Enigma formațiunii Kummakivi din Finlanda: bolovanul imens care se află într-un echilibru «precar» de cel puțin… 12.000 de ani

 

În îndepărtata Finlandă se află una dintre cele mai neobișnuite formațiuni de piatră din nordul Europei. Este vorba despre o imensă bucată de stâncă având o lungime de 7 metri, așezată, parcă, de către mâna unui uriaș pe o altă rocă de dimensiuni ceva mai mici, ce are o formă convexă.

Stânca cea imensă aflată deasupra pare gata să se prăbușească în orice clipă, dată fiind suprafața de contact extrem de redusă dintre cele două roci. Și totuși, imensul stei stă neclintit de mii și mii de ani, timp în care nu puțini au fost cei care au încercat să-și dovedească puterile și iscusința, răsturnându-l.

Cele două pietre par să fie sudate. Însă numai imensa greutate a bolovanului superior, amplasarea centrului său de greutate, precum și potrivirea suprafețelor de contact sunt cele care au făcut ca ciudata structură (naturală?) din regiunea Ruokolahti să reziste timpului.

În trecut, s-a încercat, cu mijloace rudimentare din fericire, atât răsturnarea stâncii superioare, care părea să se afle în echilibru precar, cât și modificarea poziției sale prin rotire. Aceste tentative nu au reușit. Forța umană nu a fost suficientă pentru a modifica poziția bolovanului superior.

Structura este, în prezent, aflată sub protecția autorităților.

În vechime, locuitorii Finlandei credeau că, de vreme ce piatra de sus nu poate fi deplasată – nici măcar prin acțiunea mai multor oameni – ciudatul „ansamblu” s-ar afla sub efectul unei forțe supranaturale. În mitologia nordică, în care abundă legendele cu uriași, se credea că aceste creaturi mitologice ar fi fost cele care deplasau stâncile enorme, așezându-le, uneori, în poziții neobișnuite.

În secolele mai apropiate de vremurile noastre, când vechile legende erau contrazise una după alta de către spiritul raționalist ce începea să predomine, ciudata structură Kummakivi ridica, încă, semne de întrebare: cine fuseseră cei care așezaseră imensul bloc de piatră peste bolovanul convex, rotunjit, de dedesubt? Cum ajunseseră cele două pietre una deasupra celeilalte, având în vedere că proveniența lor este diferită?

Cei care au adus o explicație au fost geologii. În opinia lor, neobișnuita structură datează de la sfârșitul ultimei glaciațiuni (Würm). Atunci când clima a început să se încălzească iar stratul gros de gheață care acoperea Europa de Nord a-nceput să se topească, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, un colos de stâncă s-ar fi deplasat odată cu masele enorme de gheață aflate în curs de topire și s-ar fi oprit taman în vârful bolovanului convex, într-o poziție pe care forțele naturii și forța omului n-au mai reușit s-o modifice. Așa pare să se fi format neobișnuita formațiune Kummakivi, „piatra ciudată” a finlandezilor.

Vreme de 12 milenii ea a rămas de neclintit!


Citiți și:

Megalitul Al Naslaa din Arabia Saudită – Petroglifa este împărțită în două cu o precizie demnă de laserele moderne

O scurtă incursiune în istoria mai puţin cunoscută a omenirii (1)

 

yogaesoteric
27 mai 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More