Exerciţii tantrice pentru sincronizarea mişcărilor şi a respiraţiei

 
de Paula Suciu
 
În continuarea exerciţiilor tantrice pe care vi le-am oferit anterior cu scopul de a conştientiza curgerea energiilor fluidice, exerciţiile din acest articol au scopul de a vă armoniza interacţiunea reciprocă prin intermediul unor mişcări simple, dar extrem de eficiente. Veţi învăţa astfel rapid să vă sincronizaţi mişcările şi respiraţia şi să vă percepeţi empatic din ce în ce mai bine unul pe celălalt.

Dacă nu aţi citit prima parte a acestui articol, vă sugerăm să parcurgeţi mai întâi elementele introductive şi primul set de exerciţii.
 

Exerciţii tantrice pentru cuplurile de yoghini care se iubesc şi vor să aprofundeze practicile Tantra Yoga 
 

6.
Exerciţiul de flexie a coloanei vertebrale, realizat cu picioarele încrucişate. Timp de execuţie: 3-5 minute.

Stând cu picioarele încrucişate, plasăm mâinile acolo unde se încrucişează picioarele. Privind-o în ochi pe fiinţa iubită, începem să realizăm flexia coloanei vertebrale, sincronizând-o cu respiraţia: inspirăm aplecându-ne uşor în faţă şi apoi expirăm lăsându-ne uşor pe spate, înclinând în acelaşi timp capul astfel încât să păstrăm în permanenţă contactul vizual cu ochii fiinţei iubite. Pentru aceasta este necesar ca iubiţii să-şi coordoneze mişcările. 
 
Acest exerciţiu se va realiza lent, cu respiraţii profunde. Cu alte cuvinte, durata de timp în care se realizează fără tensiuni şi forţări o inspiraţie completă profundă trebuie să coincidă cu durata unei mişcări complete de flexie. Ritmul de flexie trebuie determinat de fiinţa care are capacitatea toracică mai redusă.
La sfârşitul exerciţiului, revenim în poziţia iniţială având spatele drept, după care inspirăm, apoi expirăm, inspirăm apoi din nou şi rămânem în retenţie pe plin de voie. Apoi expirăm lent.
Variantă: Exerciţiul de flexie a coloanei vertebrale, stând aşezaţi pe călcâie. Acest exerciţiu se poate realiza şi în Vajrasana (postura yoghină a diamantului).
 
Atenţie! Dacă ne simţim slăbiţi sau dacă ameţim, este recomandat  să ne oprim şi să realizăm câteva respiraţii de voie.
  
7. Genoflexiuni sincronizate. Timp de execuţie: 3-5 minute

Pornim din picioare, ne ţinem de mâini cu fiinţa iubită, degetele noastre fiind înlănţuite (întrepătrunse) cu ale ei. După ce am realizat câteva respiraţii profunde, expirăm lăsându-ne pe vine şi apoi inspirăm ridicându-ne în picioare. Continuăm astfel lăsându-ne jos şi ridicându-ne, sincronizând această mişcare cu respiraţia. Durata unei mişcări complete trebuie să fie aceeaşi cu durata unei respiraţii complete realizată de voie. Poziţia de plecare este redată de fotografia alăturată, iar poziţia finală coincide cu exerciţiul nr 8. 
 

8. Postura corbului. Timp de execuţie: 3-5 minute

Ne aşezăm pe vine sprijinindu-ne pe toată talpa; urmărim să aducem genunchii cât mai aproape de piept. Ne ţinem de mâini cu fiinţa iubită. Rămânem în această postură şi realizăm respiraţii profunde (lente), la unison cu fiinţa iubită.
La sfârşitul exerciţiului inspirăm, expirăm, apoi inspirăm din nou şi rămânem în retenţie pe plin de voie 10-15 secunde, după care expirăm, revenim la respiraţia normală şi ne relaxăm.  
 

9. Vajrasana în ridicare. Timp de execuţie: 3-5 minute

Pornim din Vajrasana, având genunchii plasaţi foarte aproape de cei ai fiinţei iubite (dar fără să se atingă). Ne ţinem de mâini, degetele fiind înlănţuite; mâinile sunt plasate la nivelul umerilor. În continuare, inspirăm ridicându-ne pe genunchi şi ridicând simultan mâinile în sus, astfel încât corpurile noastre să se apropie, păstrând coloana dreaptă. Apoi expirăm, lăsându-ne din nou în Vajrasana. Continuăm astfel această mişcare de ridicare şi coborâre. Durata unei mişcări complete trebuie să fie egală cu cea a unei respiraţii complete profunde, realizată de voie.
 
La sfârşitul exerciţiului ne aşezăm în Vajrasana, inspirăm, expirăm, apoi inspirăm din nou  şi rămânem în retenţie pe plin timp de 10-15 secunde. Apoi expirăm lent, revenim la respiraţia normală şi ne relaxăm.
 

 

10. Leagănul. Timp de execuţie: 3-5 minute

Pornim din Sukhasana, Padmasana sau Vajrasana, aşezaţi astfel încât genunchii noştri ating genunchii fiinţei iubite. Apucăm mâinile sau încheieturile mâinilor fiinţei iubite. Inspirând, ne lăsăm pe spate, arcuindu-ne până când creştetul capului atinge podeaua, în timp ce celălalt se apleacă înspre în faţă, expirând. Apoi poziţia se schimbă gradat: expirăm în timp ce ne ridicăm şi ne aplecăm spre în faţă, iar fiinţa iubită inspiră, lăsându-ne pe spate. Continuăm realizând astfel această alternanţă de respiraţii şi mişcări. Durata unei mişcări trebuie să fie coordonată cu durata unei respiraţii profunde complete realizate de voie.
 
La sfârşitul exerciţiului revenim în postura iniţială, inspirăm, expirăm, apoi inspirăm din nou şi rămânem în retenţie pe plin de voie, după care expirăm şi revenim la respiraţia normală; ne relaxăm.
În fotografiile alăturate exerciţiul este exemplificat în Sukhasana.
 

 

11. Postura Cobrei mişcătoare. Timp de execuţie: 3-5 minute

Pornim din poziţia culcat la sol pe burtă, unul în faţa celuilalt, având capetele depărtate la 15-30 cm, în poziţia de pornire a posturii Cobrei, palmele orientate cu faţa în jos, plasate sub umeri, şi ne privim fiinţa iubită în ochi. Începem să inspirăm adânc ridicându-ne totodată, printr-o mişcare de întindere a mâinilor, la unison cu fiinţa iubită. Intrăm astfel în postura Cobrei. Apoi expirăm, lăsându-ne în acelaşi timp înapoi la sol. Durata unei mişcări complete de ridicare şi coborâre a trunchiului este egală cu durata unei respiraţii profunde şi complete, realizată de voie.
La sfârşitul exerciţiului venim în postura Cobrei, inspirăm, expirăm, apoi inspirăm din nou şi rămânem în retenţie pe plin (o perioadă de 10-15 secunde), urmărind să realizăm o stare de expansiune afectivă, şi empatie profundă cu fiinţa iubită. Apoi revenim, rămânem la sol respirând de voie, ne relaxăm şi conştientizăm în continuare starea de comuniune empatică şi afectivă cu fiinţa iubită.
Variantă: Postura statică a Cobrei. Abordăm postura Cobrei, static, fără a mai realiza mişcările de ridicare şi de coborâre a trunchiului. Putem realiza respiraţii lente, profunde sau respiraţii rapide şi scurte, dar mereu la unison cu fiinţa iubită.

În continuare, citiţi:Exerciţii pentru conştientizarea şi amplificarea câmpului biomagnetic

yogaesoteric
iulie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More