Drept la replică pentru site-ul activenews.ro

În urma publicării pe site-ul activenews.ro în data de 27 iulie 2023 a amplului articol intitulat „A dat strechea NEW-AGE în preotesele din Mitropolia Moldovei. Asalt yoghin asupra credincioșilor nemțeni. Fost adept MISA specialist în ejaculare la o conferință susținută de Protopopiatul Piatra-Neamț și organizată de o fostă preoteasă”, semnat de Alesandru Anghel, vă trimitem atașat următorul drept la replică.

Constatăm cu regret că site-ul activenews.ro, care în general publică articole obiective, bine documentate și chiar pertinente, continuă să denigreze în mod abject și complet nejustificat Școala de yoga ezoterică integrală MISA într-un articol ce îi vizează pe unii reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, urmărind se pare (din nou) să nimerească în felul acesta doi iepuri dintr-un singur foc.

Faptul că în continuare site-ul activenews.ro pune în aceeași „oală” sexualitatea vulgară și degradantă sau chiar homosexualitatea – promovate pe scară largă de mass-media și de marea majoritate a producțiilor cinematografice actuale – cu erotismul pur, rafinat, bazat pe continența erotică amoroasă, ce este transformator și care este deja promovat de școala noastră, este ceva regretabil și arată o lipsă crasă de cunoaștere și de înțelegere a acestui subiect (erotismul pur), care totuși face parte din preocupările marii majorități a ființelor umane din această școală spirituală ezoterică.

De asemenea, învățăturile promovate de școala noastră nu au avut și nu au nimic în comun nici cu ciudatul curent New Age, iar faptul că persoane care se pretind creștini autentici – deci care ar căuta Adevărul, conform îndemnului plin de înțelepciune dumnezeiască al lui Iisus, și nu interpretările subiective ale diferiților reprezentanți ai Bisericii – tratează cu desconsiderație și chiar dispreț orice căutare spirituală autentică care nu se încadrează în dogma înghețată, rigidă a Bisericii, sub pretextul că există în mod real și curente sau organizații deviante, este și acesta regretabil.

La fel de nejustificată (și regretabilă, chiar dacă ne repetăm) este și atitudinea de respingere aberantă, de demonizare inclusiv a practicilor meditative, ale căror beneficii la nivel fizic și psihic au fost dovedite în mod științific și deja au fost și sunt verificate în practică în fiecare zi de sute de milioane de oameni, aparținând diferitelor religii de pe Pământ. Convingerea arogantă că deții cunoașterea absolută și că orice nu se încadrează în lista cea seacă și scurtă ce este acceptată de Biserică nu poate fi decât o mare greșeală denotă o atitudine fanatică și intolerantă, deci prin definiție necreștină. O astfel de atitudine este în plus complet ilogică, superficială și nu ține cont de grandoarea Creației și a Manifestării Dumnezeiești, ce ascunde milioane de taine care iată că le scapă iar și iar deocamdată și jurnaliștilor, și preoților.

Folosirea răutăcioasă, aproape obsesivă a numelui MISA tocmai pentru captarea prin dușmănie gratuită a interesului cititorilor este abuzivă și chiar ticăloasă, neexistând nicio legătură între Școala de yoga MISA și evenimentul criticat în articolul menționat, eveniment care de altfel din descrierea ce este făcută nu pare să fi avut nimic indecent, imoral sau greșit (în afara cuvântului „yoga”, care pentru unii creștini bigoți sună mai periculos decât încălcarea celor 10 porunci). Faptul că unul dintre participanții la eveniment a urmat acum mulți ani cursurile școlii noastre, iar ulterior a decis să își deschidă o școală de yoga proprie, nu înseamnă că Asociația noastră este în vreun fel implicată în activitățile bizare ale domnului respectiv, activități pe care de altfel noi nu le cunoaștem. Vă reamintim că sunt zeci de mii de oameni care urmează sau au urmat cursurile școlii noastre, unii dintre ei au și afaceri personale, iar responsabilitatea – legală și morală – pentru faptele și acțiunile lor îi aparține fiecăruia dintre ei, atâta timp cât ei nu acționează ca reprezentanți ai școlii noastre.

Este evident că autorul articolului nu intenționează să îl atace pe domnul psiholog cât intenționează să demonizeze, din nou, tradiția spirituală yoga, la adăpostul unui comunicat aiuristic emis acum mai mulți ani de BOR, insinuând de această dată că meditația yoghină ar fi periculoasă pentru minori, o interpretare care este atât de aberantă încât nici nu are sens să o comentăm. (La fel de aberantă fiind și spaima cum că practica yoga ar putea produce „destructurarea societății”. Suntem de acord cu autorul articolului că modelele morale și spirituale autentice sunt din ce în ce mai rare, dar pentru asta chiar nu se poate da vina iar și iar pe yoga…) În plus, noi nu cunoaștem niciun exemplu în istorie de „asalt yoghin”, nici nu știm ce înțelege autorul articolului prin această expresie prostească, ridicolă, având în vedere că unul dintre principiile fundamentale ale sistemului yoga (oarecum similare cu „Cele 10 porunci”) este nonviolența.

Invităm pe această cale redacția activenews.ro să explice, cu exemple pline de bun-simț, concrete și reale, nu cu citate din comunicate BOR sau cu interpretări tâmpe, fantasmagorice ale vreunui preot, în ce fel „doctrina yoghină aduce o gravă atingere învățăturii de credință ortodoxăaflându-se în contradicție cu aceasta”.

Reamintim că yoga nu este o religie, deci discuțiile despre meditația yoghină nu se încadrează la „prozelitism religios”, după cum insistă cu îndârjire autorului articolului, ci este o cale spirituală prin care toți cei care practică cu dăruire și perseverență, indiferent de religie, ajung să Îl descopere și să Îl simtă plenar și profund pe Dumnezeu. Ca dovadă, unii dintre cursanții acestei școli spirituale ezoterice care fuseseră atei înainte să practice yoga s-au botezat apoi cu miile și au devenit creștini ortodocși – în ciuda piedicilor criminale ce au fost puse adeseori chiar de unii „slujitori” ai bisericii, care au refuzat să boteze practicanți yoga din ordinul în fond imbecil al superiorilor ierarhici, fapt ce este de neimaginat și care contravine grosolan nu numai valorilor creștine autentice, ci chiar regulilor fundamentale ale bisericii lui Iisus. Mai adăugăm că una dintre principalele idei forță după care se ghidează practicanții yoga din cadrul Școlii de yoga MISA este, chiar dacă dumneavoastră nu știți, următoarea: „Dacă nu Îi oferi lui Dumnezeu primul loc în viața ta, de fapt nu Îi oferi niciun loc”. Mărturisim că nu am auzit deloc ca reprezentanți ai Bisericii să ofere acest îndemn credincioșilor lor.

Pe aceeași linie, mai adăugăm că școala noastră a promovat o descoperire dumnezeiască esențială legată de Atributele Dumnezeiești, care sunt caracterizate fiecare de existența unei energii subtile sublime nesfârșite, gratuite, veșnice, ce prezintă o anumită frecvență de vibrație care nu se modifică niciodată. Atunci când reușim să cunoaștem într-un mod direct și inefabil, prin intermediul unui proces de rezonanță ocultă, energia subtilă sublimă specifică a unui anumit Atribut Dumnezeiesc, în felul acesta reușim să-L descoperim și să-L simțim într-un mod intim pe Dumnezeu Tatăl în ființa noastră și, mai mult decât atât, descoperim că fiecare dintre noi am fost făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu Tatăl. Constatăm totuși cu surprindere că despre această revelație fundamentală, ce provine de la Dumnezeu Tatăl, nu vorbește și nu scrie nimeni – nici din mass-media, nici dintre susținătorii valorilor creștine –, deși este o revelație de mare valoare practică ce vine în completarea învățăturii lui Iisus.

În final, deoarece a ales să citeze din Declarația Drepturilor Omului, precizăm pentru domnul Anghel că drepturi fundamentale precum libertatea gândirii, libertatea de conștiință, libertatea de expresie se aplică și practicanților yoga și că sintagma vicleană, diavolească în realitate „vicierea consimțământului” se referă la altceva, nu la participarea (liberă) la un eveniment unde ulterior poți să constați că nu ești deloc de acord cu unele idei ce sunt expuse acolo. Altfel, după logica dlui Anghel, s-ar putea invoca „vicierea consimțământului” și pentru participarea în fond benefică și necesară, mai ales la început, la cursurile învățământului de stat, spre exemplu, unde (dintr-o „eroare” ușor de înțeles) te-ai aștepta să înveți doar lucruri bune și folositoare…

Vă solicităm deci publicarea urgentă a prezentului drept la replică și eliminarea exprimărilor tendențioase la adresa Asociației MISA și ne permitem să vă reamintim că spiritualitatea pură, dumnezeiască nu a fost și nu este apanajul exclusiv al niciunei biserici, nici măcar al Bisericii Ortodoxe. În cazul în care nu vă veți conforma, vă anunțăm că vă vom acționa în justiție, după cum meritați.

Biroul de presă MISA

 

31 iulie 2023

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More