Este o realitate: anticoncepţionalele Yaz şi Yasmin «care aduc moartea» sunt cele mai recomandate de medicii români
Pilulele anticoncepţionale Yaz şi Yasmin, produse de gigantul german Bayer Pharma, suspectate că ar fi provocat cel puţin 23 de decese în Canada, sunt pastilele contraceptive cele mai recomandate de către medicii ginecologi din România şi, implicit, cele mai vândute în lanţurile de farmacii din ţara noastră. Farmaciştii susţin că aceste medicamente, de zece ori mai puternice decât alte contraceptive, reprezintă peste 70% din totalul anticoncepţionalelor vândute la noi.
În ciuda unei avertizări lansate în 2011 de către Agenţia Europeană pentru Medicamente, potrivit căreia pilulele anticoncepţionale Yaz şi Yasmin ar putea avea „un risc crescut de formare a unor cheaguri de sânge” – și chiar dacă medicii au obligativitatea să semnaleze reacţiile adverse la medicamente – majoritatea ginecologilor din România le recomandă pacientelor aceste anticoncepționale.
„Yasmin este cel mai vândut anticoncepţional, pentru că pe acesta îl recomandă medicii – peste 70% din contraceptivele vândute la noi – chiar dacă este mai scump. Sunt zeci de alte medicamente similare, multe făcute la noi în ţară, care sunt mai ieftine, însă medicii le recomandă pe acestea de la Bayer”, a declarat, pentru ZIUAnews, o farmacistă dintr-o unitate din Bucureşti, situată în apropierea Guvernului. Aceasta a mai spus că cele două medicamente sunt, de altfel, şi cele mai promovate pe segmentul din care fac parte. „În special Yaz a fost promovat intens. Nu ştiu ce le promit medicilor reprezentanţii firmei Bayer, dar toţi prescriu contraceptivele acestea. Şi mie, şi prietenelor cu care am vorbit ni s-a recomandat să luăm Yasmin sau Yaz”, a mai adăugat tânăra farmacistă, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.
În farmaciile din România, pilulele Yaz se vând la preţul de aproximativ 47 de lei, iar Yasmin – 35 de lei.
Yaz şi Yasmin conţin combinaţii de estrogen şi progesteron, în care doza de progesteron este şi „de 10 ori mai mare”, comparativ cu alte medicamente anticoncepţionale. În vreme ce unul dintre hormoni, etinilestradiolul – un estrogen foarte folosit în contraceptivele orale – are aproximativ aceeaşi concentraţie ca şi în alte medicamente similare (0,02-0,03 mg/comprimat), cantitatea de progesteron (substanţa numită drospirenona, din comprimate) folosită în cele două pilule de la Bayer este de 3 mg/comprimat, adică de 20-40 de ori mai mare decât doza de progesteron din celelalte contraceptive.
„Eu am mers la ginecolog şi, fără să-mi facă vreo analiză, mi-a dat acest contraceptiv (n.r. – Yasmin). Nu le-am luat, ci am mers la un alt medic, endocrinolog, pentru testele hormonale. Inclusiv acest medic, cu analizele în faţă, mi-a recomandat acelaşi anticoncepţional. Mi-a fost foarte rău de la el. M-am întors la medicul endocrinolog, după două luni, cu dureri mari de ovare şi cu noduli la sâni şi i-am cerut să-mi schimbe anticoncepţionalul. De data aceasta mi-a dat unul cu concentraţii hormonale mult mai mici, cu care nu am mai avut nicio problemă”, a dezvăluit tânăra farmacistă. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România nu au putut fi contactaţi de reporterii ZIUAnews până la publicarea acestui material.
Cel puţin 23 de femei au decedat în Canada
Potrivit unor documente prezentate de Ministerul Sănătăţii din Canada în anul 2013, cel puţin 23 de femei care luau contraceptivele Yaz sau Yasmin ar fi decedat în urma utilizării medicamentelor, cel mai adesea din cauza formării unor cheaguri de sânge. Cea mai tânără dintre victimele care au murit avea numai 14 ani, jumătate dintre acestea având sub 26 de ani. Majoritatea deceselor au fost bruşte. Despre aceste tipuri de contraceptive se ştia că pot provoca formarea de cheaguri de sânge.
Documentele puse la dispoziţia autorităţilor din Canada arată că alte 600 de femei au suferit reacţii adverse la anticoncepţionalele menţionate mai sus. În SUA şi Canada, compania farmaceutică Bayer a fost dată în judecată de familiile unora dintre tinerele decedate. În Ontario, Canada, sute de procese au fost intentate de femei care au avut reacţii adverse la aceste anticoncepţionale. De asemenea, un avocat care a lansat un proces în nume colectiv a afirmat că este posibil ca alte sute de femei să fi suferit efecte dăunătoare de la produsele amintite și că împotriva Bayer au fost depuse mii de plângeri din cauza efectelor secundare ale acestor anticoncepționale, în special în SUA. În luna aprilie 2012, Agenţia Americană pentru Produse Alimentare şi Medicamente (FDA) a lansat un avertisment, anunţând că aceste pilule ar putea avea „un risc crescut de formare a unor cheaguri de sânge”. O atenţionare similară a fost publicată, de asemenea, în 2011, de Agenţia Europeană a Medicamentelor.
Între anii 2009-2013, zeci de românce care luau aceste anticoncepţionale au făcut tromboze venoase.
Recentele incidente, în care popularele pilule sunt suspectate că au îmbolnăvit sute de femei şi chiar au ucis alte câteva zeci, au pus pe jar atât autorităţile de la noi din ţară cât şi pe cele europene.
„Anticoncepţionalele nu se prescriu fără analize prealabile. Testul de coagulare este obligatoriu. Dacă acesta nu iese bine, pacienta nu poate lua pilule contraceptive. Orice medicament este periculos, însă anticoncepţionalele sunt unele dintre cele mai periculoase pentru că ele conţin hormoni. Am multe paciente care vin şi îmi spun că iau de multă vreme nu ştiu ce pilule, la recomandarea coafezei, a unei amice sau după ce au citit pe internet. Farmaciile nu ar trebui să le elibereze fără reţetă”, a declarat prof. dr. Daniel Popescu, ginecolog, directorul Policlinicii „Şerban Vodă”.
Cât de periculoase sunt pilulele contraceptive de nouă generaţie
Anticoncepţionalele de generaţia a treia şi a patra, pe bază de hormoni sintetici – printre care se numără și Yaz şi Yasmin – prezintă un risc de a produce cheaguri de sânge şi accidente vasculare aproape dublu faţă de riscul dat de pilulele de generaţie mai veche. Pe lângă estrogen (etinilestradiol), aceste pilule contraceptive conţin progesteron sintetic sub diverse forme – desogestrel, gestoden, norgestimat sau drospirenonă.
Riscurile sunt aceleaşi indiferent de forma de administrare a contraceptivului (orală, sub formă de inel vaginal sau de plasturi hormonali).
Cele mai puternice controverse pe tema anticoncepţionalelor cu hormoni sintetici au pornit de la cazul tinerei franţuzoaice Marion Larat, de 25 de ani care a luat în 2006 anticoncepţionale de nouă generaţie numite Meliane, după care a suferit un accident vascular cerebral. După doar trei luni de tratament cu anticoncepţionalele respective tânăra a rămas hemiplegică (cu jumătate de corp paralizată) şi afazică (cu tulburări de vorbire).
Ea a aflat că accidentul vascular suferit a fost cauzat de anticoncepţionale de-abia patru ani mai târziu, în 2010, când a mers la medic pentru analize şi pentru prescrierea altor pilule contraceptive. La analize s-a depistat că tânăra Marion era purtătoarea unei anomalii genetice care favorizează coagularea rapidă a sângelui.
Marion Larat a acţionat ulterior în judecată compania producătoare, Bayer, pentru că, la vremea aceea, nu erau trecute pe prospect posibilele efecte adverse şi precauţiile privind riscul formării de cheaguri.
Pe lângă efectele adverse majore ce pot fi provocate de anticoncepționale, există și alte efecte secundare, multe femei plângându-se de stările proaste pe care le au atunci când iau anticoncepţionale. O soluţie naturală, de mii de ori mai bună și fără consecințe nefaste este continenţa sexuală.
Citiţi şi:
Tot continența sexuală este de zeci de mii de ori mai bună. Pastilele anticoncepţionale schimbă forma creierului
Medicamente ce sunt periculoase
yogaesoteric
16 martie 2016