Este yoga periculoasă ?

de Seppo Isotalo,
doctor în ştiinţe sociale şi politice, reprezentant al Suediei la OSCE


În numărul din martie 2007 al unei publicaţii din Stockholm a apărut un articol despre persecuţiile la care sunt supuşi instructorii de yoga din România. Ne putem întreba de ce autorităţile române persecută şi discriminează o şcoală de yoga. Oare yoga, aşa cum este predată la MISA, prezintă vreun pericol pentru cei care o practică? În această chestiune, autorităţile româneşti şi cele suedeze au puncte de vedere total opuse. Statul suedez îi garantează azil politic profesorului român de yoga Gregorian Bivolaru, cu toate că o altă ţară membră a UE (România) a cerut ca acesta să fie extrădat şi adus la Bucureşti pentru a fi judecat.


Diferitele forme de yoga includ spiritualitatea. Yoga nu este doar o suită de exerciţii fizice, ci include aspecte spirituale. Simplist vorbind, este ca şi cum s-ar preda la şcoală gimnastica împreună cu religia. Din această perspectivă, formele de yoga practicate de yoghinii români de la şcoala de yoga MISA sunt cele tradiţionale şi de aceea se referă mult la spiritualitate. În România mai există şi alte cursuri de yoga în afară de cel iniţiat de Gregorian Bivolaru, deşi pe vremea regimului comunist în această ţară era interzisă orice formă de yoga.

Autorităţile române sunt deranjate de viziunea spirituală pe care Gregorian Bivolaru o promovează, printre altele, cu privire la iubire şi sexualitate. Mai precis, se folosesc de aceste aspecte pentru a crea un fals scandal cu tentă imorală. Presa din România a vândut o mare cantitate de ziare publicând poveşti în totalitate inventate, de exemplu despre incredibilele performanţe erotice ale lui Bivolaru cu 6.000 de femei.

Am aflat cu uşurinţă câteva informaţii despre această formă de yoga de pe internet, accesând pagina de web finlandeză a acestei şcoli de yoga (http://www.natha.fi) ce oferă elemente concrete despre activităţile din cadrul acestui curs de yoga. În Suedia cursurile au loc în oraşul Karlskrona şi Stockholm.

În multe tradiţii spirituale sexualitatea este evitată sau chiar considerată ca fiind vulgară şi malefică. Unul dintre cuvintele cheie în formele de yoga pe care le predă Gregorian Bivolaru este TANTRA. TANTRA se referă în mică parte la viaţa sexuală, sensul său fiind mult mai larg. În TANTRA, atât plăcerea, cât şi sexualitatea sunt privite ca fiind energie pură, neutră. Modul în care noi folosim această energie o poate face să fie utilă sau dezavantajoasă pentru evoluţia noastră spirituală.

I-am cerut părerea lui Sinikka Harju, care practică yoga de mult timp. Ea crede că yoga practicată de români este corectă din punct de vedere al abordărilor tradiţionale yoga şi are doar efecte benefice. Pentru a putea spune mai multe este necesară o aprofundare a subiectului. Sinikka are o atitudine pozitivă vizavi de formele de yoga predate de MISA. Ea consideră că faptul că cuplurile au posibilitatea să afle despre TANTRA din cărţile şi materialele tipărite de MISA este un lucru extraordinar. Bineînţeles cei care nu au încă un iubit sau o iubită pot practica yoga. Aceste aspecte legate de TANTRA se oferă doar informativ în cadrul cursurilor şi sunt practicate opţional de fiecare în viaţa sa privată chiar dacă nu şi-au întâlnit încă perechea.

De asemenea, dieta vegetariană şi meditaţiile care se fac la şcoala profesorului de yoga Gregorian Bivolaru sunt necesare, deoarece dacă vrem să transformăm lumea trebuie să începem cu noi înşine, devenind din ce în ce mai buni, mai umili şi mai recunoscători. A ne menţine sănătoşi şi puri sunt obiceiuri foarte bune.

Un expert se exprimă despre yoga practicată de români

Să vedem şi punctul de vedere al unui expert. Curtea Supremă de Justiţie a Suediei a examinat yoga practicată în România, atunci când i s-a cerut de către autorităţile române să îl extrădeze pe Gregorian Bivolaru sub pretextul că ar fi liderul unei secte religioase periculoase.
Cunoaştem unele cazuri tragice corelate cu anumite secte. În Suedia, preotul unei secte a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea soţiei sale. În general sectele sunt privite sub o lumină nefastă. În cadrul lor, relaţiile umane sunt complet distorsionate. Dacă aşa ceva s-ar fi întâmplat în România, cei vinovaţi ar fi trebuit extrădaţi pentru a se putea apăra în faţa unei instanţe româneşti. Totuşi Suedia nu doreşte să îl extrădeze pe Gregorian Bivolaru. Justiţia suedeză nu consideră că o persoană atât de hăituită şi agresată de mass-media are vreo şansă pentru o judecată dreaptă în cadrul unui proces la Bucureşti.

Am participat la două termene ale procesului intentat lui Gregorian Bivolaru şi altor profesori de yoga români şi am citit acuzaţiile care li se aduc. Vă asigur că oficialităţile române sunt cu totul pe dinafară în acest caz.

Doctorul în teologie Karl Erik Nylund a primit de la Curtea Supremă suedeză misiunea de a verifica presupusele acuzaţii aduse lui Gregorian Bivolaru. Pentru a face aceasta, el foloseşte patru criterii de evaluare, dintre care măcar trei ar trebui să fie adevărate pentru a demonstra că şcoala românească de yoga este o sectă periculoasă:
– pedepsirea membrilor care critică conducătorul sau mişcarea;
– critica şi persecutarea celor din afara grupării, ca de exemplu părinţii;
– existenţa unui circuit închis în cadrul sectei, sub formă de colectiv geografic sau ideologic;
– adevărul absolut nu există decât în cadrul sectei, şi conducătorul/conducătorii au drept absolut în a interpreta adevărul.

Cercetările au arătat că în mişcarea condusă de către profesorul de yoga Gregorian Bivolaru NU se regăseşte niciunul dintre aceste criterii pe care le-am enumerat mai sus şi, bazându-se pe aceasta, justiţia suedeză a decis să îl protejeze pe Bivolaru împotriva justiţiei române.

*****

Doctorul în ştiinţe sociale şi politice Seppo Isotalo a venit prima dată în România ca reprezentant al Suediei în luna iunie 2007 pentru a participa la conferinţa OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare Europeană) având ca temă respectarea drepturilor omului. Alături de hotelul în care locuia se desfăşura un miting al yoghinilor MISA. Aşa a intrat el în legătură cu yoghinii MISA şi a aflat detalii despre cazul MISA – Gregorian Bivolaru. El este cel care i-a încurajat pe reprezentanţii MISA să prezinte în cadrul conferinţei OSCE abuzurile la care au fost supuşi în ultimii trei ani. În perioada care a urmat, Seppo Isotalo a urmărit să se documenteze cât mai bine asupra situaţiei MISA. A contactat diferiţi oficiali europeni, dar şi autorităţile române implicate. A mers la tribunal pe 6 august, la prima înfăţişare din procesul intentat yoghinilor. A urmărit să discute cu ziarişti români şi a avut ocazia să experimenteze direct modul manipulator şi eronat în care sunt prezentate în ţara noastră ştirile despre MISA, fiind el însuşi ridiculizat în articole de presă de la începutul lunii august. A prezentat cu mai mult succes cazul MISA presei internaţionale. Cel mai important, el a urmărit să cunoască mişcarea yoghină, participând la cursuri de yoga, vizitând aşezămintele yoghine şi discutând cu mulţi yoghini. O parte din concluziile şi experienţele sale se regăsesc în raportul pe care el l-a redactat şi pe care îl puteţi citi aici:

Analiza socială a persecuţiei yoghinilor în România, un studiu realizat de doctorul în ştiinţe sociale şi politice Seppo Isotalo (Suedia)

Citiţi şi
:
Friguroasa vară a anului 2007

yogaesoteric
28 martie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More