Fermier: Supermarketurile își bat joc de producătorii autohtoni

Rețele de magazine își bat joc de producătorii autohtoni, susține producătoarea și activista civică din Republica Moldova Diana Crudu. Potrivit ei, supermarketurile nu susțin sub nicio formă producătorii locali, ba mai mult, încearcă să le pună condiții în detrimentul fermierilor.

Producătoarea de struguri Diana Crudu este de părere că rețelele de magazine profită de situația dificilă în care se află producătorii locali și impun unele reguli pe care fermierii sunt nevoiți să le respecte doar pentru a-și putea comercializa produsele.

Supermarketurile își bat joc cu adevărat de producătorii autohtoni. S-a modificat legea cu privire la raft ca și când le dă 50% cotă, dar legea atât de prost a fost scrisă și în grabă a fost adoptată, încât nu s-a ținut cont de niște chestiuni foarte importante. (…) În supermarketuri corupția este mai ceva decât la stat. Este necesar să te duci cu pliculețul la contabil, să te pui la coadă și să aștepți să-ți facă transferurile. Producătorii au și ei credite, au salarii, au început să disponibilizeze oamenii. Rețelele chiar își bat joc și fac ce vor. Am cedat atât de ușor piața internă“, a precizat producătoarea de struguri Diana Crudu.

Mai mult, potrivit Dianei Crudu, administratorii rețelelor de magazine au majorat procentul reducerii pe care producătorii o fac supermarketurilor la vânzarea producției. Astfel, dacă până acum producătorii ofereau marfa lor supermarketurilor cu 20% reducere, atunci acum reducerea constituie 23%. Diana Crudu susține că este o sumă prea mare și că producătorilor nu le rămâne practic niciun venit.

Ei au crescut prețurile pentru rabat peste noapte și le-au pus în fața producătorilor autohtoni. Marja producătorilor este foarte mică, prin aceste prețuri ei jupoaie până și pielea de pe acești producători. (…) Am foarte mulți colegi care vor să lase tot și să plece să muncească în străinătate, pentru că nu pot aici rezista și nu pot trăi doar din agricultură“, susține Diana Crudu.

Producătoarea afirmă că majorarea procentului pentru rabat nu este singurul impediment pus în fața fermierilor locali. „Ei au prelungit acest termen de a achita facturile până la 45 de zile. Ei practic se folosesc de banii aceștia gratuit, pe când ar fi nevoie să plătească dobânzi la bănci pe acești bani. Economia se ține pe agricultură, cât de banal ar suna acest aspect“, afirmă producătoarea de struguri.

Totodată, Diana Crudu mai spune că rețelele de magazine impun unele contracte prin care producătorii au doar de pierdut. „Este o clauză care îi obligă pe producători să ia înapoi ceea ce a expirat. Eu o consider abuzivă și este cazul să fie exclusă din contractele cu rețelele. Ei ce fac, te forțează și îți dau acest contract unde nu este stipulată această clauză, dar îți bagă și o anexă ca producătorul să fie obligat să ia înapoi tot ce expiră și astfel rețeaua nu-și asumă niciun risc”, a precizat Crudu.

Diana Crudu a criticat dur și legea care prevede ca pe rafturile din magazine să fie 50% produse autohtone. „Legea a fost adoptată în grabă, puteau să-i dea măcar un caracter sezonier. Această lege vine în dezavantajul producătorilor agricoli.”

Legea care prevede obligativitatea comercianţilor de produse alimentare să achiziționeze şi să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puţin 50% din lungimea liniară a raftului comercial a fost promulgată la finele lunii decembrie.

Amintim că, în anul 2018, în Parlament a fost examinat și aprobat în prima lectură un proiect de modificare și completare a unor acte legislative, care instituie norme de reglementare în relaţiile contractuale dintre furnizori şi comercianţi pe lanţul alimentar. În scopul susţinerii comercializării produselor alimentare autohtone, autorii propuneau stabilirea unei cote de raft, nu mai puţin de 50% din lungimea liniară a raftului să fie destinată expunerii şi vânzării produselor fabricate în Republica Moldova.

Această normă urma să fie aplicată la 6 luni de la data publicării, lista produselor urmând să fie aprobată și actualizată anual de guvern. Mai târziu, Legea care obligă comercianții de produse alimentare să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% urma să fie votată de Parlament, dar proiectul a fost retras de guvernul condus atunci de Maia Sandu.

Citiți și:
Românii s-ar putea hrăni bio, dar consumă gunoaiele colorate ale Occidentului
O poveste adevărată: Hipermarketul care a distrus un oraș întreg
De ce fructele şi legumele din supermarket nu se strică şi nu au gust

yogaesoteric
4 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More