 de ani, patru vaccinuri cu virus viu, atenuat, și șase vaccinuri cu virus mort, atât în Guineea Bissau, cât și în alte state sărace, dar și în Danemarca.

Spre exemplu, vaccinul BCG (Bacillus Calmette-Guérin) protejează împotriva complicațiilor grave ale tuberculozei și se recomandă încă de la naștere în țările sărace (dar și în România). Echipa de cercetători a testat efectele acestui vaccin asupra stării generale de sănătate a copiilor incluși în studiul desfășurat în Guineea Bissau. Copiii din eșantion, care s-au născut cu o greutate mai mică de 2500 de grame, au fost împărțiți, aleator, în două grupuri: unul care a primit vaccinul BCG imediat după naștere și celălalt care l-a primit mai târziu, conform practicii medicale.

În prima lună de viață, mortalitatea din orice cauze a fost redusă cu peste o treime la copiii care au primit vaccinul, prin comparație cu cei care nu l-au primit.

Pe de altă parte, vaccinul împotriva difteriei, tetanosului și pertussis, pe scurt DTP, este un vaccin cu virusuri moarte ce ar trebui să protejeze împotriva a trei boli grave. Astfel, s-a presupus că prin introducerea acestui vaccin în schema vaccinală a copiilor din Guineea Bissau se va obține o reducere a indicelui general al mortalității infantile. Oamenii de știință au fost însă surprinși să constate contrariul. Deși protejați împotriva difteriei, tetanosului și pertussis, în rândul copiilor vaccinați cu DTP se înregistrează o mortalitate de cinci ori mai mare decât în rândul celor nevaccinați.

„Prețul protecției împotriva difteriei, tetanosului și pertussis este foarte ridicat: crește riscul de mortalitate din cauza altor infecții, așa cum sunt infecțiile respiratorii, în special în cazul fetelor. Astfel, folosirea vaccinului DTP în țările Africii sub-sahariene ar putea provoca moartea a zeci de mii de fetițe în fiecare an”, subliniază cercetătorii.

Potrivit sursei citate, în afară de BCG, cercetătorii au identificat efecte benefice nespecifice în cazul folosirii vaccinurilor cu virus viu, atenuat împotriva pojarului, variolei și varianta orală a vaccinului anti-poliomielitic.

De cealaltă parte, în afară de DTP, vaccinurile pentavalent, anti-polio, împotriva hepatitei B și vaccinul antigripal H1N1, toate cu virus mort, au efecte nespecifice potențial mortale, în special pentru fetițe.

În mod firesc, poate să apară întrebarea de ce aceste efecte nespecifice nu au fost descoperite până acum, deși vaccinurile sunt folosite de relativ mult timp.

„De ce nu au fost identificate totuși aceste efecte nespecifice până acum? Răspunsul este simplu: nu poți descoperi ceva ce nu cauți!”, spune Christine Stabell Benn.

Aceasta subliniază că „toată lumea a fost convinsă că vaccinurile sunt niște instrumente specifice, care acționează doar asupra infecției împotriva căreia au fost concepute și astfel, efectul lor asupra altor tipuri de infecții, dar și asupra stării generale de sănătate nu a fost studiat”. Astfel, chiar dacă sunt numeroase studii care atestă efectul protector al vaccinurilor în cazul bolilor împotriva cărora au fost concepute, nu există studii care să confirme că vaccinurile au doar efecte benefice.

Din această cauză, susține dr. Christine Stabell Benn, a venit timpul „să ne modificăm percepția asupra vaccinurilor: acestea nu sunt doar niște instrumente de protecție împotriva unor boli specifice, ci afectează sistemul imunitar în ansamblul său. Conform acestui studiu, în cazul vaccinurilor cu virus viu, atenuat sistemul imunitar este întărit, iar în cazul vaccinurilor cu virus mort, efectele sunt nefaste, în special în cazul copiilor de sex feminin”.

Studiul coordonat de Christine Stabell Benn a fost publicat sub titlul „Non-specific effects of vaccines: Current evidence and potential implications” (Efecte nespecifice ale vaccinurilor: Dovezi curente și posibile implicații) în revista Science Direct.


Citiți și:

Vaccinul anti-rujeolă a crescut, în anii ’90, mortalitatea în rândul copiilor din Africa de Vest cu 33%

Efectele dezastruoase ale vaccinării asupra creierului uman

Un tribunal din Chile opreşte vaccinările în masă aplicate fetiţelor de şcoală

 

yogaesoteric
6 aprilie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More