Europa, vulnerabilă în cel mai înalt grad

Cu ceva timp în urmă, câteva ore bune nu a funcționat internetul fix pentru clienții rețelei Orange. După insistențele mass-media, francezii ne-au comunicat și motivul: un incident de rețea petrecut în afara teritoriului României. Clienții altor furnizori ‒ Vodafone și Digi, au raportat de asemenea probleme în buna funcționare a internetului.

Pe măsură ce tot mai multe dispozitive casnice, industriale, comerciale și militare se conectează la internet, constatăm cât de gravă ar putea fi orice întrerupere din varii motive. Toate plățile bancare, spre exemplu, se fac acum prin intermediul rețelei globale amintite.

Internetul a devenit o armă care pe timp de război poate face ravagii. Poate fi la fel de distrugătoare ca rachetele balistice. Iar butoanele de reglaj, de închidere și deschidere, se află pe teritoriul Statelor Unite. Printr-un singur click dintr-un birou de la Pentagon, zone întregi de pe glob ar putea fi lăsate în beznă, întoarse în timp cu 100 de ani și scufundate în haos.

Iată de ce marile puteri China și Rusia și-au construit propriile sisteme de comunicații. Moscova a testat din nou deconectarea de la internetul global în noaptea dintre 4 spre 5 iulie 2023, pentru a asigura „funcționarea stabilă” a acestuia în cazul „închiderii sale din exterior”. Un reprezentant al Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a telecomunicațiilor, a declarat că testarea a fost „reușită” și a amintit că astfel de exerciții au loc anual. RuNet (n.r. internetul „suveran” rusesc) ar fi continuat să funcționeze independent de rețeaua controlată de Pentagon.

Pe de altă parte, nu doar americanii pot pune pe chituci internetul global. Rușii dețin vreo 40 de submarine cu propulsie nucleară capabile să distrugă cablurile de internet din aproape orice zonă oceanică.

SUA, Rusia și China ar putea să funcționeze, teoretic, cu propriile rețele. Însă în cazul unui război major se pune problema cum vor funcționa fără acces la internet economiile țărilor aliate. Ca de pildă Germania, Marea Britanie, Franța sau biata Românie. Și cum vor comunica acestea, cum va funcționa armamentul sofisticat în lipsa semnalului. Iată de ce americanii au construit în spațiu rețeaua alternativă Starlink, scriptic deținută de miliardarul Elon Musk. O rețea destinată preponderent operațiunilor militare, așa cum bine vedem pe frontul din Ucraina.

Și în acest caz Moscova a reacționat cu propriile arme. Iată un titlu recent din mass-media: „SUA susțin că Rusia a lansat o armă spațială, capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului”. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că lansarea a avut loc pe 16 mai şi că satelitul rus este acum pe aceeaşi orbită cu satelitul guvernului american. Casa Albă a acuzat Rusia că dezvoltă capabilităţi militare pe care să le folosească împotriva sateliţilor, însă Joe Biden a dat asigurări că „nu există un pericol nuclear pentru americani sau oamenii de oriunde din lume”. Așadar, rușii nu ar fi urcat în spațiu arme nucleare, ci doar de distrugere a sateliților americani.

Kremlinul a găsit, cel mai probabil, un antidot pentru rețeaua de internet a lui Elon Musk (în realitate, a Pentagonului). Și nu va ezita să-l folosească în cazul escaladării conflictului.

În timp ce SUA, Rusia și China au testat de ani buni diferite variante de avarie legate de întreruperea semnalului de internet, Europa abia acum se trezește. UE va investi 3,15 miliarde de euro într-o rețea de sateliți ca alternativă la Starlink, cu perspectiva de funcționare abia prin 2027. Și cu aceleași vulnerabilități în raport cu sateliții militari ai Moscovei.

Un război major cu Rusia sună foarte prost din toate punctele de vedere. Și totuși marionetele aflate la butoane continuă să toarne gaz pe foc, la fel de senine ca împăratul Napoleon de la spitalul din Bălăceanca.

Citiți și:
Atacul sub steag fals asupra internetului
Ce se petrece dacă sunt distruse cablurile submarine de internet?
Despre cele șapte persoane ce dețin cele șapte chei ale internetului

 

yogaesoteric
25 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More