Fenomen rar și foarte spectaculos surprins în munții din România

Un fenomen rar, care se petrece în munţi, cunoscut sub numele de „spectru montan” sau „umbra din nori”, a fost surprins de un telespectator al postului de televiziune Digi24.

Imaginile au fost surprinse de Valentin Zamora, pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu din Munții Făgăraș (vârf cu o altitudine de 2.507 metri).

Acest fenomen apare atunci când o persoană stă pe un vârf de munte, cu soarele în spate, deasupra unui plafon de nori sau de ceaţă. Umbra acestei persoane, împreună cu vârful muntelui, se reflectă pe norii sau pe ceaţa de mai jos, iar cele două umbre sunt încadrate central de un curcubeu circular denumit „spectru”, a explicat autorul fotografiei pentru sursa citată.

Atunci când se produce acest fenomen, umbra observatorului pare a fi mult mărită. Această mărire aparentă este o iluzie optică: ea se produce deoarece observatorul are impresia că umbra sa este la aceeași distanță precum obiectele de la sol, care se văd în depărtare printre nori, însă umbra este proiectată, de fapt, pe norii din apropiere.

În cea de-a doua fotografie trimisă de Valentin Zamora se poate observa şi Transfăgărăşanul.

Spectrul montan se mai numeşte şi „Spectrul din Brocken”, deoarece se poate observa des pe Vârful Brocken din Munţii Harz din Germania. Aici, ceața frecventă determină apariția repetată a spectrului.

„Spectrul din Brocken” a fost observat și descris pentru prima dată de Johann Silberschlag în anul 1780.Spectru montan produs pe Vârful Brocken.


Citiţi şi:

Piramida holografică şi Calea Cerului din Ceahlău – minuni ale naturii sau urme ale civilizaţiei dacice?

Efectul Novaya Zemlya, fenomenul optic spectaculos care i-a bulversat secole întregi pe savanţi

Un oraș gigant ce este necunoscut a fost filmat cum plutea undeva pe cer în China

 

yogaesoteric
9 aprilie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More