Echinocţiul de toamnă – Sărbătoarea culegerii roadelor a ceea ce am semănat

Prof. astrolog Bartha Zoltan
Președintele Centrului de Cercetări și Aplicații Astrologice „Helios”

 

Echinocțiul de toamnă este un moment special în marele ciclu al naturii, în care se împlinește ceea ce a spus Isus în Biblie: „Ceea ce semeni, vei culege”. Perioada de toamnă este prin excelență un moment al recoltei pentru cei din emisfera nordică, însă dacă privim dincolo de cele fizice și lumești, putem extrapola această realitate și în microcosmosul ființei noastre. Se evidențiază astfel că fiecare moment astrologic important este corelat cu o anumită etapă simbolică din evoluția fiecărei ființe umane:

– Echinocțiul de primăvară este simbolul nașterii și al re-nașterii, al semănatului, al începerii unor noi cicluri, a unor mari decizii și inițiative;
– Solstițiul de Vară este un moment de apogeu, de valorificare maximă a potențialului nostru, de folosire înțeleaptă a talanților pe care i-am primit de la Dumnezeu, de racordare la sursă, la lumină (motiv pentru care poartă denumirea de Sărbătoare a Luminii);
– Echinocțiul de toamnă este etapa fructificării înțelepte a ceea ce am semănat și am dăruit – fiind în analogie cu conștientizarea efectelor tainice a Legii Dăruirii Oculte;
– Solstițiul de iarnă ne revelează marele mister al utilizării, a punerii în practică a ceea ce am primit sau am cules (aspect care se reflectă foarte bine în pilda talanților din Biblie).

În acest an 2016, Echinocțiul de toamnă va avea loc în data de 22 septembrie la ora 17:21, atunci când Soarele va trece din semnul zodiacal al Fecioarei în cel al Balanţei. Ziua devine egală cu noaptea și întreaga natură va tinde să exprime echilibrul între energiile YIN şi YANG, feminin şi masculin. În ființa umană care aspiră în mod sincer la realizarea spirituală și la comuniunea cu Dumnezeu Tatăl, acest moment inedit favorizează trăirea experienței stării androginale.

Pentru a putea beneficia la maxim de influenţa subtilă benefică a acestui moment special, vă oferim în cele de mai jos câteva informaţii esenţiale.

Timp de un an Soarele parcurge întregul cerc zodiacal traversând semnele zodiacale în aproximativ o lună. Fiecare semn zodiacal simbolizează un arhetip universal, ce se reflectă în noi în forme deosebit de complexe de caracteristici psiho-emoţionale şi fizice. Atunci când ne însuşim într-un mod armonios cele 12 arhetipuri zodiacale, fiinţa noastră atinge un înalt grad de echilibru şi armonie ce ne transformă în ceea ce a fost denumit încă din antichitate „Omul Cosmic”. Această mișcare aparentă a Soarelui potențează în fiinţa noastră experiența anuală a celor 12 energii arhetipale, ajutându-ne să trezim în noi calități și abilități deosebite ce ne ajută în procesul fascinant al trezirii sufletului (trezire ce poate fi pusă în analogie cu trezirea corpului nostru supramental, VIJNANAMAYAKOSHA).

Astfel, trecerea printr-o zodie ne pune în rezonanţă tainică cu energia arhetipală a acesteia, ajutându-ne să asimilăm valorile ei specifice. Starea de integrare armonioasă a ceea ce realizăm, starea de naturaleţe sunt strâns corelate cu semnificaţiile zodiei tranzitate de Soare (şi secundar și de celelalte planete). De exemplu, atunci când Soarele se află în Taur, pentru a fi în armonie cu natura se recomandă să cultivăm starea de mulţumire, iubirea de sine, deschiderea faţă de artă, față de frumusețe – adică să asimilăm şi să manifestăm calităţile specifice acestei zodii.

La toate acestea se adaugă ciclurile celorlalte planete, dintre care se resimte într-un mod deosebit influenţa Lunii. Luna parcurge Zodiacul în aproximativ 28 de zile (două zile și jumătate pentru traversarea fiecărui semn). Astrologia Lunară ne confirmă reacţia noastră inconştientă, instinctuală, receptivitatea faţă de energiile semnului în care se află Luna la un moment dat. Observăm în felul acesta că Soarele ne pune în rezonanţă într-un mod conştient cu forţa semnului zodiacal, adică ne face conştienţi faţă de calităţile acelui semn, iar Luna creează o punte de conexiune misterioasă, o rezonanță cu ceea ce este ascuns în subconștientul nostru.

Momentele de tranziţie ale Soarelui între semnele zodiacale au fost denumite Hiatusuri Solare. Aceste perioade sunt diferențiate de structura energetică a elementelor constituente. Ştim că fiecare zodie are o predominanţă a unui element: pământ, apă, foc şi aer. Însă în cazul hiatusurilor se manifestă cel de al cincilea element: eterul, forţă ce creează o profundă interacțiune cu starea de neutralitate, de vid, de transcendenţă. În timpul momentelor de trecere a Soarelui dintr-o zodie în alta, datorită fuzionării celor două semne alăturate, se creează un efect de convergență ce permite branşarea simultană la valorile cele mai înalte ale semnelor zodiacale alăturate. Într-un mod analogic, acest efect se poate asocia cu efectul de piramidă. Putem să ne imaginăm baza piramidei ce se compune din cele patru laturi ce sunt în corespondență cu cele patru elemente (pământul, apa, focul și aerul), respectiv vârful piramidei care este simbolului eterului, ce l-am putea defini ca fiind liantul de legătură și principiul unificator, potențator al celor patru elemente bazale. Astfel se explică de ce momentele de hiatus, fiind în conexiune profundă cu energia subtilă a eterului, au o forță uimitoare de sintetizare, unificare, centrare și trezesc în ființele celor care le valorifică puterea ocultă, o excepțională viziune de ansamblu și de dinamizare supramentală.

Dintre toate trecerile Soarelui dintr-un semn în altul, cele mai importante sunt momentele de maxim şi de egalitate, adică solstiţiile şi echinocţiile. Trebuie să specificăm faptul că, din cauza mișcării elipsoidale a Pământului în jurul Soarelui, data calendaristică a acestor conjuncturi poate să se decaleze cu plus-minus o zi.

Să observăm descrierea lor astronomică, având în vedere perioada medie de formare:

1. ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ – 21 martie – razele Soarelui cad perpendicular pe ecuator, iar cei doi poli ai Pământului primesc aceeaşi cantitate de lumină şi căldură. Ziua este egală cu noaptea.
2. SOLSTIŢIUL DE VARĂ – 22 iunie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de nord (Tropicul Racului), luminând mai puternic emisfera nordică. Ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă.
3. ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ – 23 septembrie – razele Soarelui cad din nou perpendicular pe ecuator, ziua fiind din nou egală cu noaptea.
4. SOLSTIŢIUL DE IARNĂ – 22 decembrie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de sud (Tropicul Capricornului), ziua în emisfera nordică fiind minimă. Ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă.

ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ

Echinocţiul reprezintă un moment de echilibru între energiile YIN şi YANG. Dacă în perioada echinocţiului de primăvară natura renaşte şi are loc explozia vegetaţiei, în perioada echinocţiului de toamnă natura începe pregătirea pentru a conserva tot ceea ce a creat. Tradiţiile spirituale afirmă ca orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare şi nemanifestare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

În fiinţa umană, echinocţiul de toamnă împletește în mod armonios capacitatea de valorificare, de utilizare, cu bucuria și sărbătorirea rezultatului final. Este asemenea unui melanj între efort și încântare, luptă și datorie, simplitate și fascinație – aspecte care deși par a fi antagonice sunt în același timp și complementare. Datorită acestui echilibru energetic caracteristic echinocţiului de toamnă, toate acţiunile realizate în acest interval (trei-cinci zile în jurul acestui moment) vor fi susţinute de emoţii puternice, sentimente expansive binefăcătoare, ce vor avea rolul de a înlătura multe din tendinţele inferioare ale omului, cum ar fi efortul încrâncenat, obsesiile materiale, critica excesivă, pretenţiile exagerate.

Trecerea de la Fecioară la Balanță ne ajută să conştientizăm că întotdeauna evoluţia în cuplu este net superioară evoluţiei individuale, iar trăirile artistice şi sufleteşti au rolul de a transpune în plan fizic lumina spiritului. Să ne gândim doar la condiţia superioară a artistului care deşi poate să pară simplă şi comună din exterior, este în esenţă o strădanie permanentă a sufletului de a sacraliza viaţa, de a da sens valorilor arhetipale ce există în simultaneitate în natura înconjurătoare și în fiecare din noi.

Lecţia principală a acestui hiatus (ca etapă în evoluţia noastră) este asociată cu valorificarea a ceea ce este frumos din noi prin a învăţa să îmbinăm armonios utilul cu plăcutul, materialul cu spiritualul.

Tranziția Soarelui din zodia mutabilă și de pământ a Fecioarei în zodia cardinală și de aer a Balanţei simbolizează etapa în care omul începe să-și depășească mentalul inferior, înlănţuirile și prejudecățile prin marea calitate a dăruirii, abnegației și serviabilității, iar după depăşirea instinctul critic, perfecţionist, se naște în inima sa dorința împărtăşirii rezultatelor pe care le-a dobândit. Astfel se trezeşte aspiraţia către armonia relaţională şi el devine conştient de importanţa conlucrării și a rolului important pe care îl joacă ceilalți în destinul său („Unde-s doi puterea creşte”, iar evoluţia este mult accelerată). Influenţa specifică a energiilor zodiei Balanţei ne atenţionează asupra responsabilităţii cu care trebuie să cultivăm relaţiile cu ceilalţi şi mai ales relaţia de cuplu, devenind conștienți că fiecare ființă umană cu care relaționăm este asemenea unei oglinzi prin care se reflectă atât calitățile, cât și neputințele și ispitele noastre.

Echinocţiul de primăvară și echinocțiul de toamnă sunt simboluri ale echilibrului Universal ce ne impulsionează în funcție de eforturile, aspirațiile și meritele noastre să realizăm în ființa noastră starea de conștiință androginală, simbioza dintre anima şi animus și integrarea deplină în armonia Divină.

Citiți și:
Despre solstiţii şi echinocţii
MISTERELE DEZVĂLUITE ALE MOMENTULUI OCULT AL HIATUSULUI

yogaesoteric
21 septembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More