Fenomenul uimitor din Galapagos: a apărut o nouă specie într-un interval de timp extrem de scurt


Primul proces de speciație s-a desfășurat sub ochii oamenilor de știință!

Procesul prin care ia naștere o nouă specie, fie prin transformarea unei specii existente, fie prin ramificarea acesteia – cu apariția a două sau mai multe specii noi, poartă numele de speciație. Pentru prima dată în istoria biologiei, oamenii de știință au putut observa direct, în arhipelagul Galapagos, un extraordinar proces de speciație, încă de la debutul său. Protagonista acestui proces extrem de interesant din punct de vedere științific este o populație de păsări (cinteze) dintr-o insulă a arhipelagului Galapagos, dintre care un grup de exemplare s-a separat complet și s-a preschimbat într-o altă specie.

Cercetătorii studiază de ani de zile întreaga populație de cinteze dintr-o mică insulă a arhipelagului Galapagos, astfel că au fost în măsură să studieze procesul de speciație în toată complexitatea sa fascinantă. Mica insulă pe care s-a petrecut fenomenul se numește Daphne Major. Cu 36 de ani în urmă, oamenii de știință au constatat că pe insulă a ajuns un oaspete mai puțin așteptat. Un străin îndrăzneț. Era un mascul de cinteză de cactus, venit de departe, de pe o altă insulă. Nou venitul s-a adaptat bine pe noul teritoriu, ba chiar și-a găsit și „soție”, o femelă aparținând uneia dintre cele trei specii locale de cinteză. Cele două exemplare din specii diferite de cinteză au avut urmași, care s-au dovedit fertili. Acum, după peste trei decenii, trăiesc pe mica insulă 30 dintre urmașii cintezei băștinașe și ai masculului „străin”.

Transformările care duc la apariția unei specii noi pot avea loc extrem de rapid! Noua populație de cinteze, formată din cele 30 de exemplare ce descind din masculul ajuns pe insula Daphne Major în 1981, este suficient de diferită din punct de vedere morfologic și al comportamentului, față de cintezele din speciile native, astfel că poate fi considerată o nouă specie. Biologii au constatat că, deja, păsările din grupul cel nou nu se mai amestecă și nu se împreunează cu celelalte. S-a format o nouă specie, într-un interval de timp neașteptat de mic.

Cei 30 de descendenți ai cintezei de cactus ajunsă pe Daphne Major în 1981 sunt mai mari decât cintezele din speciile native și destul de bine adaptați la mediul local. În termeni științifici, concluzia fenomenului din Galapagos, în urma căruia a luat naștere o specie nouă, poate fi exprimată succint: hibridizarea poate conduce la speciație prin simpla introducere într-o populație a unui individ diferit, aparținând unei specii asemănătoare.

Mica populație diferită de cinteze de pe insula Daphne Major a fost examinată, din punct de vedere genetic, de către cercetătorii de la Universitatea Uppsala (Suedia). Astăzi, exemplarele acestui mic grup nu se împerechează decât între ele. Femelele din speciile autohtone nu-i acceptă, la împerechere, pe masculii „minoritari”. Motivul? Trilurile pe care le emit acești masculi diferiți genetic și morfologic nu sunt recunoscute de către femelele de cinteză din speciile locale. În aceste condiții, ei nu procrează decât împreună cu femelele din propriul grup. Studiile genetice au arătat că în doar două generații a avut loc o izolare reproductivă completă față de speciile native de cinteze.

Pentru a ajunge pe insula Daphne Major, masculul de cinteză de cactus a trebuit să zboare 65 de mile, după ce și-a luat zborul din insula Española (Galapagos), în urmă cu 36 de ani. A fost un zbor record pentru o pasăre de acest fel și, totodată, o călătorie fără de întoarcere. Sosirea sa pe insulă și găsirea unei partenere, în populația locală de cinteze, avea să producă primul fenomen de speciație pe care biologii l-au putut observa direct, în condiții naturale și încă de la declanșarea sa, fiind o premieră științifică.


Citiți și:

Fabulos. Ce păsări zboară zece luni fără oprire 
Din misterele naturii: animale care sunt jumătate femelă, jumătate mascul 

 

yogaesoteric
15 iulie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More