Fenomenul anului 2023: de-occidentalizarea lumii într-un ritm alert

În lumea diplomației, numele lui Michel Duclos deschide uși care și pentru șefi de state pot rămâne de nepătruns. Fost ambasador al Franței la Damasc și Berna, adică în capitale care cu adevărat contează, Duclos a condus delegația Parisului și la Națiunile Unite, sediul central (New York). Cea mai recentă lucrare a sa este Războiul din Ucraina și Noua Ordine Mondială.

Duclos tratează marele divorț al Sudului global de Occident și impactul pe care-l are în mai multe sfere, de la economie și comerț la diplomație și sfera militară.

Reputatul diplomat francez arată că în lume se prefigurează o nouă ordine mondială, iar Vestul este obligat să ia în serios modificările apărute dacă nu vrea să fie redus la statutul de simplă regiune.

Lume fragmentată între Est și Vest

Din capul locului este important de spus că Michel Duclos nu vede nicio victorie a „atlantiștilor” în Ucraina, dimpotrivă. El explică, în lumina conflictului ruso-ucrainean, care este noua ordine mondială care se profilează în lume.

Acest război a făcut să apară o lume fragmentată între un nou Est (axa Rusia-China), un nou Vest (axa «atlantismului», NATO, plus extensia sa asiatică, Japonia și Australia) și un al treilea bloc reprezentat de un «Sud global» care refuză să urmeze occidentalii în strategia de izolare a Moscovei. În acest Sud global, mai multe puteri se remarcă prin dimensiunea critică pe care au dobândit-o – India, Turcia, Arabia Saudită și, într-un anumit fel, chiar Iran. Eu le numesc «puterile dezinhibate», adică națiuni care acționează în interesul lor unic și își revendică autonomia”, explică Michel Duclos.

În opinia sa, „războiul din Ucraina a scos la iveală un paradox: ordinea mondială actuală, încă dominată de occidentali, preia controlul și, în același timp, este contestată din toate părțile. Occidentul este încă în picioare și a reușit să se unească pentru a reacționa împotriva Moscovei. Cu toate acestea, motivele care în februarie 2022 l-au făcut pe Vladimir Putin să creadă că a venit timpul să intre în ofensivă probabil că încă persistă: ponderea Occidentului în PIB-ul mondial nu va mai crește, puterile mijlocii nu își vor înghiți ambiția și resentimentele Sudului global față de Occident vor persista. Deci, nu va exista nicio întoarcere la vechea orânduire, ceea ce ne obligă să construim o nouă ordine mondială”.

Lumea occidentală, adusă la ghilotină de Sudul global

Sfârșitul Occidentului nu este aproape, cel puțin nu la fel de aproape ca era de-occidentalizării, care bate la ușă. Iată ce crede despre asta Michel Duclos:

De-occidentalizarea lumii este o groapă fără fund – greutatea economică a occidentalilor, chiar dacă numai din cauza ascensiunii Chinei, este mai relativă decât înainte. Odată cu greutatea economică vin influența militară, politică și mișcarea ideilor. Mai mult decât un declin, Occidentul și-a văzut puterea relativizată în comparație cu alții. Cu toate acestea, își păstrează o capacitate considerabilă de atracție, energie și inovare.

În schimb, Sudul global este un întreg eterogen: include state unele mai puternice decât altele, care nu aparțin acelorași continente, cu politici și regimuri diferite. Este cu atât mai izbitor să vedem că acest grup foarte divers împărtășește un etos comun și anume această neîncredere în Occident. Neîncredere care s-a consolidat mai degrabă în ultimii 15 ani, în timp ce, în mod obiectiv, de globalizare – pentru care învinovățim Occidentul – au beneficiat mai multe țări, în special aceste puteri «neinhibate», cum ar fi India sau Turcia, de exemplu. Iar dacă India sau Turcia vor continua să facă comerț cu Rusia și să transfere Moscovei microprocesoare, asta va face diferența. Vedem și cum Arabia Saudită a convenit cu Putin, la începutul războiului, să reducă cotele de producție de țiței în cadrul OPEC, deși SUA au cerut invers”, susține Duclos.

„Europa nu este prioritatea americanilor”

Referitor la mini-războiul ruso-ucrainean, diplomatul francez insistă mai degrabă pe efectele acestuia și modul în care SUA se raportează la Europa.

În acest moment, cancelariile occidentale gestionează criza ucraineană cu prudență, dar nu sunt sigur că există multă anticipare. Cred că principalele puteri ale coaliției care sprijină Ucraina ar fi indicat să adopte echivalentul celor «14 puncte Wilson» (n.r. – propunerile președintelui american Woodrow Wilson de a pune capăt Primului Război Mondial și de a reconstrui Europa). Ar fi o declarație care să indice obiectivele în ceea ce privește ordinea mondială pe care dorim să o reconstruim. Cu alte cuvinte, «Ce contract nou propunem țărilor din Sudul global?». Europa nu este prioritatea americanilor. Joe Biden vede Ucraina prin necesitatea de a preda Chinei o lecție.

Dar, de unde „supărarea” Sudului pe lumea Occidentală? Iată ce crede Michel Duclos: „Marile puteri din Sudul global cer recunoașterea statutului, un parteneriat politic și de securitate. Dacă privim în urmă, aș identifica trei puncte de cotitură la începutul acestui secol: Invazia Irakului, în 2003, decolarea economică a Chinei și criza economico-financiară din 2008. Aceste trei fenomene au inversat tendința de la sfârșitul secolului al XX-lea, marcată de triumful ideilor liberale și al modelului occidental. Invazia americană din Irak a reactivat genele anti-imperialiste din lume, iar criza din 2008 a contribuit foarte mult la scăderea prestigiului avut de lumea occidentală. Și pe măsură ce China a devenit la rândul său o putere economică, a existat o reacție de la sfârșitul istoriei” – Adică teza lui Francis Fukuyama, care a prezis în 1989 triumful democrației liberale.

La mijlocul anilor 2000, Vladimir Putin a ales confruntarea sistematică Rusia-Occident cu scopul de a crea o lume multipolară. Și a investit în BRICS. Ulterior, sprijinul militar oferit Siriei și salvarea lui Bashar al-Assad din ghearele americanilor au permis Rusiei să câștige un loc de frunte în Orientul Mijlociu. După toate aceste mutări făcute de Kremlin, Duclos crede că „țările din Sudul global au azi o percepție și mai puternică asupra puterii Rusiei decât o aveau înainte de război. Este realitatea!”.

Citiți și:
Capitalismul occidental a ajuns într-o fază în care se autodevorează
La ONU, Serghei Lavrov a răspuns la principalele întrebări ale Occidentului: Obiectivele Rusiei, acordul nuclear și sfârșitul conflictului militar

 

yogaesoteric
2 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More