E rândul României

Editorial Yoga Magazin nr. 61

de Oltea Mutulescu

Gregorian Bivolaru a răsturnat din nou toate pronosticurile. Cazul său face înconjurul comisiilor internaţionale de la care vrem ştampilă de bună purtare pentru Uniunea Europeană, vestea de acordare a azilului politic în Suedia este comentată de cotidianele şi agenţiile străine, dar în ţară se poartă discuţii care nu au ajuns încă la miezul problemei. Pasiunea negaţiei nu s-a stins. Istoria abuzurilor împotriva celui mai mediatizat yoghin al ultimilor ani este privită ca un accident – în cel mai bun caz – ori ca o condamnabilă lipsă de profesionalism a anchetatorilor. Care dacă tot l-au arestat la un moment dat, de ce l-au eliberat, iar dacă tot l-au eliberat sub presiunea faptului că erorile de procedură trebuie totuşi reparate într-un stat de drept, de ce n-au acţionat rapid şi eficient, pentru a găsi un temei solid să-l aresteze din nou? Cu alte cuvinte: „Uite ce păţim dacă procurorii nu sunt atenţi când vor să închidă cu orice preţ de cineva… Ne află toată Europa, tocmai acum, când trebuie să facem impresie favorabilă!” Adevărul este că cine vrea să înţeleagă pe de-a-ntregul cele petrecute cu Gregorian Bivolaru, nu are şanse reale, câtă vreme evenimentele sunt privite fragmentar.

În momentul actual întrebarea care ajută la descâlcirea problemei este una simplă – de ce i-a acordat azil politic mentorului MISA un stat cu standarde foarte ridicate în respectarea drepturilor omului? Pentru că, aşa cum motiva Suedia şi respingerea cererii de extrădare formulate de România, Gregorian Bivolaru a suferit grave persecuţii în ţara de origine. Iar campania împotriva sa nu a început pe 18 martie 2004. Nu a început nici măcar la un an, doi după înfiinţarea Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut, când mai multe săptămânale şi cotidiene au început să aducă acuze dezonorante profesorului de yoga, numindu-l sistematic „infractor de drept comun condamnat pentru răspândire de materiale obscene” şi „bolnav mintal”, cu acte de internare la Spitalul de psihiatrie Poiana Mare. Campania împotriva lui a început în perioada dictaturii comuniste.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii ştie prea bine despre ce este vorba, deoarece deţine un dosar de urmărire informativă pe numele Gregorian Bivolaru. Iar documentele sunt grăitoare în privinţa faptului că nu fotografiile cu nuduri îi interesau pe securişti şi nu sănătatea psihică a cetăţenilor patriei era preocuparea lor de căpătâi. Acuzaţiile formulate la adresa profesorului Bivolaru în perioada dictaturii, condamnarea sa la închisoare, sechestrarea într-un aşezământ pentru bolnavi psihici irecuperabili au fost doar pretexte, pentru a acoperi bătăile la Securitate, anchetele, descinderile şi percheziţiile la care năvălitorii nu aveau grija mandatului. Comportamentul Securităţii faţă de Gregorian Bivolaru arată că a fost tratat ca un adversar politic, periculos din punct de vedere al faptului că practica yoga este un instrument extrem de eficient pentru decondiţionare interioară.

Nedreptăţile şi abuzurile la care s-a pretat regimul comunist se înscriu în logica malefică a timpului. Logica se fracturează însă în momentul în care o serie de personalităţi, de victime ale dictaturii ceauşiste şi-au recuperat, şi-au reabilitat numele terfelit de înscenările Securităţii, dar istoria lui Gregorian Bivolaru a rămas sub semnul infamiei.

Până în 18 martie 2004 au fost campanii numeroase împotriva profesorului de yoga şi asupra şcolii pe care a iniţiat-o. Asociaţii pentru apărarea drepturilor omului ca Amnesty International şi APADOR – Comitetul Helsinki România au semnalat abuzurile, hărţuielile, denigrările şi persecuţiile sistematice pe care MISA şi mentorul său le-au avut de îndurat vreme de peste un deceniu. Iată că povestea din primăvara lui 2004 nu este un accident. Descinderile celor trei sute şi ceva de jandarmi în casele unor yoghini, intimidările, smulgerea unor declaraţii false, brutalităţile, confiscarea tonelor de obiecte personale care nu au fost înapoiate nici până în ziua de azi, dezmăţul mediatic pe care l-au provocat autorităţile prin intoxicarea mass-media cu informaţii care demonizau Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut şi pe Gregorian Bivolaru sunt un moment de vârf în campania de distrugere a imaginii MISA şi a mentorului său.

Yoghinii vorbesc demult despre asta, protestează, trimit memorii forurilor naţionale şi internaţionale. Suedezii au înţeles care este adevărul. E rândul României.

yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More