Eliberarea spirituală şi yoga tantrică
Carl Gustav Jung a explicat cândva modul în care învăţăturile spirituale din Orient diferă în mod radical de cele din Occident: “Vestul creştin consideră că omul este în întregime dependent de graţia lui Dumnezeu sau cel puţin de graţia bisericii, privită ca unic instrument lăsat de către Divin pentru a-l izbăvi pe om. Estul însă, insistă asupra faptului că omul se poate transforma şi poate evolua prin propriile eforturi – aceasta deoarece Estul crede în eliberare”.
O viziune similară asupra diferenţelor existente între religiile estice şi cele vestice a fost exprimată şi de către eminentul scriitor Amaury de Riencourt. În cartea sa “Sex and Power in History”,(1974), el explică dilema cu care se confruntă adepţii religiilor vestice: “Caracterul indiscutabil masculin al religiilor vestice contrastând cu cel al religiilor din Est se datorează în principal acceptării depline, în Vest, a unei realităţi obiective care în Est este văzută ca fiind în mod fundamental o iluzie – este vorba despre aparenta separare dintre fiinţa umană şi divinitate. În Vest, până la apariţia psihoanalizei, nu s-a pus deloc problema decoperirii profunzimilor propriei fiinţe, a sinelui divin. Problema care se punea în Vest era cum să te raportezi la puterea divină existentă în exteriorul fiinţei tale, cum să-ţi dezvolţi propriul ego în cadrul acestui proces. În Orient, problema era cum să-ţi domoleşti ego-ul, pas important pe drumul ce duce la descoperirea adevăratei identităţi, a divinităţii prezente în propria fiinţă. Aceste aspecte diferite au consecinţe importante în termenii relaţiilor dintre cele două principii: masculin şi feminin”.
Se explică astfel de ce în cadrul religiilor orientale relaţiile dintre bărbaţi şi femei sunt mult mai echilibrate, ele fiind bazate în ultimă instanţă pe o conştientizare a divinităţii neindividualizate prezente în orice fiinţă umană. Yoga este o disciplină spirituală care are drept scop eliberarea spirituală. Având sensul de “îmbinare a lumescului cu spiritualul”, yoga utilizează diferite tehnici pentru realizarea acestui scop. Majoritatea acestor tehnici sunt practicate în singurătate, departe de deşertăciunile lumeşti, ele necesitând o disciplină severă şi fiind impracticabile pentru mulţi dintre oamenii vremurilor noastre. Totuşi, în această epocă aşa-zis “decadentă” în care umanitatea se găseşte într-o perioadă de decădere spirituală, actul amoros poate fi o formă de yoga extrem de eficace. Surprins în general sub denumirile de “tantra yoga” sau “amor spiritual (“spiritual sex”), actul amoros integrat ca şi o cale spirituală de eliberare reprezintă o mare îndrăzneală atât din partea bărbatului cât şi a femeii. Este totodată şi o aventură care necesită un anumit curaj, voinţă, multă sensibilitate, o înzestrare naturală pentru a o putea aborda, precum şi dorinţa de a explora teritorii fascinante, necunoscute anterior.
În cadrul site-ului nostru noi vă propunem un demers prin care, îmbinând tehnici yoghine tradiţionale cu tehnici de psihoterapie specifice Occidentului şi cu modalităţile tantrice de angrenare a actului sexual în vederea eliberării fiinţei umane, veţi putea voi înşivă să descoperiţi modul prin care sexualitatea să devină o trambulină către o viaţă echilibrată, armonioasă şi, de ce nu, chiar perfectă.
yogaesoteric.net
Also available in: Français