După câteva săptămâni de tăcere, Rusia a confirmat prezența norului radioactiv deasupra Europei


Ce știm până acum despre acest nor misterios „încărcat” cu Ruteniu-106


După săptămâni de tăcere și negare, Rusia a confirmat că și ea a detectat urme ale unui nor misterios de radiații care plutește deasupra unei mari părți a Europei, observând o creștere dramatică a radiației deasupra Munților Urali. Recunoașterea a venit după ce o serie de alte state europene au sugerat că Rusia a fost la originea probabilă a sursei de radiații inexplicabile, care a fost detectată pentru prima dată de numeroase stații de monitorizare în septembrie. Serviciul meteorologic rusesc, Rosgidromet, a confirmat concluziile făcute de Institutul francez pentru protecția împotriva radiațiilor și securitate nucleară (IRNS). Aceștia au recunoscut că există o „contaminare extrem de mare” de 1.000 de ori mai mare decât valoarea normală de izotop radioactiv ruteniu-106, în zona munților mai sus amintiți.

Până în acest moment, autoritățile ruse nu au dezvăluit decât că nu sunt conștiente de eventuale accidente nucleare care s-ar fi produs pe teritoriul lor, făcând o declarație în care au afirmat că „una dintre întreprinderile industriei nucleare rusești au înregistrat niveluri de radiații care depășesc normele”.

Cele mai mari radiații sunt în regiunea Chelyabinsk, aproape de granița cu Kazahstanul. Vestea bună este însă că norul de radiații este inofensiv; chiar dacă aceste niveluri de ruteniu-106 sunt ridicate, nu ne afectează sănătatea și nici mediul. Cel puțin asta susțin autoritățile.

„Ruteniul este foarte rar și, prin urmare, prezența sa poate sugera că s-a produs un eveniment de o anumită natură. Cu toate acestea, prezența sa naturală este atât de scăzută încât chiar și un factor de 900 raportat la nivelurile naturale este încă foarte scăzut pentru a ne influența”, explică fizicianul medical Malcolm Sperrin de la Oxford University din Marea Britanie.

Cu toate acestea, cei de la IRSN susțin că dacă ruteniu-106 ar fi fost eliberat în atmosferă din cauza unui incident petrecut pe teritoriul francez, atunci autoritățile din hexagon ar fi evacuat imediat zonele locuibile pe o rază de câțiva kilometri în jurul punctului de origine al incidentului, cu alte cuvinte astfel de valori ridicate ar trebui privite măcar cu prudență și tratate cu mare seriozitate.

Ruteniu-106 este atât de rar încât nu apare în mod natural și se crede că materialul ar fi putut fi eliberat din cauza unui accident nedeclarat la un loc de tratare a combustibilului nuclear sau la un centru pentru medicamente radioactive. Un accident mai periculos la un reactor nuclear este puțin probabil, deoarece un astfel de incident ar fi eliberat probabil elemente radioactive suplimentare, nu doar ruteniu-106.


Citiți și:

Sectoare din Alpi, la fel de radioactive ca deşeurile, la 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

De la Cernobâl la Fukushima: De ce ni se ascunde adevarul cu privire la catastrofele nucleare? (1)
 

yogaesoteric
28 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More