Editorialul Yoga Magazin nr. 59

semnat de Oltea Mutulescu

Să crezi!

Când spui „Te rog”, „Mulţumesc”, „Sărut-mâna pentru masă”, „Bună ziua”, „La revedere”, oamenii din Măţău îţi răspund: „Să crezi!”. Ca şi cum în situaţii diferite se potriveşte una şi aceeaşi formulă de întâmpinare, de încurajare, de încuviinţare.
Nu ştiu cât de vechi este printre localnici felul acesta de a vorbi. Ştiu că în cele trei zile cât am fost acolo l-am auzit foarte des. Este un sat în care electricitatea a pătruns demult, vezi şi antene parabolice pe acoperişuri, şi autoturisme prin curţile largi, şi telefoane mobile de ultimă generaţie. Aşadar binefacerile tehnologiei moderne sunt prezente, iar felul de a gândi al acestor oameni este o alegere, nu naivitatea celor ce ignoră explicaţiile unei ştiinţe care a jefuit universul de zei.

E o localitate aşezată pe coamele dealurilor, cu livezi de meri şi pâlcuri de mesteceni tremurători. Oamenii îţi spun „Să crezi!” în loc de salut şi nu contează dacă eşti vecinul lor sau doar un străin în trecere. Rostesc „Să crezi!” cu aerul că te cunosc dintotdeauna şi te-ai întâlnit anume cu ei, în acea răscruce de drum, în acea curte, în acea după-amiază transparentă de toamnă. Atunci când stăbăteau Roma aclamaţi de mulţime, împăraţii aveau în carul triumfal un slujitor care le şoptea la ureche „Memento mori!“ Oamenii pe care i-am cunoscut la Măţău nu au vreo slujbă imperială, ei îţi spun „Să crezi!” ca pe un „Aminteşte-ţi să fii viu cu adevărat”.

Nu este doar un îndemn pentru călătorul care se află prin părţile locului, este declaraţia lor de apartenenţă la starea de sacru, cea care face posibilă ivirea miracolelor. „Să crezi” este o matrice a minunilor la care ai şansa să fii părtaş. Minuni care se petrec pentru că te bazezi pe ele. Pentru că te deschizi către ele şi le chemi chiar prin forţa credinţei tale.

Poate nu vei ajunge niciodată în aşezarea aceasta de pe coama dealurilor, cu livezi şi pâlcuri de mesteceni tremurători. Poate că nu vei întâlni oamenii care ţi se adresează cu aceeaşi unică formulă de întâmpinare, de încurajare, de încuviinţare. Poate că nici nu este nevoie să baţi atâta cale. Fii pur şi simplu atent în jurul tău, totul pulsează de viaţă, totul e impregnat de prezenţa Lui, totul te îndeamnă „Să crezi!” 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More