62 cei mai bogaţi oameni ai lumii au o avere egală cu agoniseala a jumătate din populaţia globului

 

Distanţa mare şi în continuă creştere care există între cei bogaţi şi cei săraci a fost expusă recent într-un raport Oxfam. Acesta arată că averea celor mai bogaţi 62 de miliardari ai lumii este cât agoniseala jumătăţii sărace a populaţiei globului. Organizația caritabilă susține că doar mărirea salariilor, eliminarea evaziunii fiscale şi investiţii mai mari în serviciile publice pot stopa creşterea prăpastiei dintre bogaţi şi săraci.
 

Oxfam este o confederaţie internaţională formată din 17 organizaţii, care funcţionează în aproximativ 94 de ţări cu scopul de a găsi soluţii pentru sărăcie şi pentru ceea ce consideră nedrept în lume. Raportul Oxfam a coincis temporal cu o adunare de persoane super-bogate la Forumul Economic Anual din Davos, Elveția. Raportul chema la acţiune urgentă care să echilibreze tendinţa care arată că 1% din populaţia globului deţine mai multe bogăţii decât restul de 99%.

Oxfam spune că bogăţia jumătăţii celei mai sărace din populaţia globului a scăzut cu 41% între 2010 şi 2015, perioadă în care populaţia globală a crescut cu 400 de milioane de oameni. În acelaşi interval de timp averea celor mai bogaţi 62 de oameni de pe glob a crescut de la 500 de miliarde de dolari (350 de miliarde de lire sterline) la 1,76 mii de miliarde de dolari.
De asemenea, numărul femeilor miliardare a crescut de şapte ori în ultimii 20 de ani.

Mark Goldring, directorul executiv al Oxfam din Marea Britanie (Oxfam GB), a declarat: „Este pur şi simplu inacceptabil ca jumătatea cea mai săracă a populaţiei globului să deţină mai puţin decât un grup mic de oameni super-bogaţi – atât de puţini, încât pot încape într-un singur autocar. Îngrijorarea liderilor lumii față de criza inegalităţii (averii) care tinde să escaladeze nu a fost încă transpusă în acţiuni concrete pentru a-i asigura pe cei defavorizaţi că vor primi proporția corectă din creşterea economică. Într-o lume în care unul din nouă oameni merge la culcare flămând în fiecare seară, nu ne putem permite să continuăm să dăm bogaţilor de fiecare dată bucata cea mare a tortului”.

Figuri proeminente ale lumii, de la Papa Francisc la Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, au lansat apeluri pentru acţiuni de inversare a acestei tendinţe de inegalitate, dar Oxfam a spus că vorbele nu au fost transpuse în acţiuni concrete. Estimarea că cei mai bogaţi, care sunt 1% din populaţia globului, vor deține mai mult de 50% din averea lumii până în 2016 a devenit adevărată cu un an mai devreme decât fusese anticipat.

Oxfam consideră că este necesară o abordare pe trei căi: eliminarea evaziunii fiscale, investiţii mai mari în serviciile publice şi salarii mai mari pentru cei plătiţi puțin. S-a spus că o prioritate trebuie să fie aceea de a se închide paradisurile fiscale, care sunt utilizate din ce în ce mai mult de oameni bogaţi şi companii care doresc să evite impozitele şi care privează guvernele de resursele necesare pentru contrabalansarea sărăciei şi inegalităţii.

În urmă cu trei ani, prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, a afirmat la întâlnirea Forumului Economic Mondial că țara sa va iniţia un vârf de lance al efortului global de stopare a evitării agresive a impozitelor în Marea Britanie şi în ţările sărace. Oxfam a afirmat că măsurile promise de creştere a transparenţei în teritoriile britanice îndepărtate şi în dependenţele coroanei, cum ar fi Insulele Cayman şi Insulele Virgine britanice, nu au fost implementate.

Goldring a declarat: „Este necesar să se pună capăt epocii paradisurilor fiscale care a permis indivizilor bogaţi şi companiilor multinaţionale să evite responsabilităţile lor pentru societate, ascunzând venituri din ce în ce mai mari în afara graniţelor. Ridicarea vălului secretomaniei care înconjoară reţeaua britanică de paradisuri fiscale va fi un pas important spre stoparea inegalităţii extreme. La trei ani după ce a făcut promisiunea că evazioniştii fiscali vor da socoteală, a venit timpul ca David Cameron să o și onoreze”.

Oxfam citează anumite estimări că cei bogaţi au plasat un total de 7,6 mii de miliarde de dolari în conturi în afara graniţelor ţărilor lor, adăugând că dacă ar fi plătite impozite pe venitul generat de această avere, atunci 190 de miliarde de dolari ar fi disponibili guvernelor în fiecare an.
 
Se pare că 30% din avuţia financiară americană este plasată în astfel de conturi în afara graniţelor. Pierderea estimată la 14 miliarde de dolari ce ar fi putut fi obținute din taxe şi impozite ar fi suficientă pentru a se plăti asigurările de sănătate pentru mame şi copii, ceea ce ar salva 4 milioane de copii pe an şi în plus ar permite angajarea de profesori pentru ca astfel fiecare copil african să aibă acces la educație.

The Equality Trust, care realizează campanii împotriva inegalităţii în Marea Britanie, susține că cele mai bogate 100 de familii britanice şi-au crescut averea cu cel puţin 57 de miliarde de lire sterline din 2010 până în prezent, perioadă în care venitul mediu a scăzut.

Duncan Exley, directorul trustului, a explicat: „Inegalitatea, atât la nivelul întregii lumi cât și în Marea Britanie, a ajuns la un nivel cutremurător. Știm că o prăpastie atât de mare între cei mai bogaţi şi restul populației este dăunătoare pentru economie şi pentru societate. Avem nevoie ca politicienii noştri să se trezească acum şi să rezolve această concentrare periculoasă a bogăţiei şi puterii în mâinile celor puțini”.


Citiţi şi:

Piramida bogăției: Jumătate din averea lumii e controlată de 1% din populația globală

Multinaţionalele străine scot anual, zeci de miliarde de euro din România
 

 

yogaesoteric
16 martie 2016


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More