E deja un război pe timp de pace, se numește Breaking News

 

Asistăm la un război hibrid între marile puteri pentru controlul informației. Breaking News de zeci de ori pe zi, like, share și viral sunt termenii cu care mulți dintre noi ne-am învățat să trăim.

Acest bombardament mediatic ne afectează mai mult decât credem. Suntem forțați să gândim in paradigma celor care lansează informația și, pentru că informațiile se modifică rapid, nu avem timpul să trecem tot prin filtrul gândirii. Citim prea des site-urile de știri, stăm prea mult conectați la Facebook, ascultăm prea mult televizorul în fundal și pierdem esențialul.

Cum e cu manipularea?

• Rusia a folosit 150.000 de conturi de Twitter ca să influențeze Brexit 
• Sean Parker, președinte-fondator al Facebook: „Exploatăm o vulnerabilitate în psihologia umană. Dumnezeu știe ce le facem creierelor copiilor noștri”
• Twitter oprește difuzarea conținuturilor sponsorizate de Russia Today și Sputnik
• Peste 270 de milioane de conturi de Facebook ar putea fi false 
• Șeful Apple este de părere că rețelele sociale sunt folosite pentru manipulare și învrăjbire 
• Palestinian arestat pentru că a postat „Bună dimineața” pe Facebook 
• Freedom House: „Din ce în ce mai multe guverne folosesc tehnici de manipulare pe rețelele sociale” 

Iată câteva știri relevante în ceea ce privește informația. Aflăm din surse sigure că guvernele se folosesc de social media pentru a manipula mase de oameni, și trebuie să fim complet naivi să credem că statele fac asta doar împotriva altor state. Este evident că fiecare guvern încearcă, într-un fel sau altul, să-și manipuleze și proprii cetățeni.

Din punctul acesta de vedere, România este greu încercată. Doar la noi sunt posibile proteste pe teme abstracte. Doar la noi se nasc vedete revoluționare care odată ce-și fac treaba pică într-un con de umbră de unde nu se mai ridică niciodată. Doar la noi se prezintă anticorupția ca salvare națională. Doar la noi lumea nu iese în stradă când se dărâmă spitale dar iese să salveze „Delta Văcărești”.

Toate aceste anomalii se petrec din cauza dezinformărilor. Se crează rapid două tabere, unii pro, alții contra și așa începe războiul. Apar idei, apar lideri, iar populația este atentă și se poziționează. În tot acest timp, undeva, ceva, se fură.


Citiți și:

Uriaşa manipulare «Cambridge Analytica – Trump» încearcă să-i ascundă pe adevăraţii manipulatori 
Manipularea mediatică neîncetată: «Adevăratele bătălii se poartă acum chiar în mințile oamenilor» pentru a da impresia unei «democrații» 

 

yogaesoteric
21 iunie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More