Europa se revoltă împotriva tiraniei mașinilor electrice
Europa se întoarce împotriva mașinilor electrice, scrie Ross Clark pentru The Telegraph.
Astfel, în martie, potrivit datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile, înmatriculările de mașini electrice noi au scăzut cu 11,3%. În Germania, scăderea a fost și mai abruptă, de 28,9%.
„Se pare că nu doar în Marea Britanie automobiliștii s-au răcit în ceea ce privește mașinile electrice. Industria autovehiculelor electrice pare să urmeze același drum ca unul dintre produsele sale atunci când scade încărcătura bateriei: încetinește rapid, până ajunge într-un punct mort”, scrie Clark.
Mașinile electrice: prea scumpe și prea pretențioase
„Și mi se pare evident că motivele invocate de europeni pentru a nu le cumpăra sunt aceleași ca în Marea Britanie: mașinile electrice sunt prea scumpe pentru a fi cumpărate și prea pretențioase pentru a fi reîncărcate. Ele au o nișă ca mașini de ocazie, pentru cei care au propriile instalații de reîncărcare, dar nu sunt prea atractive pentru restul oamenilor.
Entuziaștii vor da exemplul Norvegiei, unde aceste vehicule au o cotă de piață de 90%, dar această excepție nu face decât să demonstreze ceea ce este clar de ceva vreme: oamenii cumpără mașini electrice numai atunci când guvernul aranjează piața în favoarea lor.
În Norvegia, cumpărătorii de vehicule electrice plătesc mai puțin TVA, au acces la benzile de autobuz sau la parcări gratuite în diferite regiuni, plătesc taxe de drum mai mici și au dreptul de a-și încărca vehiculele dacă locuiesc în apartamente. Dacă la aceasta se adaugă faptul că guvernul a impus ca mașinile achiziționate în cadrul achizițiilor publice să fie cu emisii zero, nu este greu de înțeles de ce vânzările sunt ridicate.
Cu toate acestea, în alte țări, adoptarea mașinilor electrice este mai moderată, iar aversiunea UE față de importurile chinezești ieftine nu va ajuta cu siguranță la aceasta. În prezent, Comisia Europeană analizează dacă să majoreze tarifele de import. Acest aspect este considerat necesar, deoarece guvernul chinez acordă subvenții nedrepte industriei.
UE: Luați mașini electrice, dar nu ieftine
Cu alte cuvinte, UE le spune automobiliștilor că dorește ca ei să treacă la mașini electrice, dar când apar pe piață produse de import mai ieftine, care le permit să facă aceasta la un preț ceva mai accesibil, UE ia măsuri împotriva acestor importuri.
Totuși, nu este vorba doar de mașinile electrice. UE este plină de lăudăroșenie atunci când stabilește obiective de zero emisii nete, dar, fără îndoială, nu este mai entuziasmată decât simplii cetățeni în ceea ce privește atingerea lor. Mai mult, chiar Germania, care are ca țintă net zero pentru 2045, cu cinci ani mai devreme decât Marea Britanie, și-a redeschis minele de cărbune.
Net Zero egal sărăcie
În plus, se sustrage de la obiectivele privind vehiculele electrice. Mulțumită producătorilor germani de automobile, motoarele cu combustie internă vor fi în continuare acceptabile, atâta timp cât sunt capabile să funcționeze cu biocombustibili sau cu combustibili sintetici. Și, datorită proprietarilor germani de case, interzicerea cazanelor pe gaz a fost, de asemenea, diluată.
Cu alte cuvinte, problema nu este că britanicii nu sunt buni ecologiști. Ci faptul că, încă o dată, Net Zero se prăbușește deoarece publicul refuză să sărăcească”, a concluzionat Clark.
Citiți și:
Studiu: Mașinile electrice eliberează de 1.850 de ori mai multe emisii toxice și sunt mai dăunătoare pentru mediu decât cele pe benzină
Autonomia mașinilor electrice „scade cu o treime în condiții reale”. Testele de laborator ale producătorilor supraestimează durata de viață a bateriei
yogaesoteric
14 mai 2024