La ONU, Serghei Lavrov a răspuns la principalele întrebări ale Occidentului: Obiectivele Rusiei, acordul nuclear și sfârșitul conflictului militar

La finalul vizitei sale de lucru la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a răspuns la întrebările jurnaliștilor, în cadrul unei conferințe de presă de bilanț.

Komsomolskaia Pravda a prezentat cele mai importante dintre răspunsurile ministrului:

Extinderea NATO

Lavrov a calificat drept eronată teza conform căreia, opunându-se extinderii NATO, Rusia dimpotrivă, a accelerat procesul. „Avem și noi punctele noastre de vedere, evaluările noastre, făcute în Rusia și în străinătate de observatori și politologi imparțiali. Concluzia lor este că NATO a vrut să dărâme Federația Rusă, dar în final nu a reușit decât să o consolideze și mai mult”, a spus el.

Conflictul din Ucraina

Să pompăm arme în Ucraina!”, așa a definit șeful diplomației ruse obiectivele Statelor Unite, ale UE și NATO pe direcția Ucrainei. Ceea ce, în opinia sa, a dus la apariția unei teorii aparte, pe care a expus-o la conferința de presă, punând, totodată, un diagnostic autorilor ei: „A apărut această teorie ridicolă: haideți să asigurăm acum Ucrainei o contraofensivă de succes, după care vom ruga Ucraina, pe Zelenski să înceapă negocieri. Este un fel de logică schizofrenică”.

El a recomandat, de asemenea, să se calculeze „câte companii militare private sunt în SUA, în Marea Britanie, în Franța ‒ sunt zeci, iar multe dintre acestea ani de zile au lucrat, ca să zicem așa, chiar la granițele noastre, inclusiv în interiorul Ucrainei”. Și acesta este un aspect „care ridică o serie de întrebări semnificative”.

Politica Statelor Unite

Statele Unite au o dorință fermă de a distruge economia rusă, indiferent de administrație”, a declarat ministrul, refuzând, totodată, să comenteze nominalizarea oficială a președintelui în exercițiu pentru un al doilea mandat la Casa Albă. „Guvernul rus nu se amestecă în treburile altor state”, a asigurat el. Dar a promis măsuri de retorsiune la refuzul americanilor de a elibera vize pentru ruși, inclusiv pentru reprezentanții mass-media care urmau să-l însoțească pe ministru în deplasarea lui la New York. „Cu siguranță vom avea în vedere un astfel de comportament nelalocul lui al conducerii SUA”, a promis el.

Contactele cu SUA

Lavrov a precizat că partea rusă are o serie de canale de interacțiune cu administrația americană. De exemplu, un canal pentru negocierea unor eventuale schimburi de deținuți. Ministrul a subliniat în mod special că „acest tip de activitate nu presupune publicitate”, deoarece, „în acest caz, publicitatea nu poate decât să complice procesul”.

Despre economie

Șeful Ministerului rus de Externe nu consideră urgentă problema revenirii în Rusia a companiilor străine, unele „date afară din Rusia de guvernele lor și care s-au supus, dar acum încearcă să se întoarcă”. „Fie ca nișa eliberată să fie ocupată de mediul nostru de afaceri, ne vom dezvolta economia prin explorarea de bunuri materiale”, consideră el.

Acordul privind cerealele

Situația acordului privind cerealele se poate considera că a intrat în impas. În ceea ce privește răspunsul președintelui rus, căruia Secretarul General al ONU i s-a adresat în această chestiune prin intermediul lui Lavrov, va fi cunoscut „după ce președintele va studia [problema]”. În același timp, ministrul și-a exprimat speranța că „conținutul scrisorii nu s-a scurs în spațiul public, pentru că este o corespondență personală între șeful ONU și șeful unui stat membru al ONU, iar dacă va fi făcută publică această scrisoare, nu va fi ceva corect, pentru că va însemna o altă încercare de a pune presiune asupra unei situații, care nu se rezolvă și care este adusă la impas de către colegii noștri occidentali”. Lavrov a descris în detaliu unele dintre obstacolele ridicate de țările occidentale în calea acordului cerealier: „Secretarul General al ONU a contactat trei bănci americane cu rugămintea de a înlocui SWIFT și de a ajuta Rosselhozbank să deruleze operațiunile de export, au trecut câteva luni și, într-adevăr, una dintre bănci a acceptat cu amabilitate să finanțeze o singură operațiune”. Dar acesta este și principiul pe baza căruia Occidentul cere să fie construită activitatea pe viitor, iar Lavrov a calificat o astfel de abordare ca fiind neserioasă. „Totul are scopul de a împiedica îngrășămintele și cerealele rusești să ajungă pe piețele mondiale și să intre într-o țară sau alta”, a spus el.

Situația din Sudan

Au fost ridicate multe întrebări cu privire la situația din Sudan, cel mai fierbinte punct de pe planetă în acest moment. Diplomatul rus a reamintit: „Cum s-a dezvoltat statul sudanez? Mai întâi ca stat unic, apoi ca Sudan și Sudanul de Sud. Și totul s-a petrecut sub ochii noștri, când colegii americani au făcut din ruperea Sudanului în două una dintre prioritățile lor. Dar ceva nu le-a plăcut americanilor și au anunțat sancțiuni atât împotriva conducerii Sudanului, cât și împotriva conducerii Sudanului de Sud”. Lavrov a definit această situație drept „inginerie geopolitică care nu duce la nimic bun” și a recomandat „să nu-i împiedice pe africani să negocieze între ei și să nu adauge vreo cerință din exterior care nu reflectă interesele acestor țări”.

Reînnoirea acordului nuclear cu Iranul

Lavrov este convins că refuzul de a reînnoi acest acord ar fi o greșeală uriașă. „Cei care l-au distrus este necesar să îl readucă la viață. Conform estimărilor noastre, documentul care a fost convenit încă de anul trecut răspunde acestui obiectiv”, a conchis el.

Despre speranțe

Jurnaliștii au pus, de asemenea, și întrebări filosofice, cum ar fi: Ce speră ministrul rus de Externe? Lavrov a apreciat încercarea de a plasa discuția într-o direcție diferită, mai puțin politizată, dar a răspuns cu o oarecare emoție: „Sunt plătit nu pentru speranțele și așteptările mele. Este necesar să rezolvăm probleme concrete. Și care vizează, înainte de toate, securitatea țării noastre și prevenirea faptului ca regimul ucrainean să-i supună la discriminare și exterminare, inclusiv fizică, așa cum declară public oficialii ucraineni, pe rușii care de secole trăiesc în vecinătatea noastră”.

Citiți și:
Știri rusești de care nu aude niciun american
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Linia care nu urmărește relații de prietenie, ci să subjuge și să suprime, este „marca înregistrată” a politicii americane

 

yogaesoteric
10 iunie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More