Dr. Hiromi Shinya – Ce ne pot spune stomacul si intestinele

 

În Japonia se consideră că poți citi literalmente pe fața omului care este calitatea vieții lui. La noi există zicala: „I se citește pe față.” Așa cum trăsăturile faciale ale cuiva pot să-l trădeze ca „bun” sau „rău”, în funcție de experiența și de starea sufletească a omului, și stomacul și intestinele pot avea caracteristici rele sau bune, care ilustrează starea de sănătate a individului.

Un stomac sănătos este un stomac a cărui mucoasă este de un roz uniform, fără ridicături, fără neregularități pe suprafață; sub mucoasă nu sunt vizibile vasele de sânge. Mai mult, mucoasa gastrică a unui om sănătos este transparentă și deci apare strălucitoare când reflectă lumina endoscopului. Intestinul unui om sănătos este roz, extrem de neted și are pliuri mari și uniforme.

Când ești copil, caracteristicile tale gastrointestinale sunt curate, dar ele se schimbă în funcție de alimentația și de stilul de viață cotidian adoptate.

Stomacul unei persoane nesănătoase este plin de pete și, în anumite zone, roșu și umflat. În plus, când stomacul dezvoltă o inflamație cronică sau acută a membranei mucoase, situație prevalentă atât la americani, cât și la japonezi, căptușeala gastrică se subțiază și vasele de sânge devin vizibile sub membrană. Mai mult, când mucoasa gastrică începe să se atrofieze sau să se încrețească, celulele de la suprafață încearcă să compenseze, multiplicându-se în anumite regiuni și producând denivelări în peretele gastric. În acest moment, stomacul este la doar un pas de cancer.

Într-un intestin nesănătos apar pliuri inegale, din cauza îngroșării și întăririi mușchilor pereților intestinali; în anumite zone apar constricții, ca și cum ar fi comprimate de o bandă de cauciuc.

Persoanele cu boli latente, care încă nu au dureri și nici alte suferințe fizice, nu prea sunt motivate să renunțe la carne. Vor fi probabil foarte puțini americani neaoși care să urmeze acest regim alimentar. De ce? Poate pentru că pur și simplu nu pot renunța la carne. Presiunea socială este prea mare. Poate că toată viața lor s-au bazat pe carne în mesele zilnice și nu știu ce altceva ar putea mânca. S-ar putea să reziste pur și simplu pentru că nu pot vedea cum arată propriile lor măruntaie.

Când la exterior trupului începe să prezinte schimbări fizice, începem să luăm mai în serios ideea de a transforma ceva în modul nostru de viață. Chelie, zbârcituri, grăsime, piele căzută, toate astea sunt supărătoare și suntem motivați să cheltuim timp și bani ca să încercăm să tratăm aceste simptome.
Când vine vorba de schimbările din tractul digestiv, ce nu vezi, nu contează. Lumea crede că dacă nu ai o durere serioasă de burtă, totul merge bine. Nu facem nimic ca să ne îngrijim de interiorul stomacului și al intestinelor, care continuă să se deterioreze. Apoi ne îmbolnăvim și mulți regretă că nu și-au transformat modul de viață, ca să împiedice apariția bolii.

Dr. Hiromi Shinya, inventatorul chirurgiei colonoscopice, își sfătuiește pacienții să renunțe la carne, datorită consecințelor nefaste pe care aceasta le are asupra intestinelor. El este interesat mai mult de schimbările care au loc în interiorul trupului decât de cele din afară. În parte, pentru că poate vedea caracteristicile interioare prin intermediul colonoscopului, dar motivul principal este că aceste schimbări interne sunt legate direct de starea generală de sănătate a persoanei.

„Cei care urmează cu rigurozitate alimentația și stilul de viață bazate pe factorul enzimatic o fac pentru că știu că de asta depinde viața lor. Dar la cei care au avut anterior cancer acest stil sănătos de viață are o mult mai mare însemnătate: 0% rată de recurență a bolii” – arată el. Însă dr. Hiromi Shinya vrea să ducă lucrurile și mai departe: de la 0% rată de recurență să se ajungă la 0% rată de îmbolnăvire, prin simplul act de a convinge persoanele cu boli latente să urmeze acest stil sănătos de viață.

Pentru a obține asemenea efecte, toată lumea trebuie să înțeleagă perfect ce schimbări au loc în interiorul intestinelor atunci când continuă să consume carne.

„Principala cauză a distrugerilor provocate de carne în intestinele noastre este faptul că în carne nu există fibre alimentare, existând în schimb o cantitate mare de grăsime și colesterol. În plus, carnea face ca pereții colonului să devină treptat mai groși și mai rigizi. Aceasta se petrece din cauza lipsei de fibre alimentare din carne, care are drept efect o scădere pronunțată a scaunului din colon. Colonul trebuie să depună eforturi mult mai mari pentru a elimina o cantitate mai mică prin procesul de peristaltism.

Cu alte cuvinte, o mișcare peristaltică excesivă conduce la mușchi intestinali mai groși, mai mari, iar colonul devine mai rigid și mai scurt. Pe măsură ce pereții colonului devin mai groși, lumenul, sau cavitatea colonului, se îngustează. Deși în colonul devenit mai rigid presiunea internă crește, când cantități mari de grăsime sunt absorbite, pe lângă proteina animală, stratul de grăsime din jurul colonului se îngroașă și el, exercitând o presiune suplimentară asupra pereților intestinali. Pe măsură ce presiunea internă din colon crește, membrana mucoasă este împinsă dinspre interior spre exterior, formând niște cavități interstițiale numite diverticuli; boala aferentă se numește diverticuloză.

În această situație, cantitatea de fecale, deja redusă, devine și mai dificil de deplasat în interiorul colonului. Drept rezultat, în colon se acumulează scaun stagnant (fecale comprimate), care rămâne mult timp acolo. Scaunul stagnant se acumulează, se agață de pereții colonului și, în combinație cu diverticuloza, ocupă spațiul din interiorul cavităților diverticulare. Excreția devine și mai dificilă. Scaunul stagnant care se acumulează în diverticuli sau între pliuri produce toxine, cauzând mutații genetice în celulele acelor secțiuni, ducând la formarea de polipi. Polipii cresc și, în ultimă instanță, devin canceroși.” – explică renumitul chirurg.

***

Doctorul Hiromi Shinya este inventatorul chirurgiei colonoscopice, contribuind şi la proiectarea instrumentului folosit în acest tip de operaţii. Printre cele peste 300.000 de persoane tratate de el, s-au numărat preşedinţi de ţări, prim-miniştri, staruri de film, muzicieni celebri. În prezent, este profesor de chirurgie la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York şi şeful Unităţii de Chirurgie Endoscopică de la Centrul Medical Beth Israel.


Citiți și:

Yoga şi alimentaţia

Mâncarea fără măsură ne poate fi fatală
 

yogaesoteric
17 aprilie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More