După Franța și Ungaria, „pauza digitală” a ajuns și în Republica Moldova. Utilizarea telefoanelor mobile la școală, interzisă prin lege

Republica Moldova anunță noi prevederi privind utilizarea telefoanelor mobile la ore. Folosirea acestora în timpul lecțiilor va fi interzisă prin lege. Un proiect de modificare a Codului Educației a fost înaintat în Parlament. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Oficialul a precizat că Ministerul Educației și Cercetării va elabora un Regulament în care va fi descrisă procedura privind organizarea acestui proces. Documentul va stipula etapizat procedurile aplicate în instituțiile de învățământ, locul depozitării telefoanelor mobile, restricțiile privind accesul la acestea.

Elevii vor avea acces la telefoanele mobile în timpul pauzelor

Potrivit ministrului Dan Perciun, modificarea are scopul de a spori calitatea procesului educațional. Astfel, utilizarea telefoanelor mobile va fi permisă doar în pauze.

Reglementarea folosirii telefoanelor mobile în școli este introdusă pentru ca elevii să fie concentrați exclusiv pe materia predată la lecții. În timpul orelor, telefoanele vor fi stocate într-un loc special în clasă, de unde vor putea fi luate în pauze”, a spus Dan Perciun.

Practică aplicată și în țările Uniunii Europene

Potrivit ministrului Dan Perciun, Republica Moldova nu este prima țară care aplică astfel de decizii. Acesta a specificat că în multe țări, și nu doar din Uniunea Europeană, există astfel de practici.

De exemplu, în Franța există o discuție foarte largă privind reglementarea mult mai dură a utilizării telefoanelor mobile în instituțiile de educație. Vedem și multe alte țări care au mers în această direcție. Obiectivul este evident – să oferim elevilor mai mult spațiu pentru a se concentra asupra procesului educațional și nu asupra utilizării telefoanelor mobile. Este o inițiativă discutată pe larg și cred că va contribui la un proces educațional de calitate”, a afirmat Dan Perciun.

Decizia Ministerului Educației și Cercetării vine după efectuarea mai multor sondaje și consultări cu managementul școlar, profesori, părinți și elevi, care și-au manifestat susținerea pentru desfășurarea orelor fără telefoanele mobile.

Citiți și:
Prof. Nina Vasile: Cu cât urcă gradul de digitalizare, cu atât scad competențele cognitive ale elevilor. Scrisul de mână se uită, greșelile gramaticale devin normă
Alarmant! Adolescenţii dependenţi de tehnologie petrec mai puţin timp afară decât deţinuţii. Rămân între 14 și 16 ore pe zi în fața ecranelor și își verifică telefonul de peste 400 de ori pe zi

 

yogaesoteric
15 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More