Fac lobby pentru Ucraina „pro bono” și câștigă milioane de euro de la firmele de armament
Între firmele ajutate, BGR, care are contract cu o consilieră a lui Zelenski, și o fundație a oligarhului Pinciuc, ginerele fostului președinte comunist Kucima
Unii dintre cei mai puternici lobbyiști de la Washington își oferă serviciile Ucrainei pe gratis, dar au în schimb stimulente financiare grase pentru a ajuta țara, relatează The Guardian într-o investigație realizată de Responsible Statecraft.
Unii dintre cei mai puternici lobbyiști de la Washington își oferă serviciile Ucrainei gratuit – dar, în același timp, ei încasează onorarii de milioane de euro de la contractori ai Pentagonului care vor beneficia de pe urma războiului.
În urma deciziei președintelui rus Vladimir Putin, condamnată la nivel internațional, de a invada Ucraina, a existat o revărsare de sprijin pentru națiunea asediată din partea aparent tuturor industriilor din America.
Dar, fără îndoială, una dintre cele mai cruciale industrii care a venit în ajutorul Ucrainei a fost puternica industrie de lobby de la Washington.
Invazia i-a determinat pe unii dintre cei mai mari jucători din industria de lobby să facă ceva de neconceput – să facă lobby „pe gratis”. În timp ce industria de influență ar putea avea motive altruiste pentru a reprezenta Ucraina pro bono, unele firme de lobby au, de asemenea, stimulente financiare pentru a ajuta Ucraina: au făcut milioane făcând lobby pentru producătorii de arme care ar putea profita de pe urma războiului.
Douăzeci și cinci de agenți înregistrați au acceptat să reprezinte „pro bono” interesele ucrainene de la invazia rusă în Ucraina. Înainte de război, doar 11 agenți înregistrați de Legea privind înregistrarea agenților străini (Foreign Agents Registration Act – FARA) lucrau în numele intereselor ucrainene.
„Nu-mi amintesc o creștere comparabilă a muncii pro bono pentru niciun mandant străin”, a declarat David Laufman, partener la firma de avocatură Wiggin and Dana, care a supervizat anterior aplicarea FARA la Departamentul de Justiție.
Mulți dintre acești noi lobbyiști ucraineni pro-bono fac presiuni pentru un sprijin militar mai mare al SUA pentru armata ucraineană. După cum a explicat unul dintre solicitanții de înregistrare într-un dosar FARA, aceștia intenționează „să facă lobby pe lângă membrii guvernului SUA pentru a crește cheltuielile Departamentului american al Apărării pentru contracte legate de echipamente și alte eforturi care vor ajuta capacitatea armatei ucrainene de a reuși în lupta sa împotriva armatei ruse”.
În timp ce mulți dintre acești lobbyiști „pro-bono” pot face această muncă pur și simplu din solidaritate cu Ucraina, unele dintre firmele care lucrează gratuit pentru Ucraina au un stimulent suplimentar.
Înainte de a câștiga funcția de președinte al noului Congres republican, reprezentantul Kevin McCarthy a avertizat că republicanii nu vor aproba un „cec în alb” pentru ajutorul acordat Ucrainei odată ce vor prelua puterea. Dar, recent, cel mai mare finanțator al republicanilor a fost de acord să ofere asistență pro-bono pentru a slăbi corzile de la bursă ale Congresului în ceea ce privește Ucraina.
La 16 februarie, fostul senator Norm Coleman, consilier principal al firmei de avocatură Hogan Lovells, a depus documentele FARA, dezvăluind că este lobbyist „pro bono” pentru o fundație controlată de oligarhul ucrainean Victor Pinciuc, ginerele lui Leonid Kucima, fostul președinte comunist al Ucrainei, activ pentru Ucraina și la Forumul de la Davos în ianuarie anul acesta.
Coleman a supervizat strângerea și cheltuirea a peste 260 de milioane de dolari în fonduri de susținere a candidaților republicani la Congres în alegerile de la mijlocul mandatului din 2022.
Coleman, care are o vastă experiență ca lobbyist pentru interese străine prin rolul său de lungă durată de agent pentru Arabia Saudită, era deja ocupat cu Ucraina. Email-uri din 4 februarie, dezvăluite în cadrul documentelor lui Coleman din dosarul FARA, au arătat că acesta a solicitat asistență din partea șefilor de cabinet ai senatorilor Lindsey Graham și Thom Tillis pentru a organiza un eveniment la Capitoliu „pentru a le oferi membrilor Congresului o mai bună înțelegere a pierderilor îngrozitoare de vieți omenești și a agoniei tragice pe care poporul ucrainean le-a trăit în cursul ultimului an, ca rezultat direct al crimelor de război rusești” și pentru a „face tot ce este posibil pentru a asigura continuarea, puternic și bipartizan pentru eforturile cu adevărat eroice pe care această administrație și Congresul le-au făcut pentru a oferi asistență militară și economică esențială Ucrainei”.
Deși Hogan Lovells desfășoară această activitate „pro bono”, doi dintre clienții plătitori ai firmei, Looking Glass Cyber Solutions și HawkEye 360, au contracte extinse cu departamentul de apărare și sunt interesați de conflictul din Ucraina.
Looking Glass, care a plătit Hogan Lovells 200.000 de dolari în 2022, deține un contract de cinci ani cu Departamentul Apărării pentru „a furniza date de informații adaptate privind amenințările cibernetice și pentru a spori eficiența misiunii analiștilor și operatorilor militari americani în domeniul amenințărilor cibernetice” și scrie pe site-ul său despre rolul acestor amenințări în strategia militară a Rusiei.
HawkEye 360, care a plătit, de asemenea, 200.000 de dolari către Hogan Lovells în 2022, este în mod similar un contractor al Departamentului Apărării, specializat în detectarea și geolocalizarea semnalelor radio. Rețeaua lor de detecție a efectuat analize în Ucraina, iar site-ul lor se laudă că au identificat interferențe GPS în Ucraina, care par să facă parte din „integrarea tacticilor de război electronic ale Moscovei în operațiunea militară rusă pentru a degrada și mai mult capacitatea de autoapărare a Ucrainei”.
Hogan Lovells nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii.
BGR Government Affairs (BGR), o firmă de lobby și comunicare, a început să lucreze „pro bono” pentru două interese ucrainene în luna mai a anului trecut. Contractele sunt cu Vadim Ivcenko, membru al parlamentului ucrainean, și Elena Lipkivska Ergul, consilier al președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski.
În 2022, BGR a câștigat peste jumătate de milion de dolari făcând lobby pentru contractorii Pentagonului, dintre care unii profită deja de pe urma războiului din Ucraina. Raytheon, de exemplu, care a plătit BGR 240.000 de dolari pentru a face lobby în numele său în 2022, potrivit OpenSecrets, a primit deja contracte guvernamentale în valoare de peste 2 miliarde de dolari legate de războiul din Ucraina.
Într-adevăr, cu două zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina, un consilier al BGR cerea în mod public creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei în fața recunoașterii de către Putin a așa-numitelor Republici Populare Luhansk și Donetsk ca state independente.
„Din punct de vedere militar, Statele Unite și aliații din NATO este necesar să devină mult mai serioși în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei pentru a se apăra”, a scris Kurt Volker, consilier principal al BGR și fost ambasador al SUA la NATO, într-un articol publicat de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (Cepa).
Articolul său, „Puneți-vă centura: Acesta este doar primul pas”, a fost promovat pe site-ul BGR. Cepa nu a dezvăluit în articol afilierea lui Volker la BGR.
„BGR nu are niciun conflict de interese și este mândră de activitatea sa în numele Ucrainei și al tuturor clienților săi”, a declarat președintele BGR, Jeffrey H. Birnbaum, într-o declarație în care a răspuns la întrebările referitoare la faptul că activitatea lor a prezentat un astfel de conflict.
Mercury Public Affairs (Mercury), o firmă de lobby, afaceri publice și consultanță în strategie politică, a început să lucreze „pro bono” pentru GloBee International Agency for Regional Development („GloBee”), un ONG ucrainean, la jumătatea lunii martie 2022. Firma a ajuns pe prima pagină a ziarelor pentru că a acceptat să lucreze „pro bono” pentru un client ucrainean. Dosarul depus de firmă mai târziu în cursul anului arată că munca lui Mercury a constat în trimiterea a doar patru e-mailuri în numele Globee în primele trei luni și jumătate ale acestui acord.
Mercury, la fel ca BGR, a lucrat, de asemenea, în numele contractorilor Pentagonului în 2022, în timp ce lucra pentru un client ucrainean „pro bono”. În total, Mercury a raportat că a fost plătit cu peste 180.000 de dolari pentru activități de lobby în numele contractorilor Pentagonului în 2022.
Munca lui Mercury pentru un client ucrainean este, de asemenea, notabilă, deoarece înainte de războiul din Ucraina, firma lucra, de ani de zile, în numele intereselor rusești.
Această activitate a inclus activități de lobby în numele Sovcombank din Rusia, precum și al unei companii energetice rusești fondate de oligarhul rus Oleg Deripaska. Deripaska a fost implicat recent într-o schemă de mituire a unui agent FBI care îl investiga.
Mercury a renunțat la ambii clienți ruși atunci când a început războiul din Ucraina, dar nu înainte de a câștiga aproape 3 milioane de dolari de la aceste interese rusești în cei cinci ani înainte ca firma să accepte să lucreze pro bono pentru un client ucrainean, potrivit documentelor depuse de FARA.
În 29 aprilie 2022, Navigators Global, care se descrie ca fiind o firmă de „management al problemelor, relații guvernamentale și comunicare strategică”, s-a înregistrat în cadrul FARA pentru a reprezenta Comisia pentru securitate națională, apărare și informații a parlamentului ucrainean. Potrivit dosarului firmei, aceștia au contactat zeci de membri-cheie ai Congresului în numele parlamentului ucrainean – inclusiv opt apeluri telefonice, mesaje text și e-mailuri cu McCarthy – și au contactat de două duzini de ori comisiile pentru servicii armate ale Camerei și Senatului.
În timp ce Navigators Global făcea acest lobby „pro bono” pe lângă factorii de decizie politică din Congres care au, probabil, cea mai mare influență asupra asistenței militare americane pentru Ucraina, firma obținea, de asemenea, venituri de la contractori ai Pentagonului. Mai exact, în 2022, Navigators Global a câștigat 830.000 de dolari lucrând în numele contractorilor din domeniul apărării, potrivit datelor de lobby compilate de OpenSecrets.
Dosarele de lobby ale firmei arată, de asemenea, că munca lor pentru acești contractori a fost îndreptată, printre altele, către FY23 National Defense Authorization Act, legea privind politica de apărare care a crescut cheltuielile pentru Inițiativa de asistență pentru securitate în Ucraina cu o jumătate de miliard de dolari, conchide articolul publicat de The Guardian și realizat de Responsible Statecraft.
Citiți și:
General turc: Războiul din Ucraina nu se oprește pentru că SUA au nevoie de bani. Vor să își păstreze supremația în vânzările de armament
General SUA: „Pentru 66 de miliarde de dolari, am târât Ucraina în război cu Rusia”
yogaesoteric
5 aprilie 2023