„Este perfect”: Primul medicament covid conceput de inteligența artificială generativă din lume va începe testele clinice

Pentru prima dată în istorie, un medicament anti-covid-19 conceput în întregime de inteligența artificială generativă a fost aprobat pentru uz uman și va începe în curând testele clinice în China, a anunțat în luna februarie compania Insilico Medicine, fondată în Canada.

Medicamentul, denumit ISM3312, a fost descoperit în doar câteva luni de compania multinațională de biotehnologie Insilico Medicine. Considerat a fi primul tratament împotriva covid-19 din lume creat de inteligența artificială generativă, medicamentul este deja „cât se poate de perfect”, conform testelor inițiale, susține unul dintre directorii executivi ai companiei.

Pur și simplu nu cred că este posibil să se facă unul mai bun, punct”, a declarat pentru Star Alex Zhavoronkov, fondatorul canadian și co-CEO al Insilico Medicine. „Molecula este atât de stabilă… este o moleculă absolut nouă, care nu se găsește în niciuna dintre bibliotecile” de produse terapeutice cunoscute.

ISM3312 s-a dovedit a fi foarte promițător în timpul studiilor preclinice efectuate pe șoareci și pe celule izolate, fiind capabil să scadă semnificativ încărcătura virală în țesutul pulmonar și să reducă inflamația pulmonară. Acesta poate fi administrat pe cale orală sau inhalat, este eficient chiar și în doze mici și are potențial puține efecte secundare, a precizat compania într-un comunicat.

Dacă molecula este foarte ușor de tolerat și dacă o faci disponibilă în organism în cantități foarte mici și totuși funcționează, este perfectă, nu?”. A declarat Zhavoronkov.

ISM3312 acționează prin inhibarea unei proteine numite 3CL protează – un factor critic în replicarea virală și o țintă populară pentru medicamentele anti-covid.

Totuși, spre deosebire de alte terapii similare, Zhavoronkov a declarat că medicamentul său acționează într-un spectru foarte larg – dovedind eficacitate nu numai împotriva tuturor variantelor actuale ale covid, ci și împotriva altor coronavirusuri decât SARS-CoV-2. Ca atare, acesta ar putea avea capacitatea de a fi eficient și împotriva viitoarelor mutații, oferind o soluție pentru tulpinile rezistente la medicamente, a continuat el.

De asemenea, poate fi utilizat în scop preventiv”, a spus Zhavoronkov – deoarece ținta proteazei 3CL este prezentă doar în viruși, ar fi de așteptat să poată fi administrat în condiții de siguranță chiar și atunci când ești sănătos.

Compania a început să lucreze la acest medicament la începutul anului 2020, aproape de începutul pandemiei. Au început prin a introduce structura 3D a proteazei 3CL într-unul dintre programele lor interne de inteligență artificială; în câteva zile, modelul a fost capabil să genereze de la zero aproximativ 20 de potențiali candidați diferiți pentru medicament.

În schimb, procedurile tradiționale de descoperire a medicamentelor pot dura ani sau chiar decenii pentru a găsi un tratament adecvat.

Frumusețea inteligenței artificiale generative (în descoperirea medicamentelor) este că, în loc să cauți un ac în carul cu fân, generează o grămadă de ace perfecte pentru a te ajuta”, a spus Zhavoronkov. „Apoi este nevoie doar să alegi dintre aceste ace perfecte – dacă îl vrei pe cel mai lung sau pe cel care este mai stabil.

Încă din februarie 2020, Insilico a publicat online primul lor set de medicamente candidate; în aprilie, au depus o cerere de brevet în acest sens. Dar abia recent aveau să primească aprobarea pentru a începe studiile clinice.

Din păcate, în acea perioadă, probabil vă amintiți că toată lumea alerga cu capul în flăcări, nu?”, a spus Zhavoronkov. Insilico, care era încă o companie relativ mică la acea vreme, a avut dificultăți în a găsi un partener interesat de produsul lor.

Unele companii farmaceutice mari au crezut că virusul covid va dispărea foarte repede, altele au crezut că vaccinurile vor rezolva problema, iar altele nici nu au crezut că există o pandemie pentru o vreme”, a continuat el. „Iar la acea vreme nu eram chiar foarte bine finanțați.

Proiectul a mai fost blocat în 2021 din cauza disponibilității limitate a virusurilor covid-19 pentru a fi utilizate în cadrul testelor, guvernele și marile companii farmaceutice având prioritate. Insilico a folosit întârzierea pentru a-și rafina și îmbunătăți candidații la medicamente, reducând în cele din urmă lista la doar unul singur: ISM3312.

Deși a fost frustrant, Zhavoronkov a recunoscut că întârzierea a dus, fără să vrea, la descoperirea medicamentului său „perfect” și la aprobarea ulterioară a acestuia pentru uz uman de către Administrația Națională a Produselor Medicale din China.

Așadar, dacă toate resursele ar fi fost disponibile la început, a spus Zhavoronkov, „Probabil că aș putea face totul din nou în mai puțin de un an”.

Compania nu a oferit o dată de începere sau un calendar pentru studiile clinice, deși promite că va începe „în curând”.

Rămâne o nevoie urgentă de a efectua studii clinice bine concepute pentru evaluarea științifică a potențialelor terapii anti-covid-19, cum ar fi ISM3312”, a declarat dr. Sujata Rao, vicepreședinte senior și șef al departamentului de dezvoltare clinică al Insilico, într-un comunicat. „Ne-am angajat să explorăm nevoile medicale neacoperite în curs de desfășurare pentru a include subgrupuri subreprezentate în studiile covid-19, precum și în cazul pacienților care pot avea variante mai rezistente la medicamentele antivirale.

Insilico nu este singura companie care utilizează inteligența artificială pentru a trata covid-19, dar este posibil să fie cea mai avansată. De exemplu, compania Exscientia AI limited se află în prezent în faza de descoperire a unui nou medicament pentru covid folosind un alt sistem de inteligență artificială, într-un proiect susținut în întregime de Fundația Bill și Melinda Gates.

Având în vedere potențialul noului lor medicament, Zhavoronkov a spus că ar putea trece „foarte mult timp”, sau niciodată, înainte ca Insilico să se gândească la crearea unui alt tratament împotriva covid-19.

Ar putea avea sens să mai dezvoltăm încă un medicament pentru covid, generat tot de AI. Dar asta o să se petreacă mult mai târziu – pentru că va dura ceva timp până când va apărea rezistența la medicamentul nostru.”

Citiți și:
Nașterea Noii Ordini Tehnologice Mondiale
Studiu: Inteligența artificială poate crea, în numai 6 ore, 40.000 de arme chimice!

 

yogaesoteric
26 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More