Drept la replică pentru Libertatea.ro

Școala de yoga MISA solicită publicarea în regim de urgență a prezentului drept la replică la articolul cu titlul „Zeci de cursante MISA din Cehia, inclusiv românce, manipulate să facă videochat: „Nu primesc bani, e un sistem de îndatorare”. Liderii sectei le amendează pe fete dacă nu respectă regulile”, publicat pe site-ul libertatea.ro în data de 8 noiembrie 2023 și semnat de Adelina Mărăcine, articolul respectiv conținând o serie de inexactități flagrante, minciuni sfruntate și afirmații defăimătoare și calomnioase la adresa Școlii de yoga MISA și a profesorului de yoga Gregorian Bivolaru.

Conținutul acestui articol nu are nicio legătură cu Școala de yoga MISA și cu profesorul de yoga Gregorian Bivolaru și este o insultă nejustificată la adresa zecilor de mii de practicanți și simpatizanți ai școlii noastre de yoga. Este doar o altă penibilă încercare de a genera trafic pe site-ul libertatea.ro folosind un titlu senzaționalist, fără nicio legătură cu adevărul.

În primul rând, vă solicităm să retrageți de urgență termenul peiorativ „sectă” și să evitați folosirea acestui cuvânt în orice articol viitor care eventual va face referire la Școala de yoga MISA. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a lua măsurile legale pe care le considerăm necesare.

Revenind la articolul sus-menționat, precizăm că nu există cursante MISA în Cehia (și nici cursanți, ca să acoperim ambele sexe). MISA este organizată și funcționează conform legislației românești doar în România, chiar dacă există în Europa și în întreaga lume mai multe școli de yoga unde se predă yoga după aceeași metodologie. Reamintim cu această ocazie că yoga este o disciplină multimilenară, meritul MISA fiind că a structurat învățăturile tradiționale într-un sistem coerent, accesibil, perfect adaptat omului modern, cu rezultate verificabile, și de aceea metodologia dezvoltată la MISA a fost preluată în multe alte țări. Miile de mărturii ale celor care practică yoga corect și perseverent conform acestei metodologii dovedesc fără drept de apel autenticitatea și eficiența ei, și de altfel explică și de ce oamenii continuă să practice yoga la MISA de peste 30 de ani, în ciuda campaniilor de discreditare derulate de mass-media. Acest ghiveci între MISA din România și alte școli de yoga din lume arată el singur lipsa unei minime documentări jurnalistice, care este o condiție necesară atunci când urmărești corecta informare a opiniei publice și respectarea adevărului, nu doar senzaționalism și scandal.

Pe lângă obsesia presei că, dacă se petrece ceva rău pe undeva, iar prin preajmă se află și un cursant MISA, atunci implicit MISA e de vină, remarcăm și în acest articol obsesia videochat-urilor. Obsesie care nu este doar bizară, ci și ipocrită din partea unei publicații online care este urmașa unui tabloid ce a promovat ani de zile „fata de la pagina 5”, o „trambulină” de lansare pentru pictoriale în Playboy sau apariții la televiziune în ipostaze semi-îmbrăcate (sau semi-dezbrăcate, în funcție de punctul de vedere). Mai ales că printre proprietarii firmelor care oferă (în mod legal) astfel de servicii s-ar număra (zice presa, nu noi) și diverși politicieni. Nu cunoaștem în detaliu situația economică din Cehia, dar dacă au de ales între a pleca din țară pentru un trai mai bun (cum e cazul câtorva milioane de români), sau a lucra la astfel în studiouri de videochat ca să-și poată permite chiria unui apartament decent, probabil că sunt destule tinere care ar alege videochat-urile. Totuși, care este legătura cu școala noastră de yoga?

Amestecând jumătăți de adevăr cu minciuni și informații aiuritoare culese din diverse alte publicații, autoarea manipulează cititorii (deși acuză MISA de „manipulare”, ca hoțul care strigă în gura mare „hoții!”) într-o nouă încercare de a demoniza MISA. „Cursante MISA” au „mărturisit” că nu fac asta voluntar. Dacă sunt cursante MISA, nu se află în Cehia. Dacă sunt în Cehia, nu sunt cursante MISA. Dacă le forțează cineva să lucreze la videochat, de ce nu se duc la poliție? Dacă jurnalista cehă a vorbit liber cu ele, de ce nu s-a dus după aceea măcar ea la poliție, să le scape oamenii legii de „sistemul de îndatorare”? Ce om normal se plânge că e exploatat, dar stă de bună voie să fie exploatat și mai și vorbește după bunul plac cu presa? Că nu rezultă de nicăieri din articolul „bine documentat” că fetele respective ar fi sechestrate, amenințate, ținute undeva cu forța. (Ceea ce ne-a amintit de cazul absolut real al unei așa-zise victime a „traficului de persoane” din dosarul fabricat împotriva unor instructori și cursanți MISA, un individ care s-a plâns procurorilor că ar fi fost „exploatat” ani de zile în „ashramurile MISA”, iar când judecătorii năuciți de poveștile lui fără cap și coadă l-au întrebat în final ce anume solicită de fapt, el a spus că vrea să fie reprimit în ashram…)

Afirmațiile unor anonimi făcute pe bloguri obscure cu 20 de cititori sunt prezentate drept dovezi irefutabile. Așa-zisele „amenzi” în euro menționate în articol în mod evident nu se referă la MISA, moneda oficială a României fiind leul. Nu cunoaștem situația din Cehia, dar ni se pare de bun-simț că dacă ai spart o farfurie, e normal să o plătești. Dacă ai stricat din neglijență sau neatenție mașina de spălat sau orice alt obiect folosit în comun, e normal să îl înlocuiești. Dacă nu dorești să respecți regulile vieții în comun – într-un așezământ spiritual, într-un cămin de studenți, într-un cantonament sportiv sau în orice alte situații similare –, atunci nu mergi în astfel de locuri. Altfel, prin reducere la absurd, poți ajunge să vorbești de „constrângere” și când plătești o amendă pentru parcare ilegală sau când te prinde controlorul fără bilet în tramvai.

Pe lângă faimoșii anonimi, o altă „sursă” citată de autoare și menționată frecvent în articolele care denigrează MISA este Cecilia Tiz, o fostă instructoare a școlii de yoga din Germania (și nu a Școlii de yoga MISA, ea fiind stabilită în Germania cam din 1988, când MISA încă nu exista), care a pierdut deja în Germania un proces de calomnie și care cu certitudine este plătită să atace cu îndârjire deja de ani buni această școală și cursanții ei. Ori de câte ori presa asociază forțat numele MISA cu vreun scandal de orice natură, apare și Cecilia Tiz cu declarații, deși ea a părăsit școala din Germania de peste 20 de ani și în mod evident nu a participat la activitățile școlii din România. Cum este posibil ca în aceste condiții Cecilia Tiz să fie considerată de autoarea articolului o „sursă de informații” mai credibilă decât miile de persoane care frecventează aceste cursuri de ani de zile? Întrebarea este, desigur, retorică.

Lipsa crasă de documentare a Adelinei Mărăcine se vede și în afirmațiile cu privire la profesorul de yoga Gregorian Bivolaru, care nu a fost niciodată condamnat pentru trafic de persoane (cu atât mai puțin „în formă agravată”). Ridicolele acuzații de trafic de persoane fabricate împotriva lui Gregorian Bivolaru și a altor 20 de cursanți și instructori MISA în dosarul 22351/3/2007 al Tribunalului Cluj au fost respinse ca nefondate, atât pe fond, cât și în apel, și în 2015 – după primul ciclu procesual, și în 2021 – după rejudecarea cerută de Parchet (pentru toți cei acuzați pe nedrept, și nu doar pentru trei persoane, cum autoarea afirmă – din nou – eronat). Iar dosarul nu „s-a tergiversat”, după cum afirmă autoarea, încercând probabil să sugereze că yoghinii au fost cei care au „orchestrat” tergiversarea. Prelungirea duratei procesului a fost strict în interesul Parchetului, cel care a solicitat de altfel în mod forțat rejudecarea dosarului deja soluționat cu achitare și care – conștient că pentru unele fapte va interveni prescrierea – își putea pune astfel eșecul pe seama scurgerii timpului, și nu pe vădita inconsistență a dosarului fabricat la comandă politică, ieșind cum se spune „cu obrazul curat”.

Faptul că un jurnalist german, care i-a luat un singur interviu lui Gregorian Bivolaru, la Bistrița în 2017 (nici măcar direct, ci prin intermediul unui jurnalist român) „crede” că MISA este „periculoasă”, sau că o altă fostă cursantă, Roxana Chirilă, consideră că la MISA nu se predă „yoga autentică” pentru că se vorbește și despre îngerii din tradiția creștină este absolut ridicol. Yoga integrală ezoterică predată la Școala de yoga MISA este autentică și valoroasă, ceea ce afirmă nu doar cursanții și simpatizanții școlii, ci recunosc – indirect – și foștii cursanți care au părăsit școala pentru a-și deschide școli de yoga proprii, unde predau tocmai ce au învățat la MISA, dar fără să aibă onestitatea să recunoască aceasta, ca nu cumva să le afecteze „imaginea”.

Ținând cont de erorile, inexactitățile și chiar minciunile din acest articol, de lipsa de deontologie profesională de care a dat dovadă autoarea lui, care a încălcat inclusiv propriul cod de conduită al jurnaliștilor Libertatea, principiul nonpartizanatului, al ascultării celeilalte părți, regulile de verificare și integralitate a informațiilor (cităm de pe libertatea.ro), vă solicităm să retrageți articolul și să publicați prezentul drept la replică. În caz contrar ne rezervăm dreptul de a lua măsurile legale pe care le considerăm necesare.

Pentru orice informații legate de activitățile Școlii de yoga MISA vă stăm la dispoziție.

Cu stimă,
Biroul de presă MISA
10 noiembrie 2023

 

yogaesoteric
14 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More