Experții avertizează: Vehiculele autopilotate pot deveni foarte ușor vehicule auto distructive care pot ținti și ucide intenționat oameni

 

S-a făcut multă zarvă în jurul mașinilor autopilotate și cu privire la potențialul lor de a modifica modul în care oamenii utilizează drumurile pentru o lungă perioadă de acum încolo. Totuși, cu toate speranțele că ele vor aduce transformări în bine, există și motive să vă temeți atunci când vă aflați într-un astfel de vehicul.

Acesta este motivul pentru care Zach Aysan, un expert canadian în informatică și securitate digitală, ar vrea să poată conduce singur către casă acel vehicul lunguieț pe care-l numește „mașina autodistructivă”. Cu toate că perspectiva unei mașini autopilotate poate fi o sursă de inspirație și un semn că urmează să apară tehnologii revoluționare, este important să fim conștienți că pot exista consecințe nefaste care pot afecta societatea pe de-a întregul ei, pe măsură ce tehnologia din spatele acestor vehicule este pusă la dispoziție, arată Aysan.

Pentru a înțelege argumentul lui principal, este necesar mai întâi să știm clar ce este o mașină autopilotată. S-a spus că mașinile autopilotate (sau mașinile automate) nici măcar nu ar trebui să se numească mașini. În schimb, ar trebui să se numească simplu: automobile – sau auto-uri,mai pe scurt. Este simplu, la obiect și subliniază foarte bine faptul că ele nu sunt și nu ar trebui să fie privite ca niște vehicule.

Mașinile autopilotate prezintă o deosebire fundamentală față de cele normale, și anume, faptul că ele nu au nevoie de șofer pentru că, evident, se pot conduce singure. De fapt, nici măcar nu este nevoie de o prezență umană pe tradiționalul loc al șoferului. Pur și simplu nu este necesar ca vreo femeie sau vreun bărbat să fie prezenți într-o mașină autopilotată pentru ca aceasta să funcționeze.
A putea fi folosită ca un vehicul necesar deplasărilor sau pentru orice alte nevoi de transport este un beneficiu direct și, în acest caz, o mașină autopilotată rămâne o simplă mașină, chiar dacă nu are în ea un șofer.

Dar cum este posibil aceasta? O mașină autopilotată este de fapt un computer foarte avansat, conectat la internet, echipat cu GPS și… cu patru roți. Potrivit lui Aysan, acesta este miezul problemei: calculatoarele-autoturism sunt la fel de vulnerabile în fața atacurilor cibernetice precum orice alt calculator.

„Nu trebuie să existe decât un singur punct insuficient securizat pentru a permite accesul public neautorizat”, spune Aysan. „Protejarea în permanență a tuturor punctelor de intrare, în ciuda cerințelor de schimbare organizațională, de schimbare a personalului și asigurarea unui flux nesfârșit de actualizări soft împotriva vulnerabilităților este un lucru aproape imposibil de realizat.”
În viziunea expertului canadian, aceasta ar putea deveni una dintre problemele majore ale mașinilor autopilotate.

Dacă un grup cu intenții criminale reușește cumva să capete acces și control de la distanță asupra unui astfel de vehicul, l-ar putea transforma foarte ușor și foarte eficient într-o bombă, avertizează Aysan.

„O Tesla încărcată complet care se deplasează cu peste 200 km/h, dacă intră într-o fabrică de produse chimice sau într-o centrală electrică, într-o conductă de petrol sau într-o benzinărie va avea un impact mult mai mare decât bombele pe care le detonează teroriștii prin Orientul Mijlociu”, a spus el.
Acum imaginați-vă că hackerii ar pune mâna pe o flotă de o sută de mașini. Sau o mie.

Există, din fericire, și aspecte bune. Aysan spune că în industrie domnește confuzia mai mult decât temerea sau nesiguranța. Pe scurt, ușa este deschisă pentru implementarea oricăror măsuri de prevenire care să protejeze vehiculele autopilotate de orice pericole potențiale care pot apărea dacă hackerii încep să-și îndrepte atenția spre aceste mașini.


Citiți și:

Roboții și inteligența artificială vor înlocui 50% dintre angajați, la nivel global… mai curând decât am crede!

Robotul ucigaş, soldatul controversat
 

yogaesoteric
2 iunie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More