Experții avertizează că blocarea creează o criză de sănătate mintală «fără precedent»
Experți din domeniul sănătății, mediului academic și caritabil au avertizat că blocarea în Marea Britanie creează o pandemie de anxietate și depresie.
Paul Farmer, director executiv al organizației de caritate pentru sănătate mintală Mind, a spus: „Nu este o subestimare să spunem că națiunea se confruntă cu o pandemie de sănătate mintală”. Organizația de caritate a înregistrat o creștere masivă a vizitelor pe site-ul său web, cu volume fără precedent de apeluri către linii de asistență care se ocupă de probleme care variază de la auto-vătămare la sinucidere.
„Este clar că sănătatea noastră psiho-mentală se deteriorează în general – de la probleme ușoare de sănătate mintală până la cei care ajung la criză și chiar se necesită spitalizarea”, a mai comentat Farmer.
Dr. Adrian James, președintele Colegiului Regal de Psihiatri, a avertizat în continuare „Suntem într-o criză de sănătate mintală fără precedent. Izolarea socială, singurătatea, stresul și anxietatea, abuzul în familie, dificultățile financiare, șomajul și infecția severă cu covid-19 sunt factori care au dus la creșterea volumului de muncă pentru serviciile de sănătate mintală.”
Pacienții se confruntă cu simptome mai severe, iar psihiatrii observă o creştere în solicitări de urgență față de anul trecut, a remarcat James.
Emma Thomas, CEO al YoungMinds, o linie de asistență pentru părinți, a declarat că „pandemia adâncește criza sănătății mintale a tinerilor și există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că impactul ar putea fi semnificativ și pe termen lung”.
„Tinerii ne spun că s-au străduit să facă față schimbărilor și pierderii mecanismelor de a face faţă provocate de pandemie, mulți experimentând izolare socială, anxietate și temeri pentru viitorul lor”, a remarcat Thomas.
Profesoara Ellen Townsend de la Universitatea din Nottingham, care a efectuat cercetări aprofundate în auto-vătămare, a remarcat: „Știm că ideea de sinucidere a crescut la tineri în primul blocaj din Marea Britanie. A existat un semnal îngrijorător că sinuciderile la tineri au crescut în timpul primului blocaj.”
Expertul în comportamentul copilului, Elizabeth O’Shea, a avertizat, de asemenea, că blocajele au „creat o bombă cu ceas în privinţa sănătăţii mintale”.
Experții au avertizat anterior că blocările sunt o „măsură de panică” și o „greșeală monumentală la scară globală”.
„Cred că daunele pe care blocarea le cauzează educației noastre, accesului la asistența medicală și aspectelor mai largi ale economiei și societății noastre se vor dovedi cel puțin la fel de mari ca și daunele provocate de covid-19”, a insistat profesorul Mark Woolhouse, expert în boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh, observând că „vindecarea a fost mai rea decât boala”.
Înainte de pandemie, exista deja o epidemie de sinucidere. Dar după instituirea măsurilor de carantină generalizată, spitalele au raportat o explozie de sinucideri și vătămări intenționate.