Experiment ştiinţific: Credinţa în Dumnezeu şi prejudecăţile binefăcătoare pot fi inhibate prin stimularea magnetică a creierului
Un experiment realizat de cercetătorii americani şi britanici a demonstrat că prejudecăţile şi credinţa religioasă a oamenilor pot fi reduse prin stimularea magnetică a creierului, potrivit Le Monde, care citează un studiu publicat în Social Cognitive and Affective Neuroscience.
Savanţii au descoperit că modul în care gândesc oamenii despre religie şi politică poate fi schimbat… în laborator. Procedura implică inducerea unui flux magnetic în creierul persoanelor în cauză, pentru a „opri” temporar activitatea anumitor regiuni ale creierului.
Metoda folosită de cercetătorii de la Universitatea din York, Marea Britanie şi de la Universitatea din California, Los Angeles se numeşte stimulare magnetică transcraniană. Procedura este folosită de ani buni în Statele Unite pentru a trata migrenele şi chiar depresiile pacienţilor în cazul cărora medicamentele nu funcţionează.
Cercetătorii au realizat experimentul pe 38 de studenţi de rase diferite, împărţiţi în două grupuri: unul a primit suficientă energie magnetică pentru închiderea temporară a unei regiuni din cortextul frontal (puţin deasupra frunţii), zonă responsabilă cu detectarea problemelor şi găsirea soluţiilor potrivite; al doilea grup a primit o doză mult mai mică de energie magnetică.
Ulterior, studenţii din ambele categorii au fost rugaţi să se gândească la moarte, apoi să răspundă la unele întrebări legate de credinţele lor religioase şi poziţia faţă de imigranţi.
Cercetătorii au descoperit că în cazul studenţilor care au primit doza mai mare de energie magnetică a scăzut cu o treime credinţa în Dumnezeu, în îngeri şi în rai. În plus, persoanele respective aveau cu 28% mai multe sentimente pozitive faţă de un imigrant care le critica ţara într-un eseu citit de subiecţii acestui experiment.
Experţii precizează că au introdus în studiul lor conceptul de moarte pentru că unele cercetări anterioare au arătat că, în faţa morţii, oamenii își găsesc refugiu în religie. Atunci când activitatea din regiunea creierului amintită a fost „oprită” temporar, oamenii au fost mai puţin înclinaţi să îmbrăţişeze religia când au fost confruntaţi cu spectrul morţii.
Cât despre limitarea prejudecăţilor, savanţii americani şi britanici au concluzionat că studenţii care au primit o doză mare de energie magnetică şi care au citit apoi un eseu în care un imigrant critica ţara lor au avut o atitudine foarte tolerantă faţă de autorul lucrării. Mult mai tolerantă decât studenţii din a doua categorie.
Cercetătorii recunosc, însă, că ar fi nevoie de studii mai profunde pentru ca descoperirile lor să fie confirmate.
Citiţi şi:
Tehnologii sinistre ale controlului mental ce sunt aplicate umanității
Modalităţi de influenţare de la distanţă a psihicului fiinţei umane
Controlul insidios al minții umane: tehnologii folosite pentru subjugarea maselor
yogaesoteric
27 ianuarie 2016