Economia se sufocă şi la un moment dat va cădea

Nu demult, Eugen Teodorovici dădea asigurări că o nouă criză economică nu va veni. Cât de fundamentate sunt aceste asigurări? În opinia profesorului Mircea Coşea, situaţia stă cu totul diferit.

În timp ce ministrul de Finanţe dă, senin, asigurări că nu vine nicio criză, nu de aceeaşi părere este şi profesorul univ. dr. Mircea Coşea. Potrivit acestuia, există posibilitatea ca România să intre în criză şi să nu-şi mai poată onora plăţile, în condiţiile în care avem acum 3 deficite în creştere rapidă şi la un loc creează imaginea unei economii care se sufocă, nu mai are potenţial.

Coşea a explicat, într-un interviu acordat Ziare.com, că dacă guvernul va continua să se împrumute pentru a plăti salariile şi pensiile, lucrurile vor intra într-o curbă inevitabilă care va duce la căderea economiei.

Mai mult, prof. Coşea estimează că inflaţia va continua să crească şi îl critică sever pe guvernatorul BNR: „Trebuia să majoreze dobânda de referinţă, ca să mai tempereze inflaţia. Nu a făcut-o la cererea guvernului?”

„Situaţia este foarte gravă pentru că o economie intră într-o situaţie periculoasă atunci când există aşa-numita aliniere a planetelor, adică alinierea deficitelor. Avem acum 3 deficite în creştere rapidă şi la un loc creează imaginea unei economii care se sufocă, nu mai are potenţial.

Deficitul bugetar a crescut în primele luni foarte mult şi cu o viteză pe care nu am văzut-o până acum. Avem deficitul balanţei comerciale, adică importul este cu mult mai mare decât exportul, cu consecinţe pe curs şi pe inflaţie. A apărut şi deficitul contului curent, care este o expresie mai sintetică a celor două şi arată că România este în dificultate faţă de plăţile pe care le face în exterior.

Deci a fost semnalată posibilitatea declanşării unei crize. N-aş vrea să speriem lumea că va fi ca în 2009. Criza în România înseamnă o dificultate majoră a bugetului de a onora plăţile”, a declarat Coşea.

Citiți și:

O nouă criză financiară este doar o problemă de timp


Un senator român face acuzații grave: Peste jumătate din firmele străine nu au plătit niciun leu din redevențele datorate statului român

yogaesoteric

7 noiembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More