Edward Snowden: «Un virus e dăunător, dar interzicerea drepturilor este fatală»

 
Edward Snowden locuiește în Rusia din anul 2013, când a fugit de autoritățile americane. În 2019, când Snowden a publicat cartea biografică Dosar permanent, SUA au deschis un proces civil pe numele lui, pentru încălcarea acordurilor de păstrare a secretului cu CIA și NSA.

Snowden spune că situaţia generată de COVID-19 ar putea da guvernelor noi puteri invazive în vederea colectării de date, care ar putea dura mult timp după pandemie sau chiar să se ajungă la permanentizarea acestor abuzuri.

„Guvernele și autoritățile din întreaga lume se vor obișnui cu noul lor nivel crescut de putere și vor menține măsurile luate în această situație de urgență pentru a restrânge drepturile cetățenilor și pentru a-i controla pe cei care li se opun”, avertizează Edward Snowden într-un interviu online pentru Festivalul Internațional de Film Documentar de la Copenhaga.

Edward Snowden a vorbit despre pericolul ca guvernele actuale să repete abuzurile guvernului american după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Supravegherea crescută pe fondul pandemiei cu coronavirus ar putea duce la o erodare de lungă durată a libertăților civile. „Mai exact, a spus el, statele pot solicita acces la datele de sănătate ale oamenilor – cum ar fi frecvența cardiacă – prin intermediul smartphone-urilor, a ceasurilor «inteligente».”

Țările au crescut rapid supravegherea cetățenilor invocând necesitatea de a studia și a împiedica răspândirea virusului, această supraveghere extinzându-se de la cartografierea datelor privind localizarea telefonului până la aspecte extrem de invazive în ceea ce priveşte viaţa privată, cum ar fi permisiunea serviciilor de securitate de a spiona telefoanelor oamenilor fără a avea un mandat pentru aceasta.

Edward Snowden, bărbatul care a expus amploarea spionajului desfăşurat de Agenția de Securitate Națională a SUA, a avertizat că o creștere a supravegherii pe fondul crizei coronavirusului poate duce la efecte de lungă durată asupra libertăților civile.

În timpul interviului, Snowden a spus că noile puteri introduse de către State pentru a combate coronavirusul vor putea rămâne după ce criza a diminuat. „Este o problemă care va trece. Vom avea un vaccin, imunitate de grup, în doi ani această problemă va dispărea. Dar consecințele deciziilor luate acum vor fi permanente. Este esențial să nu uităm că, din perspectiva unei societăți libere, un virus este dăunător, dar distrugerea drepturilor fiinţelor umane este fatală. Este ceva permanent, ceva ce nu mai primim înapoi. Când pierdem un drept pe care l-am câștigat într-o revoluție, pentru care a existat o mișcare socială, care a implicat 100 de ani de eforturi pentru a fi câștigat și apoi renunţăm la el într-un moment de panică – asta este legătura cu atentatele din 11 septembrie”, a zis Edward Snowden. 

„Mai târziu, coronavirusul nu va mai fi, datele însă vor rămâne disponibile pentru ei și vor începe să caute aspecte noi”, a completat Snowden. „Ei știu deja la ce te uiți pe internet, știu deja pe unde se mișcă telefonul tău, acum știu și care este ritmul tău cardiac. Ce se petrece când vor începe să le combine și să le aplice inteligența artificială?”

Deși până acum nu au apărut informaţii despre state care solicită accesul la datele de sănătate de la dispozitive precum Apple Watch, multe țări introduc rapid metode noi de supraveghere pentru a înțelege mai bine și a frâna răspândirea coronavirusului.

„Am văzut vă s-au luat măsuri de urgență, în special în situația de acum și nu va fi așa de ușor să scăpăm de ele”, spune Snowden. „Situația de urgență poate fi extinsă. Apoi autoritățile încep să se simtă bine cu noua lor putere, mai mare. După care începe să le placă”, ne avertizează el. După trecerea crizei provocate de pandemie, guvernele pot impune noi legi prin care să transforme măsurile din timpul situației de urgență în reguli permanente și să le folosească pentru a controla opoziția politică sau disidenții.

Numeroase țări europene, inclusiv Italia, Marea Britanie și Germania, au încheiat acorduri cu companiile de telecomunicații privind utilizarea datelor ca să supravegheze mișcările persoanelor.

Israel a acordat serviciilor sale puteri de urgență pentru a spiona telefonul cetățenilor fără mandat. Coreea de Sud a trimis alerte text pentru a avertiza când cetățenii ar putea intra în contact cu un pacient infectat cu coronavirus, inclusiv detalii personale precum vârsta și sexul. Singapore utilizează o aplicație pentru smartphone pentru a monitoriza răspândirea coronavirusului urmărind persoanele care ar putea fi expuse.

În Polonia, cetățenii aflați în carantină era necesar să descarce o aplicație guvernamentală care le permitea să răspundă solicitărilor periodice de selfie. Taiwanul a introdus un sistem „gard electronic” – electronic „fence system” – care avertizează poliția dacă pacienții în carantină se mișcă în afara caselor lor. Citiţi şi:

Povestea virusului ucigaş, anticamera controlului populației!

Coronavirusul și Big Brotheryogaesoteric

15 iunie 2020

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More