Fermele ecologice salvează oamenii de bolile legate de alimentația de proastă calitate

Cea mai mare parte a afecțiunilor de care omul modern suferă se datorează unei alimentații de calitate necorespunzătoare. Potrivit specialiștilor, peste 50% dintre boli sunt legate de produsele alimentare necalitative. Ceea ce este firesc, deoarece la fabricarea hranei este permisă acum utilizarea a peste 500 de adaosuri sintetice, iar influența pe termen lung pe care un ingredient sau altul o are asupra organismului nu este cunoscută (cu excepția substanțelor care au fost deja testate, chiar cercetate științific, și la care s-au dovedit efecte dăunătoare).
 
 

 
 
Și totuși, acest aspect nu contează pentru firmele mari, care-și fabrică produsele cu tonele, și pentru care important este să-și vândă marfa, iar mai departe… depinde de „noroculˮ fiecărui consumator.

Mult mai sumbru arată statistica produselor importate de peste hotare – peste 40% sunt fructe, legume și carne de proastă calitate. 

Care este soluția în această situație?, vă veți întreba. Există două variante: prima – să urmărim să cumpărăm alimente de la o fermă ecologică; a doua – să ne ajutăm, nu doar pe noi și familia noastră, ci să oferim și altora posibilitatea de a se hrăni cu produse naturale, sănătoase, deschizându-ne, dacă avem posibilitatea, propria fermă ecologică.

Dacă în prima variantă totul este clar – este necesar să căutăm vânzători de încredere și să aflăm cum și-au cultivat produsele, în al doilea caz situația este ceva mai complicată. Haideți să ne oprim puțin asupra celei de-a doua variante și să vedem de ce avem nevoie pentru a putea obține propriile alimente sănătoase. 

La început, viitorul fermier-întreprinzător este important să înțeleagă că va fi necesar să investească. Ferma ecologică nu este acel gen de start-up care în primele etape nu necesită investiții. Însă nu este cazul să vă speriați – suma „intrărilor” va depinde şi de cât de mare va fi afacerea pe care intenționați să o lansați.

Dacă doriți să faceți o mică fermă ecologică cu perspective de dezvoltare, atunci capitalul social poate fi de la 9 până la 15 mii de dolari, dar dacă planificați să deschideți un proiect mai mare, atunci va fi nevoie să cheltuiți mai mult: prețul poate începe de la 50.000 de dolari și poate atinge culmi inimaginabile.

Proprietarul unei ferme moderne, Alexandr Konovalov, le dă un sfat începătorilor: în mod ideal, pentru ca această afacere să fie rentabilă, fermierii este necesar să dețină toată linia de producție – materia primă, procesarea, furnizarea, comerțul cu amănuntul și dotările pentru agroturism. El menționează că dacă nu tindem spre această abordare, atunci investiția se va recupera după 3-5 ani. Nu întâmplător Konovalov a menționat și despre agroturism – în pofida situației dificile din lume, acesta este încă un instrument profitabil pentru fermier. Mulți locuitori ai orașelor nu cunosc cum se obțin produsele obișnuite pe care le consumă, copiii și chiar unii adulți nu mai știu de unde se iau ouăle, pâinea și chiar laptele.

Dar eco-moda se află la apogeul popularității și orășenii se străduie să arate că și ei sunt în trend – vin la eco-ferme pentru a vedea de unde se iau ouăle și cum crește cartoful, și fac poze pe care le postează pe Instagram cu tag-urile fermierului. Acestea reprezintă o publicitate virală gratuită. De aceea, în măsura posibilităților, ferma este bine să fie amplasată cât se poate de aproape de orașe. În Europa, peste 30% dintre oameni preferă turismul ecologic.

Desigur, locul ideal pentru o viitoare fermă este un teren având o suprafață de minim 1 hectar, cu perspectiva extinderii, înconjurat de pădure, cu pășuni și bazine de apă în apropiere și cu o infrastructură de transport bună. Însă un asemenea teren nu poate fi găsit lesne, iar dacă se va găsi, atunci va costa o sumă frumușică. De aceea, viitorul fermier este necesar să fie gata să-și amenajeze singur ferma, precum și construirea drumului de acces. 

Printre cele mai mari dificultăți ale amenajării unei ferme se numără trasarea comunicațiilor, curățarea terenului și accesul facil tot timpul anului. Și, desigur, nu uitați că este nevoie de o mulțime de hârtii. Unul dintre documentele principale este certificatul ecologic de conformitate, fără de care producția nu va fi recunoscută ca fiind pur ecologică. După obținerea acestui certificat, fermierul obține dreptul de a-și marca produsele printr-un semn ecologic de conformitate și le poate promova în presă ca fiind pur ecologice. Însă acest document nu este ieftin, costurile variind pentru fiecare țară în parte.

Ajunși aici, reamintim ce este producţia pur ecologică: cea obținută pe un teritoriu pur ecologic, fără utilizarea de adaosuri chimice, de îngrășăminte minerale sau de pesticide. Este necesar să se lucreze doar cu materie primă naturală, prezența altor substanțe este redusă la zero, iar produsele obținute să aibă un termen de valabilitate firesc. 

În ceea ce privește comercializarea, este necesar să fiți pregătiţi pentru faptul că, în ciuda popularității de care se bucură astăzi un mod de viaţă sănătos, nu toți oamenii vor fi dispuşi să plătească pentru alimentele ecologice un preț dublu. La modul general, mulți nu înțeleg de ce aparent același produs poate costa de doua ori mai mult. De aceea, reţelele de distribuție este indicat să fie dinainte structurate. Desigur, 90% dintre cumpărători vor fi cei care locuiesc în apropierea fermei ecologice, căci altfel veți cheltui mulți bani cu transportul. 

Clienții unei astfel de ferme sunt consumatorii al căror venit va fi mai mare decât cel mediu, cei care își vor putea permite să aibă grijă de sănătatea lor, fără a economisi bani pe seama produselor alimentare. De aceea, este important să vă străduiți din start să deveniți un furnizor pentru magazinele premium sau pentru raioanele de elită ale magazinelor. 

În realitate totul nu este atât de complicat cum pare la prima vedere pentru că un produs pur, sănătos întotdeauna își va găsi consumatorul. 

Citiţi şi:

Cum deosebim produsele cu adevărat ecologice de cele care folosesc această denumire doar ca o strategie înşelătoare de marketing

Doctorii încep să prescrie adeseori legume și fructe organice în locul medicamentelor obișnuite

yogaesoteric

13 septembrie 2019 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More