Experiment reușit. O companie reduce programul de muncă la patru zile pe săptămână

 

„Productivitatea a crescut, nivelul de stres a scăzut”, a declarat Andrew Barnes, directorul executiv al Perpetual Guardian, pentru emisiunea AM Show, potrivit Agerpres.

Compania a demarat în luna martie 2018 un experiment prin care le-a permis tuturor celor 240 de angajaţi să muncească timp de doar patru zile pe săptămână, fără a li se micşora salariul. O echipă de cercetători de la Auckland University a monitorizat experimentul pentru a evalua impactul asupra angajaţilor.

„Am constatat o creştere masivă a implicării personalului şi a gradului de satisfacţie referitor la munca pe care o desfăşoară, creşterea masivă a intenţiei angajaţilor de a lucra în continuare pentru aceeaşi companie şi nu am observat niciun semn de scădere a productivităţii”, a spus Barnes pentru New Zealand Herald.

Dacă anterior demarării experimentului doar 54% dintre angajaţi erau mulţumiţi de echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie, numărul acestora a urcat la 78% în timpul perioadei în care programul a fost redus la patru zile lucrătoare.

Experimentul nu s-a axat pe numărul de zile sau de ore lucrate de angajaţi, ci mai degrabă asupra faptului că firma plătea pentru productivitate în loc de timp lucrat.

„Facem o distincţie clară între numărul de ore pe care cineva le petrece la birou şi rezultatele acestui fapt”, a mai spus directorul companiei.

Experimentul a demonstrat că programul redus nu a afectat modul în care angajaţii firmei şi-au îndeplinit sarcinile săptămânale.

„Echipa de conducere a declarat că nu a existat nicio schimbare majoră în productivitatea de dinainte şi din timpul experimentului”, a spus Barnes. Datele statistice au arătat chiar o mică creştere în productivitatea celor mai multe dintre echipe.

Directorul companiei Perpetual Guardian intenţionează să lanseze o dezbatere mai amplă pe întreaga piaţă de muncă din Noua Zeelandă.

„Aş sfătui fiecare companie din Noua Zeelandă să pună în practică acest experiment, să vadă cum merge”, a mai spus acesta.

Citiți și:

Un oraș din Suedia a realizat un experiment inedit: a redus orele de muncă la 6 pe zi. Ce s-a constatat după un an de zile

Studiu. Ce riscă cei care muncesc mai mult de 45 de ore pe săptămână

 

yogaesoteric
12 aprilie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More