Europa: soldații și tinerii fug de armată

Populațiile din rândul imigranților nu sunt interesate să poarte uniforme militare pentru a lupta în războaiele Occidentului, și nici alți tineri din aceste țări. Majoritatea imigranților susțin Rusia. Apelurile lansate de liderii NATO de a recruta soldați pentru o cruciadă împotriva Rusiei sunt evitate de recruții care au început să fugă.

Armata franceză se confruntă cu disponibilizări voluntare și cu o lipsă de recrutări. Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a dezvăluit planul său pentru a stopa creșterea ratei de uzură în armata franceză. „Nu mai este vorba atât de recrutarea de noi soldați, cât de a convinge trupele existente să nu demisioneze”, afirmă Politico.

Aceste discuții există acum în toate capitalele, în toate democrațiile care au armate profesioniste fără recrutare”, subliniază presa de limbă engleză. Armatele occidentale nu mai pot recruta și rămân fără soldați.

Chiar și Germania este afectată. Un raport anual recent prezentat Parlamentului german a arătat că în 2023, aproximativ 1.537 de soldați au părăsit Bundeswehr-ul, reducându-l la 181.514 persoane.

Europenii nu vor să moară pentru un război purtat de elitele lor

Acest fapt reflectă rezistența populației Europei față de războiul UE împotriva Rusiei.

În Franța, potrivit cifrelor oficiale, soldații rămân în medie un an în forțele armate, mai puțin decât înainte de izbucnirea conflictului militar din Ucraina.

În Marea Britanie, deficitul anual este de 1.100 de oameni, echivalentul a două batalioane de infanterie. Guvernul britanic a semnat un contract de recrutare cu o companie privată, Capita, dar nu a avut succes.

Problema nu constă în recrutare, ci în păstrarea soldaților; este necesar să păstrăm și familiile lor”, a anunțat șeful operațiunilor navale ale marinei americane, amiralul Lisa Franchetti, în cadrul unei conferințe la Paris. Cuvintele sale arată că soțiile de militari au început să ceară mai des divorțul.

A forma, a pregăti și a păstra oamenii potriviți odată recrutați a devenit marele corolar al unei armate profesioniste, fără recrutare”, a subliniat ministrul în cadrul unui seminar cu șefii tuturor serviciilor. În 2023, armata franceză avea 3.000 de posturi neocupate.

Planul francez include ajutor pentru ca militarii să-și găsească o locuință, acces la asistență medicală și îngrijire a copiilor. Cuplurile căsătorite în care atât soțul cât și soția lucrează pentru Ministerul Forțelor Armate, chiar dacă unul dintre ei este civil, își vor putea schimba poziția prin consimțământ reciproc.

Una dintre principalele măsuri din planul francez de a face serviciul militar mai atractiv este creșterea pensiilor și a salariilor. „Dar problema este că pur și simplu condițiile de angajare nu sunt atât de atractive, cu ore suplimentare cronice, absențe de mai multe luni de acasă și lipsa perioadelor de recuperare”, subliniază Politico.

Noul guvern polonez a anunțat recent o creștere cu 20% a salariilor militarilor, încercând să mențină cel puțin nivelul actual al trupelor. Salariul minim lunar pentru soldați va crește de la 1.150 de euro la 1.394 de euro.

Până la sfârșitul anului, se așteaptă ca efectivele armatei poloneze să ajungă la 220.000 de militari. Este ceea ce relatează Do Rzeczy cu referire la declarația ministrului polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz. Astfel, obiectivul este de a crește numărul armatei poloneze la 300.000. Dar nici măcar o mărire de salariu nu îl motivează pe polonezul obișnuit să își verse sângele pe câmpurile din Ucraina.

În Germania, guvernul Scholz vrea să crească numărul forțelor sale armate la 203.000 până la începutul anilor 2030, dar recrutările cresc foarte încet, avertizează Politico. Eva Högl, comisarul militar al Bundestagului, a declarat că este necesar să se restabilească serviciul militar obligatoriu și că este de preferat să se atragă mai multe femei în armată. Legislația de anul trecut vizează să facă condițiile militare mai atractive pentru femei, în special în ceea ce privește creșterea sprijinului pentru copii.

În Danemarca, oamenii sunt într-atât de motivați să servească în armată, încât guvernul a decis să extindă serviciul militar obligatoriu pentru femei și să îl mărească de la 4 la 11 luni.

De asemenea, Marea Britanie a recunoscut recent că are dificultăți să găsească recruți.

Publicația britanică Defense Journal relatează că armata britanică nu și-a atins obiectivele de recrutare anuală începând din 2010. Potrivit unui sondaj recent YouGov, 38% dintre britanicii sub 40 de ani spun că ar refuza să servească în forțele armate în cazul unui nou război mondial, iar 30% spun că nu ar servi nici dacă țara lor ar fi amenințată de o invazie iminentă.

Problema este comună tuturor țărilor europene, inclusiv Franței, Italiei și Spaniei”, a declarat pentru Euronews Vincenzo Bove, profesor de științe politice la Universitatea Warwick din Marea Britanie. „Nu cred că vreo țară este imună la această situație”. Potrivit expertului, aceste dificultăți de recrutare a personalului au început în urmă cu zece ani în Marea Britanie și cu douăzeci de ani în Statele Unite. Potrivit lui Vincenzo Bove, distanța ideologică dintre societate, în ansamblul ei, și forțele armate s-a mărit în ultimii ani.

Expertul s-a referit la sondaje recente care arată că tinerii din Uniunea Europeană sunt în majoritate covârșitoare împotriva războaielor, împotriva creșterii cheltuielilor militare și împotriva operațiunilor militare în străinătate. De asemenea, ei sunt mai individualiști și mai puțin patrioți decât în urmă cu zece ani. Iar populația Europei îmbătrânește și se reduce.

Armatele NATO s-au micșorat, de asemenea, pentru a se adapta la aceste schimbări: armatele britanică, italiană și franceză sunt acum la jumătate față de ceea ce erau acum 10 sau 20 de ani.

Planurile elitelor din Europa de a înfrânge Rusia din punct de vedere militar se lovesc de imposibilitatea acestora de a-și putea reconstrui armatele.

Citiți și:
Politica internațională și sfârșitul vremurilor
De ce ar dori europenii să se înroleze în armată
77% dintre tinerii americani sunt prea grași, bolnavi psihic sau drogați, nefiind apți pentru a se înrola în armată, potrivit unui studiu al Pentagonului

 

yogaesoteric
9 aprilie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More