Expert rus, despre cum să ne protejăm datele personale pe internet

Gherman Klimenko, președintele Fundației pentru dezvoltarea economiei digitale și fost consilier al președintelui rus pentru dezvoltarea internetului, spune că protejarea datelor personale pe internet se poate face urmând reguli de bază pe care mulți oameni le uită.

Adesea, utilizatorii înșiși scurg date personale către escroci. Adevărat, în acest caz nu vorbim despre transferul de informații personale, ci despre banala piratare a conturilor sau a conturilor bancare.

Expertul rus spune că, în primul rând, este important să nu neglijăm sfaturile simple.

Cel mai banal sfat este să alegeți o parolă complexă pentru conturile dumneavoastră, a explicat Klimenko.

Acesta a adăugat că încă există un număr mare de persoane care folosesc combinația 1234 ca parolă.

Al doilea sfat este să nu ignorați programele antivirus, atât pentru computerul sau laptopul de acasă, cât și pentru smartphone. Dar există anumite nuanțe aici.

Un antivirus este neapărat necesar să fie licențiat și achiziționat de la un dezvoltator de încredere”, a declarat Gherman Klimenko.

Acesta a recomandat Kaspersky sau dr.Web.

Potrivit lui Gherman Klimenko, nu merită să descărcați antiviruși de pe torrente, unde sunt disponibile aceleași versiuni de Kaspersky sau dr.Web, dar care au fost piratate de cineva și, prin urmare, nu necesită bani pentru un abonament lunar.

Adevărul este că acestea au în mod obișnuit o altă problemă: din cauza faptului că astfel de antiviruși nu au în mod implicit suport din partea dezvoltatorului, nu își actualizează bazele de date”, spune expertul.

El a adăugat că în fiecare zi apar noi viruși, pe care autorii lor îi folosesc pentru a intra în conturi, a fura date personale și detalii despre cardurile bancare. În consecință, într-o săptămână, antivirusul gratuit va deveni absolut inutil.

A treia soluție este cea de a avea o a doua cartelă SIM.

Cu toate acestea, realitatea crudă este că, indiferent de modul în care vă stocați datele personale, cel puțin o parte din ele se vor scurge undeva. Drept dovadă – anunțul recent al Google potrivit căruia browserul lor Google Chrome colectează informații despre utilizator, chiar și atunci când lucrează în modul „Incognito” – adică într-un mod special conceput pentru navigarea privată. Serverele companiei primesc adresa IP a utilizatorului, setările computerului, sistemul de operare, tipul de dispozitiv, istoricul browserului și timpul petrecut pe fiecare pagină. În plus, marile companii se ocupă cu vânzarea datelor personale, anunță pnp.ru.

Expertul a numit trei canale principale de scurgere a datelor cu caracter personal: magazinele online, platformele de tranzacționare și roboții Telegram.

Cel mai eficient, potrivit expertului, este să luăm o a doua cartelă SIM și să o folosim pentru a ne înregistra pe rețelele de comunicare virtuală și pe diverse servicii și aplicații. Este mai bine să cumpărăm un al treilea SIM exclusiv pentru conectarea la carduri bancare. Aceasta va face mai dificil pentru escroci să fure setul complet de date personale.

Atenție, însă:

Nu puteți efectua apeluri de pe ele, nu puteți comunica numerele lor nimănui. Pentru că, odată ce un card este «în circulație», probabilitatea ca informațiile despre acesta și despre toate portofelele și serviciile legate de el să fie disponibile în mod liber va crește de multe ori”, spune specialistul.

Pentru a fi garantat (sau cel puțin cu un grad foarte mare de probabilitate) că vă păstrați datele personale și finanțele intacte, este necesar să respectați câteva reguli mai simple date de Gherman Klimenko:

  • Nu vă încredeți în apelurile de la numere suspecte și nu intrați în panică, chiar dacă vi se comunică o situație extremă, de exemplu, faptul că este în spital copilul dumneavoastră sau că un cont bancar a fost spart. Primul pas care este necesar să fie făcut în acest caz este să verificați informațiile: sunați-vă copilul sau banca.
  • Folosiți mai rar boții Telegram. În 2022, acesta a devenit al treilea canal ca mărime pentru furtul și scurgerea de date personale. Boții se pot deghiza în orice, de la platforme virtuale de tranzacționare la camere de chat și canale cu acces la filme piratate.
  • Verificați adresele și numele site-urilor. În 2023, link-urile de phishing și site-urile false, în care se debitează cardul utilizatorului sau se fură datele personale la introducerea datelor, nu și-au pierdut relevanța. De regulă, puteți recunoaște un astfel de site prin caractere suplimentare în adresă: de exemplu, în loc de vk.com se va numi vk1.com.

Citiți și:
«Holocaustul» informatic sau o nouă «cortină de fier» (a datelor personale)?!
Internetul paralel. Cum vrea China să pătrundă în Europa prin fibra optică

 

yogaesoteric
31 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More