Dr. Mircea Ciuhrii, doctor docent în virusologie, a demascat isteria gripei aviare din perioada 2005-2006 (II)
Expunem mai jos părerea unui specialist, exprimată la momentul respectiv, asupra epidemiei de gripă aviară din 2005 şi a isteriei mediatice conexe, care a fost declanşată în urma apariţiei şi identificării virusului H5N1, cauzator de cazuri de gripă aviară la păsări în România, iniţial într-o localitate din judeţul Tulcea.
Citiți prima parte a articolului
„Virusul nu a venit de nicăieri. A fost aici. Este pretutindeni.ˮ
– Domnule doctor Mircea Ciuhrii, România este singura ţară din regiune în care virusul nu numai că a reapărut după eradicarea focarelor de anul trecut, dar s-a şi extins cu o rapiditate explozivă. Care sunt motivele pentru care s-a petrecut aceasta?
– Este necesar să fie spus în primul rând că o infecţie virală de acest tip nu se răspândeşte neapărat pe orizontală, adică de la un organism bolnav la altul sănătos. S-a presupus că virusul a fost adus de păsările migratoare sau că a fost adus din ţările dimprejurul României prin importuri insuficient controlate, în schimb a fost complet ignorată posibilitatea ca virusul să se afle deja, în stare latentă, în genomul păsărilor autohtone, timp de generaţii. Aceasta este cea mai probabilă ipoteză, ţinând cont de faptul că virusurile pot sta timp de ani de zile fără a fi activate. Faptul că anul trecut au fost stinse toate focarele de gripă nu înseamnă că virusul a dispărut. Aceasta este imposibil.
Virusul a existat tot timpul, dar în stare latentă. Aşadar, este necesar să fie puşi în discuţie factorii care ar fi putut duce la activarea lui, iar cei mai importanţi factori sunt aceştia: în primul rând, densitatea prea mare a populaţiei de păsări, fie că este vorba despre crescători particulari, dar cu atât mai mult în cazul fermelor. Când zeci de mii de păsări sunt înghesuite într-un spaţiu prea mic, riscul declanşării unei epidemii este maxim. Alt factor important este calitatea hranei pe care o primesc păsările. Hrana inadecvată creşte riscul activării virusului. Ar mai fi factori externi, precum temperaturile extreme, fie prea ridicate fie prea scăzute, cum au fost în iarna trecută, ori apariţia unor agenţi patogeni care să fi activat infecţia virală. În cazul crescătorilor de păsări la scară industrială, în ferme, goana după profit creează automat premisele declanşării epidemiei. Cât mai multe păsări pe metru pătrat, hrănite cât mai ieftin, cu chimicale şi hormoni de creştere accelerată, iată deja mediul ideal pentru activarea unui virus latent.
Această situaţie nu se petrece numai la noi, ci şi în alte ţări în care scopul este „eficienţa economicăˮ. Am văzut în Belgia o crescătorie în care pe o parte, pe bandă, intrau ouă, şi pe partea cealaltă, la interval de două luni, ieşeau găini de 5 kg, pline cu activatori de creştere. Foarte eficient economic, dar dramatic pentru imunitatea păsărilor şi pentru sănătatea oamenilor care le consumă.
Un virus este modalitatea naturii de a reduce o populaţie de animale sau de păsări care e prea numeroasă, adică exact ceea ce se petrece în crescătorii. Poate că natura ne dă semne că ar fi necesar să fie regândit felul în care să fie crescute păsările, semne că ceva este fundamental greşit. Ca să revenim, autorităţile administrative, sanitar-veterinare au căutat sursa infecţiei oriunde, la păsările migratoare, în importuri, numai acolo unde era cel mai probabil să fie găsită, nu. Cu tot respectul pentru veterinari, dar virusologia este un domeniu aparte. Există un Institut de Virusologie, dar din nefericire nu am auzit să li se fi cerut părerea specialiştilor de acolo, astfel că s-au făcut erori enorme în administrarea crizei.
„Masacrarea tuturor păsărilor este o enormă eroareˮ
– Ce erori credeţi că s-au făcut?
– Cea mai mare eroare este uciderea tuturor păsărilor dintr-un focar. Într-adevăr, orice focar este necesar să fie izolat, dar păsările în niciun caz nu trebuie ucise. În lumea virusologilor, este ştiut că orice virus omoară un anumit procent dintre organismele infectate, dar nu pe toate. În general, putem vorbi despre circa 30% dintre indivizi care supravieţuiesc. Acest procent este extrem de important, pentru că el constituie fondul rezistent, imun la virusul respectiv, care poate fi folosit ulterior la prevenirea unor epidemii viitoare, şi ar urma să constituie baza unor viitoare populaţii de păsări domestice imune la virus. Aşadar, masacrarea tuturor păsărilor este nu numai ceva inutil, dar o enormă eroare.
La noi au fost ucise toate păsările fără nicio noimă, ca la Tulcea, găini, raţe, gâşte la un loc, în condiţiile în care a fost dovedit demult că virusurile sunt organisme extrem de specializate. Toate cercetările de până acum sugerează că ele nu trec de la o specie la alta, ca să nu mai vorbim despre ideea hazardată că ar putea trece la om. Acest fapt nu a fost niciodată dovedit şi este extrem de improbabil, ca să nu spun imposibil. Nu a fost dovedit nici măcar că ar putea trece de la pasărea migratoare la cea domestică, şi totuşi, auzeam păreri ale unor „specialiştiˮ care propuneau îndepărtarea, inclusiv a păsărilor migratoare, cu ajutorul unor ultrasunete. Aberaţii!! Ar fi fost necesar, simplu, să izoleze păsările bolnave şi să le lase să moară singure, câte ar fi murit. Punct. Consecinţa directă a faptului că au fost omorâte toate păsările este aceea că virusul se extinde, în loc să-şi consume forţele pe arii limitate şi controlate. De fapt, măsurile luate nu au făcut decât să conducă la extinderea virusului pe arii din ce în ce mai mari, cu o rapiditate extraordinară.
„În spatele isteriei create sunt enorme interese economiceˮ
– Măsurile luate de autorităţile româneşti nu sunt întâmplătoare, ele fac parte din pachete recomandate de Uniunea Europeană şi de OMS. Am văzut la televizor ţări asiatice în care au fost ucise milioane de păsări. Vreţi să spuneţi că au greşit?
– Da. Aceste măsuri sunt greşite. Fie din cauză că organismele internaţionale în cauză nu au cerut părerea experţilor în virusologie, fie din alte motive pe care le putem numai bănui. Este destul de ciudat, de pildă, că în ţările avansate nu au avut loc asemenea pandemii, dar chiar dacă s-ar fi produs, mă îndoiesc că ar fi luat la ei acasă asemenea măsuri de prevenire, care sunt pur şi simplu ridicole, cum ar fi instalarea de filtre în care se stropesc cu dezinfectant roţile la maşini. Nici măcar un copil nu ar crede că virusurile călătoresc pe roţile maşinilor. Iar în rest, carnea de pui şi ouăle, oricum se gătesc la peste 65 de grade. Nu cred că statele occidentale ar fi acţionat la ele acasă aşa cum s-a acţionat la noi, ci cred că ar fi luat măsurile corecte. În Franţa, atunci când a apărut virusul într-o fermă, au făcut, în linişte, ce era necesar. Nu au omorât nicio pasăre.
Părerea mea este că, dincolo de tot acest spectacol pe care mass-media l-a exagerat din plin, sunt interese economice enorme, în ceea ce priveşte comercializarea în forţă a unor produse farmaceutice, a căror eficacitate este îndoielnică, şi, poate, interese economice vizând piaţa produselor din carne de pasăre. Nu există nicio primejdie pentru oameni. În schimb, depozitele producătorilor occidentali de vaccinuri împotriva gripei la om şi la animale sunt doldora. Cantităţi uriaşe stau nefolosite şi s-ar putea transforma curând în pierderi uriaşe, financiare, dacă nu am fi noi, cei proşti, cărora ei le pot impune ce măsuri să ia, ce medicamente să cumpere şi cum să administreze o falsă criză. Au creat o adevărată psihoză într-o situaţie care nu pune oamenii în pericol.
„Nu există nicio primejdie pentru omˮ
– Totuşi, în unele ţări din Asia mor oameni. OMS anunţă morţi din cauza gripei aviare.
– Au murit de gripă obişnuită. Nu există simptome ale gripei aviare diferite de cele ale gripei obişnuite. A afirma că cineva a murit de gripă aviară este total neştiinţific. Cei 125 de morţi de pretinsă gripă aviară, la o populaţie a planetei de 6 miliarde, nu înseamnă nimic. Înseamnă că gripa aviară la om nu există. La fel se petrece şi în cazul animalelor. Dintotdeauna, la noi şi peste tot în lume, în ferme au murit animale şi acest fapt îl ştie oricine lucrează în domeniu. Este ceva normal. Este o lege a naturii. Orice ţăran ştie că uneori găinile se îmbolnăvesc şi o parte mor. De-aici şi până la psihoza creată în legătură cu gripa aviară este cale lungă. Nu există niciun caz de trecere a virusului la om şi nici nu cred că va exista. Virusul nu poate trece la om în mod natural. De altfel, a fost o împrejurare în care găinile dintr-o gospodărie de lângă Tulcea au murit, iar omul le-a aruncat într-o râpă. De-acolo au fost luate de nişte ţigani amărâţi care le-au mâncat şi nu s-a îmbolnăvit niciunul. Ce dovadă mai clară este necesară pentru a susţine acest adevăr? În aceste condiţii, interdicţia extremă, în anumite zone, de a mai creşte păsări, este o aberaţie totală, sau interdicţia de circulaţie a oamenilor.
– De ce nu s-a petrecut aceasta şi în ţările din preajma noastră, în Ungaria, Bulgaria sau în celelalte ţări în care au mai fost focare?
– Se putea petrece oricând, oriunde. La noi a fost nerespectarea condiţiilor minime de biosecuritate în ferme, pe de o parte, ceea ce a condus la reactivarea virusului. Apoi a fost inconştienţa unor crescători de păsări de a le îngropa în natură, fără a anunţa pe nimeni. Dar extinderea lui rapidă a fost consecinţa măsurilor greşite luate de la bun început de autorităţi, începând cu uciderea tuturor păsărilor.
„Am propus, la Institutul Cantacuzino, un program de cercetare chiar pe gripa aviară. Nici nu s-au uitat la mine.ˮ
– Ce se mai poate face acum?
– La ora aceasta, în lume, nu există o metodă eficientă de stopare a multiplicării virusurilor. Numai natura o poate opri. Există vaccinuri, dar aceste metode sunt preventive. Odată activat un virus, nu există practic nicio cale de a-l mai opri. Faimosul Tamiflu, medicament pe care acum România cheltuieşte sume enorme degeaba, pe care până şi ungurii ni-l vând nouă acum, nu are niciun fel de eficienţă. Nimeni nu spune adevărul, pentru ca produsul să se vândă. Administrăm un medicament care n-are niciun efect, pentru o boală care nu există la om. Cu riscul de a părea lăudăros, este important să vă spun că, pe plan mondial, la această oră, există o singură metodă de a inhiba multiplicarea unui virus, cu ajutorul unei proteine descoperite de mine. Dar aceasta este altă discuţie. Concret, focarele este necesar să fie izolate şi virusul se va stinge de la sine. Ar fi cazul să fie consultaţi experţi în domeniul epizootiilor virale, numai că aceştia sunt, pe plan mondial, foarte puţini.
După cum v-am spus, cred că de fapt nici nu există interesul de a face ceva împotriva gripei aviare, ci dimpotrivă, există interesul de a crea o panică cât mai mare, mai ales la nivelul ţărilor nedezvoltate care, înspăimântate, se vor împrumuta de bani pentru a cumpăra nişte produse inutile. La noi, eu personal i-am scris câteva rânduri dlui ministru Flutur, dar nu am primit niciodată un răspuns. Acelaşi scenariu s-a petrecut acum câţiva ani, când am propus programe de cercetare avansată în acest domeniu, unor institute din România. Venisem cu rezultatele cercetărilor mele după 20 de ani de studii, după colaborarea cu zeci de institute şi sute de cercetători de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Am propus, la Institutul Cantacuzino, un program de cercetare chiar de gripă aviară, plecând de la descoperirea acestei proteine, singura capabilă să inhibe o infecţie virală. Nici nu s-au uitat la mine. Iar acum, cred că reprezentanţii OMS, care supraveghează în România circul măsurilor anti-gripă aviară, râd în barbă de ceea ce facem.
– Ce-ar fi nevoie să ştie românii în mijlocul acestei crize foarte mediatizate a gripei aviare?
– Să nu se teamă şi să fie conştienţi că această psihoză a gripei aviare este creată de ceea ce aş numi o mafie internaţională, foarte bine organizată şi susţinută, a medicamentelor. Gripa aviară nu se ia la om, şi spun aceasta în calitatea mea de cercetător, care toată viaţa am stat cu mâinile în virusuri, am creat şi am modificat virusuri. Virusurile sunt pretutindeni, în aer, în plante, în animale, în stare latentă. Suntem înconjuraţi permanent de virusuri, dar asta nu înseamnă că ne şi îmbolnăvim automat. Există virusuri de mii de ori mai periculoase, care fac sute de mii de victime în lume, sunt HIV şi altele. Gripa aviară este o infecţie a păsărilor, nu a oamenilor.
Citiţi şi:
Vaccinarea – o afacere bănoasă pentru companiile farmaceutice, dar păguboasă pentru sănătatea noastră
Ancheta doctorului Wolfgang Wodarg asupra pandemiei de «gripă porcină»
yogaesoteric
20 iunie 2019