Dr. Pavel Chirilă: «Luați această listă cu E-uri când mergeți la cumpărături, pentru a vă feri de boli»

 

Dacă vreţi să mâncaţi sănătos în ziua de astăzi, este necesar să fiţi foarte atenți la ceea ce cumpăraţi din magazine, deoarece majoritatea produselor sunt „împănate” cu aditivi periculoși. Mulțimea E-urilor care apar sau nu pe eticheta produselor au o nocivitate demonstrată de mai multe studii medicale. Cu toate acestea, ele continuă să fie folosite.

E-urile sunt definite în mod oficial ca substanțe utilizate pentru îmbunătățirea calității produselor. Doctorul Pavel Chirilă se întreabă însă de ce un produs alimentar ar avea nevoie de o îmbunătățire calitativă. Amelioratorii folosiți au un efect contrar: alterează compoziția nutritivă a alimentelor și induc tulburări în organism.

Statisticile unui studiu publicat în anul 1999 arătau că rata de intoxicații alimentare și deces este foarte mare în Statele Unite ale Americii. Este vorba de 76 de milioane de oameni, din care 5.000 mor în fiecare an.

„Toate substanțele nealimentare, adică aditivii, medicamentele, noxele chimice profesionale, poluanții din mediu, și chiar plantele medicinale pot provoca diverse sindroame la cei care le consumă în mod repetat și pe termen lung”, spune doctorul Pavel Chirilă.

În România, utilizarea aditivilor alimentari reprezintă o problemă îngrijorătoare. Autoritățile au aprobat peste 70 de aditivi alimentari, care în alte țări sunt considerați toxici. De pildă, unii coloranți folosiți în băuturile răcoritoare și alcoolice din România sunt interziși în țări precum Germania, Belgia, Elveția și Anglia.

În plus, nu toți producătorii precizează pe ambalajul produselor tipul de aditivi folosiți. Consumatorii nu pot şti ce cumpără atâta timp cât unii aditivi sunt menționați sub denumiri vagi: afânători, îndulcitori artificiali, arome identic naturale sau conservanți, în loc de benzoat de sodiu, salicilat, sorbat și alte substanțe chimice folosite.

Controalele realizate de ANPC (Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor) au arătat că foarte multe dintre produsele care sunt folosite cu regularitate, precum pâinea, apa îmbuteliată, conservele de carne, supele instant și borșurile la plic conțin aditivi asociați cu numeroase reacții alergice și cancer.

Cele mai contrafăcute alimente care se vând în magazine sunt: pâinea neagră, lactatele, mierea de albine, uleiul de măsline, bulionul, carnea și cafeaua.

Doctorul Pavel Chirilă ne oferă o listă cu E-urile din alimente și bolile pe care acestea le produc:

• E 102 (tartrazina) – astm bronșic la copii
• E 110 (sunset yellow) – urticarie, rinită, tumori renale
• E 122 (azorubina) – alergii, cancer
• E 124 (roșu ponceau) – cancer, alergii, astm bronșic
• E 127 (eritrozina) – fotosensibilitate, hipertiroidie, cancer tiroidian, distruge vitamina B12
• E 129 (roșu allura) – cancer, cancerul pielii în urma expunerii la soare
• E 131 (albastru patent) – cancer
• E 132 (indigotina) – hipertensiune arterială, eczeme, alergii, probleme digestive
• E 133 (albastru strălucitor) – tulburări comportamentale
• E 142 (verde S) – cancer
• E 151 (negru strălucitor) – cancer
• E 155 (maro HT) – reacții la persoanele alergice sau cu astm
• E 211 (benzoat de sodiu) și E 212 (benzoat de potasiu) – cancer, urticarie, agravează astmul bronșic
• E 223 (metabisulfit de sodiu) și E 224 (metabisulfit de potasiu) – astm bronșic, distruge vitaminele B1 și B12
• E 220 (dioxid de sulf) – astm bronșic, eczeme, distruge vitaminele B1 și B12
Toți aditivii pe bază de sulf sunt toxici pentru organism.

Citiți și:

E-urile fac parte din tehnologia de ucidere în masă a secolelor XX-XXI

Cea mai mare fabrică de E-uri din România. Aici totul se transformă în hrană, care mai apoi ajunge în farfuriile noastre

O descoperire uluitoare! România a găsit deja formula pentru alimente fără E-uri

 

yogaesoteric
9 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More