„Efectul Ucraina”. Prețurile mondiale la alimente bat record după record

Prețurile la alimente au atins un nou maxim, crescând cu cel mai rapid ritm lunar din ultimii 14 ani, după ce războiul din Ucraina a lovit oferta de cereale și uleiuri vegetale, într-o schimbare care ar putea face cel mai mare rău în țările mai sărace din întreaga lume.

Indicele prețurilor alimentare din martie de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a urcat la al treilea record la rând, crescând cu 34% față de aceeași perioadă a anului trecut, după ce războiul a închis liniile de aprovizionare din Ucraina și Rusia. Indicele a fost cu 12,6% mai mare decât în februarie, o creștere pe care organizația a descris-o drept un „salt uriaș”, notează Financial Times.

Conflictul din Ucraina sporește îngrijorările cu privire la impactul asupra securității alimentare la nivel mondial”, a declarat Beth Bechdol, director general adjunct al FAO. „Asistăm la creșterea prețurilor la alimente în general.”

Potrivit estimărilor FAO și ale guvernului ucrainean, 20 până la 30% din terenul din Ucraina care produce cereale de iarnă, porumb și floarea soarelui a rămas neplantat în această primăvară sau va fi nerecoltat în iulie și august.

Decalajul global care rezultă între cerere și ofertă de alimente și furaje ar putea crește prețurile internaționale la alimente cu încă 22% peste nivelurile lor deja ridicate.

Rusia și Ucraina sunt exportatori importanți de cereale și ulei de floarea soarelui, reprezentând aproximativ 30% din comerțul global cu grâu.

Banca Mondială a avertizat deja că prețurile mai mari la alimente ar putea cauza daune de durată țărilor cu venituri mici și medii și ar putea contribui la împingerea milioanelor de oameni în sărăcie.

Costurile alimentelor reprezintă 17% din cheltuielile de consum în economiile avansate, dar o proporție mult mai mare în țările în curs de dezvoltare. De exemplu, în Africa subsahariană, alimentele reprezintă 40% din cheltuielile de consum.

Inflația prețurilor la alimente a prins deja rădăcini înainte de începerea războiului din Ucraina, după recolte slabe de anul trecut din cauza vremii nefavorabile și a unei reveniri rapide a cererii post-pandemie. Conform FAO, aproape 50 de țări depind de Rusia și Ucraina pentru cel puțin 30% din importurile lor de grâu.

Dacă deficitul de produse alimentare persistă, numărul global al persoanelor subnutrite ar putea crește cu 8 milioane până la 13 milioane, cele mai pronunțate creșteri având loc în Asia-Pacific, urmată de Africa și Orientul Mijlociu.

Cele mai rapide creșteri ale indicelui din martie au fost prețurile uleiurilor vegetale, care au crescut cu 56% față de un an în urmă, până la un nivel record. Prețurile cerealelor au crescut cu 37% de la an la an, de asemenea, la un nivel record.

Citiți și:
Apocalipsa prețurilor la alimente în Europa de Est!
Creșterea aberantă a facturilor la gaze și electricitate este cauzată de modul în care Orban, Cîțu și Iohannis au conceput „liberalizarea”. Ca să știți

 

yogaesoteric
12 iunie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More