Exercițiu NATO de amploare în România
Aproximativ 4.000 de militari români şi din ţări membre ale NATO au participat, cu 500 mijloace tehnice, la exerciţiul multinaţional Noble Jump 2017 (NOJP17), desfășurat în perioada 1 – 16 iunie.
Cea mai mare parte a trupelor străine au sosit din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu a fost transportat pe mare şi pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia – Bulgaria – România, până la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.
În cadrul NOJP17, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est a avut ca misiune coordonarea întregii etape de dislocare tactică a trupelor şi a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Acest proces a fost facilitat de către Unităţile de Integrare a Forţelor NATO (NATO Force Integration Units – NFIUs) din Bulgaria, respectiv România, şi forţe aparţinând naţiunilor gazda.
„Momentul culminant al dislocării a fost exerciţiul cu trageri de luptă ce s-a desfăşurat în Centrul de instruire de la Cincu. În afară de cele două NFIU din România şi Bulgaria, trebuie menţionat că, în regim de parteneriat, forţele româneşti care s-au instruit integrat în Cincu aparţin Brigăzii Multinaţionale de la Craiova”, a spus comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, general de brigadă Ovidiu Uifaleanu, despre exerciţiul Noble Jump 2017.
Tot în vara acestui an, în perioada 11-20 iulie, a avut loc exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), care s-a desfășurat pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei. Acesta a fost cel mai mare exercițiu militar multinațional din istoria modernă la care a luat parte Armata Română, alături de alte 21 de țări aliate și partenere, într-o desfășurare de forțe ce a inclus aproximativ 25.000 de militari și 2.000 de mijloace tehnice.
Citiţi şi:
Manevre militare fără precedent în România. Zeci de mii de militari, mii de blindate
yogaesoteric
29 iulie 2017