Epidemiolog francez Dr. Didier Raoult: Să nu faci obligatoriu ceva despre care nu știi dacă este periculos, sau dacă funcționează

Faimosul epidemiolog din Marsilia a criticat dur într-un interviu pentru canalul TV francez Cnews măsurile de combatere a covid-19. Didier Raoult nu este foarte convins de vaccinurile propuse.

Programul pe care l-am citit până acum mi se pare science-fiction. Ce am văzut până acum mi se pare mai ales publicitate. Nu am văzut articole științifice. Aștept să văd date adevărate.”

Epidemiologul s-a arătat foarte circumspect cu privire la testele efectuate: „Testele nu este suficient să dovedească doar că produc anticorpi. Avem o populație expusă, iar ele este important să arate că, în rândurile acestei populații expuse în condiții naturale, la persoanele țintă cele mai vulnerabile, funcționează. Iar acest fapt rămâne de văzut.”

Și profesorul a continuat: „La vaccinuri, inclusiv la cele extrem de utilizate, cum sunt cele împotriva gripei, se știe că în realitate ținta reacționează destul de rău, pentru că imunitatea se degradează… Mai ales odată cu vârsta.”

Testele nu sunt deloc concludente pentru Didier Raoult. „Strategia țărilor noastre – iar Franța nu a fost cea mai rea din acest punct de vedere, Anglia a făcut un program care a fost preluat de OMS, americanii au făcut la fel – este o evaluare terapeutică fără a impune să existe măcar un diagnostic. În Africa nu se face așa ceva, nimeni nu face asta. Nu sunt incluși în testele terapeutice, pentru nebunia de a face teste terapeutice, persoane cărora nu li s-a stabilit un diagnostic.”

În ceea ce privește posibilitatea vaccinării obligatorii, profesorul din Marsilia a comentat: „Cred că dacă cineva ar avea ideea amuzantă de a face acest vaccin obligatoriu s-ar produce o revoluție. Din fericire nu este cazul. Să nu faci obligatoriu ceva despre care nu știi dacă este periculos, dacă funcționează, ar fi cu adevărat o nebunie.”

Raoult a precizat că vaccinarea este alegerea fiecărei persoane, la fel ca orice tratament medical. „Apoi, mai este și protecția individuală, riscul individual pe care teoretic ai dreptul să ţi-l asumi, dar în această țară dreptul acesta nu mai există. Când ești împiedicat să iei medicamentele (aluzie la hidroxiclorochină, al cărei partizan este profesorul) pe care ai dori să le iei, aceasta înseamnă că nu mai ai dreptul să decizi ce faci.”

Însă, din acest punct de vedere, eu sunt liberal, cred că dacă decizi să te tratezi sau să previi administrându-ți acest vaccin, atunci e nevoie să o poți face… Este diferit de politica statului, care decide el ce să faci tu.”

Profesorul marsiliez crede că strategia combaterii covid adoptată de Franța și de alte state este ceva nemaivăzut până acum. „Trăim într-o lume nebună. Dacă doriți, măsurile luate pentru a lupta împotriva acestei boli sunt măsuri dintr-un alt secol. Nu sunt măsuri practice, nu este o luptă a zilelor noastre.” Și Raoult a precizat: „Deja, a spune oamenilor «nu vă mai tratați, rămâneţi acasă» nu este nici măcar de Evul Mediu, nici măcar Hipocrate nu făcea așa ceva. El nu le spunea oamenilor «rămâneţi acasă până muriți». Este o măsură de nebuni.”

El a denunțat politizarea actului medical și alegerile pe care politicienii le iau în funcție de ce le cere industria farmaceutică. „Politicienii au crezut de la început că există o baghetă magică venind din industria farmaceutică. Cu Remdesivirul, s-au păcălit din nou, cheltuind încă 2 miliarde pe medicamente despre care eu am spus din martie că nu funcționează.

Pentru a-și explica propria viziune a modului în care este necesar să se lupte împotriva unei epidemii, el a folosit o metaforă războinică, arătând că este vorba de o bătălie cotidiană și că nu există o poțiune sau o baghetă magică în care să-ți pui toate speranțele. „Acum, nu mai există această baghetă magică, deci noutatea este că va fi necesar să ne batem ca vietnamezii, nu ca Napoleon al III-lea, când o înfrângere face să se prăbușească totul.” „La fel ca vietnamezii, va fi necesar să cucerim casă cu casă, pacient cu pacient, așa să ne batem. Chiar să facem gherilă.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More